HJERTET AV BYEN: Det gamle middelaldertorget midt i Krakow er ikke til å unngå. I bakgrunnen ses Mariakirken der en trompeter dukker opp i tårnet for å spille en gang i timen - hele døgnet! Foto: All Over
HJERTET AV BYEN: Det gamle middelaldertorget midt i Krakow er ikke til å unngå. I bakgrunnen ses Mariakirken der en trompeter dukker opp i tårnet for å spille en gang i timen - hele døgnet! Foto: All OverVis mer

Koselig høst i Krakow

Polens gamle hovedstad er blendende vakker, med fascinerende historie, deilige restauranter og fantastisk lave priser på det meste.

SEOGHØR.NO:Trenger du et tips til en hyggelig helgetur på tampen av høsten, kan Krakow fort vise seg å være svaret på aftenbønnen.

Byen er liten og oversiktlig, det er enkelt å komme dit og billig å være der.

Den superkoselige og intime gamlebyen er nærmest uendret siden barokken på 1600- og 1700-tallet.

Da UNESCO etablerte sin berømte verdensarvliste, var Krakow et av de 12 første stedene som ble ført opp! Her konkurrerer ingen høyblokker med kirkenes spir og tårn.

FIN STIL: Setter du deg på utekafé i gamlebyen, er du sikret svært stilige omgivelser. Foto: Gjermund Glesnes
FIN STIL: Setter du deg på utekafé i gamlebyen, er du sikret svært stilige omgivelser. Foto: Gjermund Glesnes Vis mer

– I gamle dager var Krakow en svært rik by, med handelsmenn fra hele Europa, forklarer guiden Magdalena Wróblewska.

Musikalsk brannmann

Byens mest populære opplevelse er trompetsignalet «Marias morgengry». Hver hele time, hele døgnet, spiller en brannmann melodien fra øverst i Mariakirkens tårn – og slutter midt i en tone.

Det skyldes en gammel legende som sier at brannmannen som varslet byen ved å spille denne sangen, ble skutt da han var midt i melodien.

Kirken ligger ved middelaldertorget Rynek Główny og den like gamle markedshallen. Her kan dere praie en hvitmalt hestevogn som kjører dere til slottet Wawel i beste eventyrstil. Der finner dere både staselige bygninger og en flott park.

FABELDYR: Ifølge en eldgammel legende terroriserte en drage Krakows befolkning, inntil en dag skomakeren Skuba lurte den til å drikke så mye vann fra elven at den sprakk. Denne metalldragen er en av byens største attraksjoner og spruter ild med noen minutters mellomrom. Foto: Erik Valebrokk
FABELDYR: Ifølge en eldgammel legende terroriserte en drage Krakows befolkning, inntil en dag skomakeren Skuba lurte den til å drikke så mye vann fra elven at den sprakk. Denne metalldragen er en av byens største attraksjoner og spruter ild med noen minutters mellomrom. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Billig og bra shopping

Krakow er en shoppingdrøm, mener de norsk-polske jentene bak bloggen «Besøk Polen», Marta Filaber og Agnieszka Kajka.

– I Polen er shoppingmulighetene faktisk bedre enn i Norge, sier Agnieszka.
For å fylle koffertene, velg den tidligere nevnte markedshallen for suvenirer, og kjøpesenteret Galeria Krakowska for kupp hos kjeder som H&M. For designerklær og -vesker er Pasaz 13 stedet.

Restauranter finner dere overalt, men spesielt i gamlebyen og bydelen Kazimierz. Sistnevnte er full av særegne barer hvis dere er ute etter en helaften.

Gå ikke glipp av

Mariakirken er et must, også innvendig. Den er overdådig utsmykket, og alteret er Europas største gotikkalter. De livaktige figurene er hele 2,7 meter høye!

Inngang: Kr 20

Det jagellonske universitetet har hatt Kopernikus og pave Johannes Paul II som studenter. Her kan du blant annet se en globus der Amerika ligger øst for Afrika! 

Inngang: kr 32

Torget Rynek Główny er Europas største middelalderplass. Markedshallen ble bygd på 1300-tallet, og kan litt humoristisk kalles verdens første shoppingsenter.

VAKKERT PÅ HØYDEN: Wawel-høyden er et must, med det nydelige slottet og katedralen. Foto: Erik Valebrokk
VAKKERT PÅ HØYDEN: Wawel-høyden er et must, med det nydelige slottet og katedralen. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Wawel-høyden. Slott, og en kirke som huser Leonardo da Vincis maleri «Damen med hermelinen».

Oskar Schindlers emaljefabrikk. Moderne og svært godt museum i Schindlers gamle kontorbygg. Her føler du virkelig krigshistorien på kropp og sjel.

Inngang: kr 38

Krakow

Slik kommer du hit: Norwegian flyr direkte fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Ryanair flyr fra Rygge. Fra kr 355 t/r pluss eventuell innsjekket bagasje. Taxi fra flyplassen koster ca. 200 kr.

Her bor du: Sheraton Krakow Hotel har utsikt mot Wavel-slottet og byen. Dobbeltrom fra kr 750.  Mer stemningsfullt er boutiquehotellet Cracow Days, sentralt og fint, dobbeltrom fra kr 740.

Her spiser du: Kogel Mogel serverer nydelig lokal mat i gamlebyen. Lenger sør er den franske bistroen Zakładka perfekt for en romantisk middag.

Les mer: www.cracow.travel

LES OGSÅ: Godt humør i grønne Irland