Eurovision:

Krever at «djevelsk» Eurovision-låt trekkes

Den ortodokse kirken på Kypros raser mot landets bidrag til årets Eurovision Song Contest.

RASER: Den ortodokse kirke på Kypros raser mot Elena Tsagrinous bidrag til årets Eurovision Song Contest. Photo: Panik Records
RASER: Den ortodokse kirke på Kypros raser mot Elena Tsagrinous bidrag til årets Eurovision Song Contest. Photo: Panik Records Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mai skal den populære musikkonkurransen Eurovision Song Contest gå av stabelen for 65. gang, denne gang i Rotterdam i Nederland. 41 land er påmeldt til den internasjonale finalen.

Hvilke artister som representere landene, avgjøres på ulike måter. I Norge er det vinneren av Melodi Grand Prix som får opptre i Eurovision. I år var det TIX, hvis egentlige navn er Andreas Haukeland (27), som gikk til topps.

På Kypros er det imidlertid den offentlige allmennkringkasteren, Kypros Broadcasting Corporation (cyBC), som plukker ut en kandidat.

Årets valg falt på greske Elena Tsagrinou, som skal representere øya med sangen «El Diablo». Det har skapt stor misnøye, og Den ortodokse kirken har nå bedt om at den kontroversielle låten trekkes tilbake, skriver The Guardian.

- Djevelsk

Tsagrinous låt ble sluppet forrige uke, og sangens budskap har fått flere til å reagere. Spesielt teksten som lyder: «Jeg ga hjertet mitt til El Diablo fordi han forteller meg at jeg er hans engel», har satt fyr på debatten.

Den ortodokse kirke mener at sangen, som de omtaler som «djevelsk», latterliggjør landets moralske verdier ved å fremme «overgivelse til djevelen og djeveldyrkelse».

AVLYST: Ulrikke Brandstorp forteller til Dagbladet at hun fikk vite om Eurovision-avlysningen via sosiale medier. Video: Marie Røssland Vis mer

Den hellige synoden, som er kirkens øverste organ, sier i en uttalelse at låten «i all hovedsak berømmer den fatalistiske underkastelse av mennesker til djevelens autoritet».

Kirken hevder de har mottatt en rekke meldinger fra folk som opplever sangen som støtende. De krevder derfor at sangen trekkes tilbake, og foreslår heller at Kypros stiller med en sang som gir uttrykk for landets historie, kultur, tradisjoner og verdier, ifølge avisen.

SEIER: Her tar Anderas «TIX» Haukeland seieren i Melodi Grand Prix. Video: NRK Vis mer

Trekkes ikke tilbake

Styreleder i CyBC, Andreas Frangos, sier i en uttalelse at kanalens hensikt ikke har vært å fornærme noens religiøse følelser. Han erkjenner imidlertid at kringkasteren kunne gjort en bedre jobb med å forklare melodiens kjernebudskap, som beskriver et voldelig forhold mellom to personer.

Til tross for kritikken, insisterer kringkasteren på å sende Tsagrinou til Rotterdam.

Den hellige synoden mener kanalens forklaring ikke er tilstrekkelig, og slakter fremdeles teksten:

- Uansett hvordan du vrir og vender på det, og uansett hvilken forklaring som blir gitt for sangteksten, sender den ikke ut noe ideell melding. Det er vi avhengig av siden vi er et halvt okkupert land, som kjemper for frihet og for å forhindre fullstendig underkastelse, skriver kirken i en uttalelse sitert av The Guardian.

LES OGSÅ: Forklarer det spesielle navnet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer