Lauren Goodger og redigert barnebilde:

- Kort og godt veldig trist

Årvåkne følgere reagerte da den britiske tv-personligheten delte et retusjert bilde av seg selv som 5-åring på Instagram.

FIKSET: Årvåkne følgere reagerte da den britiske tv-personligheten delte et retusjert bilde av seg selv som 5-åring på Instagram. Foto: Instagram @laurengoodger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har retusjering av bilder av barn vært et hett tema, og blitt heftig diskutert i sosiale medier. Blant annet har en rekke skolefotografer fått kritikk for å tilby retusjering av barn i barnehage- og barneskolealder.

Problematikken rundt retusjering av barnebilder i sosiale medier er stadig aktuell. De siste dagene har debatten gått høylytt for seg i Storbritannia, etter at tv-personligheten Lauren Goodger (33) delte et bilde av seg selv som barn på Instagram. Tabloidavisen The Sun omtalte saken onsdag.

På bildet har hun - som du sikkert forstår - tilsynelatende retusjert seg selv penere. På bildet er hun fem år, og avbildet sammen med sin far.

Begge to har fått en real, digital overhaling - noe observante Instagram-følgere fikk med seg. De reagerte nemlig på at bildet av 33-åringen og faren ser ganske annerledes ut enn originalbildet, som er trykket i Goodgers selvbiografi, «Secrets Of An Essex Girl», som ble utgitt i 2013.

STOR FORSKJELL: Disse bildene viser den store forskjellen. Originalbildet til venstre ble trykket i Goodgers selvbiografi fra 2013. Bildet til høyre delte 33-åringen nylig på Instagram. Foto: Instagram / Lauren Goodger
STOR FORSKJELL: Disse bildene viser den store forskjellen. Originalbildet til venstre ble trykket i Goodgers selvbiografi fra 2013. Bildet til høyre delte 33-åringen nylig på Instagram. Foto: Instagram / Lauren Goodger Vis mer

Fyldigere hår

På originalbildet har Goodger korte lokker, men på det redigerte bildet har håret blitt skulderlangt og langt fyldigere. Også ansiktet har blitt kraftig retusjert, med lysere og renere hud, større lepper og mørkere øyne.

Til og med faren har fått en ny look.

BILDEFUSK: Samtidig som debatten går rundt barn og unges mentale helse og påvirkning fra sosiale medier, driver mangfoldige Instagram-stjerner med retusjering av egne bilder. Kine og Jonas avslører tre av de verst retusjerte bildene til en av de aller største på Instagram - Kim Kardashian. Vis mer

Reaksjonene har naturligvis ikke latt vente på seg, og en rekke fans har reagert på at 33-åringen har retusjert bildet av seg selv som barn. Flere påpeker at «det ikke er noe galt med originalbildet», og andre har reagert på at hun også valgte å pynte på utseendet til sin egen far, ifølge The Sun.

UTEN FILTER?: Lauren Goodger avbildet ute i London sommeren 2019. Foto: Splash News/ NTB scanpix
UTEN FILTER?: Lauren Goodger avbildet ute i London sommeren 2019. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Goodgers talsperson hevder imidlertid at 33-åringen ikke visste om retusjeringen, og sier til den britiske avisen at det skal ha vært Goodgers søster som redigerte bildet, og at hun trodde hun delte det samme bildet som figurerte i selvbiografien hennes fra 2013.

- Lauren synes det er artig at folk er mer bekymret for at bildene hennes er retusjert, enn coronapandemien og den globale økonomien, sier talspersonen til avisen.

Lauren Goodger har også tidligere blitt kritisert for å redigere bildene sine i sosiale medier, og mange har ment at 33-åringen har vært litt for glad i å sende bildene gjennom photoshop før publisering.

Da realitystjernen Kylie Jenner (23) ble beskyldt for å manipulere sine Instagram-bilder i sin tid, gikk hun ut og forsvarte 23-åringen, og skrev på Instagram:

«Gjør vi ikke alle det? Det betyr ikke at hun er tjukk eller stygg. Det er Instagram!!»

- Problematisk

Barnepsykolog og professor emeritus Willy-Tore Mørch har jobbet mye med barneoppdragelse og barneatferd opp gjennom årene, og tok også del i debatten om at skolefotografer tilbydde retusjering til barn for noen år siden.

Mørch omtaler Goodgers retusjerte barnebilde som «trist og problematisk».

- Dette er mangel på respekt for seg selv og sin egenart. Alle mennesker er vakre. Det er en misforståelse å tro at man må endre seg selv for å følge en eller annen type norm, sier Mørch til Se og Hør.

REAGERER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch slakter Lauren Goodgers retusjerte barnebilde. Foto: Privat
REAGERER: Barnepsykolog Willy-Tore Mørch slakter Lauren Goodgers retusjerte barnebilde. Foto: Privat Vis mer

Han mener at Goodger bommet helt da hun delte det retusjerte bildet av seg selv på Instagram, og kaller det «barnslig».

GLIPP: Kardashian-klanen får ofte mye oppmerksomhet for bildene de legger ut på sosiale medier, men detaljen på Kourtney Kardashians siste Instagram-bilde fikk virkelig folk til å sperre øynene opp. Programledere: Kine Falch og Jonas Hammer. Video: Emilie Rydning Vis mer

- Det er vakkert i seg selv å være barn. Man tror man er uviktig om man ikke tilfredsstiller en skjønnhetsnorm. Det er en barnslig måte å tenke på. Vedkommende har misforstått om man tror det er slik man får respekt eller blir populær, sier Mørch.

- Vedkommende har ikke forstått at det er viktig å framstille seg selv som man er. Skjønnhet handler mer om hva man gjør og hva man tenker, enn hvordan man ser ut, legger han til.

FÅR KRITIKK: Den danske influenseren Fie Laursen (23) la denne uka ut en oppsiktsvekkende video. Video: Foreign Fie / YouTube Vis mer

Mørch sier at slike retusjerte bilder kan sende uheldige signaler til eldre barn som snapper det opp, og at det kan påvirke barnas forhold til sitt eget utseende.

- Å snappe opp slike tendenser kan føre til at barn tenker at de ikke er gode nok som de er. Dette har mange problematiske effekter, hevder Mørch.

- Dette er kort og godt veldig trist. Det er ureflektert av en kjendis. Dette kaller jeg egoisme, slår han fast.

LES OGSÅ: Bekymret for alvorlig syk datter (4 md.)

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer