Esben Esther Pirelli Benestad:

Kreftsyk og corona-redd

- Jeg vil nok tilhøre den gruppa som kanskje vil tåle det ganske dårlig, sier 70-åringen.

REDD: Esben Esther Pirelli Benestad legger ikke skjul på at det er skremmende å være kreftsyk nå som coronaviruset herjer. Foto: NTB Scanpix
REDD: Esben Esther Pirelli Benestad legger ikke skjul på at det er skremmende å være kreftsyk nå som coronaviruset herjer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I denne ukens «God kveld Norge» var programleder Dorthe Skappel (57) i Grimstad på besøk hos Esben Esther Pirelli Benestad (70), som nylig avslørte at hen har fått kreft.

Diagnosen, tykktarmkreft med spredning til levreren, fikk Benestad for drøye fire måneder siden. Først i begynnelsen av mars var hen klar for å snakke om det i offentligheten, da hen først tenkte tid å sørge på.

Da Skappel ankom den folkekjære sexologiprofessoren og legens hjem i Grimstad, hilste de ikke slik de kanskje vanligvis ville gjort.

70-åringen er nemlig redd for å bli smittet av coronaviruset, og tar seg heller til hjertet for å hilse på folk.

BEKLAGER: De siste dagene har det stormet mot komiker og tv-profil Herman Flesvig etter at det ble kjent at han i helga hadde reist på hyttetur. Nå beklager han. Video: Instagram/@hermanflesvig Vis mer

- Ja, jeg er redd for corona

Benestad legger ikke skjul på at det er skremmende å være kreftsyk i disse dager, der det samtidig herjer et potensielt dødelig virus i verden.

- Ja, jeg er redd for corona. For jeg vil nok tilhøre den gruppa som kanskje vil tåle det ganske dårlig, sier en åpenhjertig Benestad, og legger til at det ikke er like mye å frykte dersom man er ung, frisk og yngre enn 60 år.

Hen påpeker imidlertid at det er viktig at alle tar hensyn til hverandre, da det kan oppstå et problem dersom viruset sprer seg for fort, og vi ikke har kapasitet til å hjelpe dem det er farlig for. Derfor har Benestad en klar oppfordring:

- Det kan jo være litt vanskelig, for det finnes jo de som tenker at dette angår ikke meg. Jo, det gjør det, det angår deg. Det er ikke sikkert du skjønner det i dag, men jeg skal banne på at en vakker dag så skjønner du det. Og da kommer du til å angre på at du var så innmari kjepphøy i 2020, sier hen.

SYNGER OM VIRUSET: Norges Eurovision-finalist Ulrikke Brandstorp ser det lyse i hverdagen, som for tiden og i likhet med andre nordmenn er preget av coronaviruset COVID-19. Video: Instagram / @Ulrikkeofficial Vis mer

Frykter konsekvenser

Det Benestad nå frykter, er at utbruddet skal eksplodere, og at det ikke vil bli tid til operasjonen hen i utgangspunktet skal gjennom. 70-åringen har allerede vært gjennom flere cellegiftkurer, og håper en siste operasjon vil gjøre hen kreftfri.

I «God kveld Norge» forteller hen at svulstene med spredning allerede har krympet mye.

70-åringen har i mange år vært en frontfigur for transseksuelles rettigheter. Som kreftsyk ønsker hen å vise at det kanskje er fint å bli minnet på at vi alle er dødelige - så man er mer kjærlige med hverandre.

CORONA: Delte dette med Twitter-følgerne sine mandag. Video: @idriselba. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Jeg er nok opptatt av å vise menneskeligheten i så mange farger som det er meg gitt å vise. Og akkurat nå er det meg gitt å vise kreftfarge, på en måte. Og også vise at kanskje det er allright å elske for en god helse. Kanskje det er sånn at når vi blir minnet på vår dødelighet, som vi også blir minnet på corona, at vi er litt mer kjærlige med hverandre.

- Sørget i ei uke

Nyheten om at Benestad hadde fått kreft, delte hen på et forum for transpersoner, der hen snakket åpent om diagnosen. På Facebook delte hen samme innlegg:

«Ettersom dette ligger på en transtråd i Skandinavia, synes jeg det betimelig å oppdatere - hva skal vi si: Min helsestatus. I november 2019 fikk jeg påvist tykktarmskreft med spredning til lever», skrev Benestad, og la til at hen og kona sørget i en uke, før de fant ut hvordan de skulle jobbe videre med en slik diagnose.

«Vi ville elske fram god helse, ikke gjøre min kropp til en krigsskueplass», skrev 70-åringen.

CORONA CHALLENGE: Influenser Ava Louise har lagt ut en video på TikTok der hun prøver å skape en ny trend hvor folk skal slikke på toalettsete. Vis mer

Overfor TV 2 sa Benestad i begynnelsen av mars at de etter ei uke nå velger å tenke positivt. Hen la imidlertid ikke skjul på at behandlingene har vært svært tøffe.

- Jeg fikk enorme bivirkninger av cellegiften og måtte få intravenøs ernæring. Egentlig skulle jeg få en fjerde cellegiftskur, men da sa legen min at CT- og MR-bilder viste at svulstene hadde blitt mindre og at jeg ikke trengte det. Da ble jeg så glad, sa legen til kanalen den gang.

Nå gjenstår altså en siste operasjon, som forhåpentligvis vil skje snart.

LES OGSÅ: Derfor tar han pause fra tv-skjermen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer