Elin Kjos:

Kreftsyke Elin: - Jeg ble gravid

Elin Kjos har kjempet mot kreften i snart to år. Under en kreftstudie skjedde det ingen hadde forventet.

ÅPNER OPP: Den svenske treningsinfluenseren Elin Kjos åpner seg i sin helt nye podkast. Foto: Skjermdump fra Instagram
ÅPNER OPP: Den svenske treningsinfluenseren Elin Kjos åpner seg i sin helt nye podkast. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to år siden fikk den svenske treningsinfluenseren Elin Kjos (33) livet snudd på hodet, da en lengre tids hoste viste seg å være uhelbredelig lungekreft med spredning. Den gang ble det funnet en over tjue centimeter stor svulst i den høyre lungen hennes.

Siden den gang har hun kjempet en tøff kamp mot kreften, men i januar kom hun med en oppdatering om at hun har det veldig bra om dagen og lever som vanlig.

MARERITT: Elin Kjos skulle sjekke hvorfor hun hostet i så lang tid. Nå kjemper hun for livet. Video: Instagram @elin.kjos Reporter: Celina Morken Vis mer

- Høsten var likevel tøff med sterk behandling og mye tid på sykehuset, men jeg er takknemlig for at kroppen fremdeles holder seg sterk og pigg, sa hun til Se og Hør den gang.

For tiden er 33-åringen aktuell med podkasten «Systrarna Kjos» med tvillingsøsteren Ida Kjos. Der åpner hun seg om sine tanker om at hun kanskje må leve et liv uten barn.

- Jeg var gravid

Under podkastepisoden snakker tvillingsøstrene om barn og hvordan man sjonglerer det med karriere. Det er nemlig et slikt type liv søsteren lever, noe som er helt ulikt livet til Elin Kjos i dag.

Sistnevnte går nærmere inn på at også hun har hatt mye fokus på jobb og karriere opp gjennom årene, i likhet med søsteren. Hun forteller imidlertid at hun kom til et punkt i livet hvor hun tenkte at det kanskje var på tide å skaffe seg barn.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Vis mer

- Jeg var på rutinekontroll når jeg var 30 år og husker at jeg ble møtt av en litt eldre mann som var gynekolog. Han sa til meg at dersom jeg ønsket meg barn, måtte jeg nesten sette i gang hvis jeg skulle ha sjans, siden eggene hadde forminsket seg, sier hun.

Høsten 2020 ble Kjos og tvillingsøsteren intervjuet av Se og Hør, hvor førstnevnte åpnet seg om at hun hadde fryst ned en eggstokk. Det gjorde hun i håp om å starte sin egen familie, men også fordi en cellegiftbehandling kan ødelegge eggstokkene.

Året etter delte Kjos at hun hadde bestemt seg for å delta i en kreftstudie hvor hun ville få en spesielt tilpasset vaksine, som forhåpentligvis skulle gjøre henne bedre.

Men dette har også hatt sin bakside.

I episoden forteller Kjos at hun hadde fått beskjed om at hun ikke kunne bli gravid så lenge hun var en del av en studie, men så skjedde det noe som ingen hadde forventet.

- Jeg er så glad for at jeg tok den avgjørelsen, men så lenge jeg er en del av en studie får jeg ikke bli gravid. Men for eksakt ett år siden da jeg var på mitt første studie, oppdaget legene at jeg var gravid. De ble sjokkerte, men jeg kunne ikke beholde det, forteller hun.

UHELBREDELIG: Influenser Elin Kjos hadde vært plaget med hoste i ett år, og trodde at det var astma og allergi. Det viste seg å være uhelbredelig lungekreft. Video: Expressen TV Vis mer

- Ønsker meg en familie

Når Se og Hør kontakter Kjos innrømmer hun at hun fremdeles har et stort ønske om å få sin egen familie.

- Det er fortsatt et ønske om å ha en egen familie, men absolutt ingenting som jeg tar for gitt lenger. Jeg har lært å akseptere tanken om at jeg kanskje trenger å leve et liv uten mine egne barn og at jeg uansett vil kunne være lykkelig. Det viktigste for meg er at jeg har livet og at jeg lever. Da blir det som det blir med alt annet, sier hun.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

33-åringen forklarer videre at det var vanskelig å ikke kunne bestemme selv om hun skulle beholde barnet eller ikke. Dersom hun skulle beholdt det måtte hun avbryte cellegiftbehandlingen, men det fikk hun klar beskjed om fra legene at var helt uaktuelt.

- Da de fant ut at jeg var gravid tenkte jeg først at det ikke kunne være sant, gitt den sterke behandlingen som kroppen min har gjennomgått de siste årene, og at jeg har operert en av eggstokkene mine.

- Men på en eller annen måte var det mulig. Så en glede over det selvfølgelig, men også en tristhet, fordi jeg visste at det var umulig å beholde babyen, siden jeg var i en forskningsstudie.

- Jeg ville vite

I podkasten forteller Kjos at dagen hun fikk påvist uhelbredelig lungekreft, var det ingen selvfølge at hun skulle leve ut året. Men det stoppet henne ikke fra å finne ut om hun kunne bli mamma en dag.

- Jeg snakket med legen angående cellegiften, men de tenkte jo at det ikke var helt rett tid å prate om det siden jeg kanskje ikke overlevde året. De hadde nok ikke opplevd en slik situasjon før, siden jeg ville vite hvilke alternativ jeg hadde for å kunne bli mamma, sier hun i podkasten.

Det første Kjos ble spurt om var om hun hadde en partner, og hvis hun skulle gjennomføre planene om å få seg barn, var det på tide. Hun påpeker at hun var singel på den tiden, og at hun ikke hadde planer om barn akkurat der og da.

Knapt noen dager senere fikk hun time hos en fertilitetsspesialist som ga henne to alternativ. Hun kunne enten operere ut den ene eggstokken eller sette i gang en hormonbehandling. Sistnevnte hadde hun dog ikke tid til før hun skulle starte på cellegift. Som nevnt fryste hun ned eggstokken.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skrev hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

Kjos innrømmer at beskjeden om at det kanskje var for sent å få barn, gjorde henne svært urolig. Hun kjente at det var vanskelig å få en slik beskjed, men at hun er sikker på at mange over 30 år og uten partner kan kjenne seg igjen i det.

Avslutningsvis forteller hun at det ikke er noen selvfølge at man kan få barn. Den dag i dag er det viktigste for henne at hun har livet i behold, er lykkelig og har det bra.

LES OGSÅ: - Finnes ikke et neste steg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer