Se og Hørs ansvarlige redaktør:

- Kongens nei

- Kong Harald klarte ikke lenger å holde munn om hva han mener om sin kommende svigersønns visvas, skriver Se og Hørs ansvarlige redaktør Ulf André Andersen.

KLAR TALE: Sjefsredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, skriver nå åpent om bråket som har funnet sted i kongehuset den siste tiden. Foto: Morten Eik / Se og Hør
KLAR TALE: Sjefsredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, skriver nå åpent om bråket som har funnet sted i kongehuset den siste tiden. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KOMMENTAR: Kongens «nei» er et kjent begrep fra norsk historie. Historien ble til og med en film for noen år tilbake. Om du ikke husker hva det kommer fra, så finn det frem på Google.

DETTE ER SAKEN:

Jo da, det er åpenbart over streken å trekke en historisk linje, men jeg skvatt uansett i stua da kong Harald ble TV-intervjuet i forbindelse med kongeparets fylkestur forrige uke.

For der sa kongen et tydelig nei.

KULTURSJOKK: Kongen kommenterte Märtha Louises kjæreste Durek Verret. Video: Caroline Vagle/Dagbladet Vis mer

I full offentlighet, foran et samlet pressekorps, uttrykte han sitt nei til datterens forlovede, den selvutnevnte sjamanen Durek Verrett.

Kongen satte foten så hardt ned som en konge med diplomatiske evner kan gjøre. For på spørsmålet kongeparet fikk om Dureks bruk av kongelige titler i tide og utide, klarte ikke kong Harald lenger å holde munn om hva han mener om sin kommende svigersønns visvas.

KRISEMØTER: Kong Haralds tøffe familie-oppgjør kan du lese om i tirsdagens utgave av Se og Hør. Foto: Faksimile
KRISEMØTER: Kong Haralds tøffe familie-oppgjør kan du lese om i tirsdagens utgave av Se og Hør. Foto: Faksimile Vis mer

Lover løsning

«Det er nok ikke sunket helt inn hva vi mener enda. Men vi er i prosess og det kommer til å løse seg etter hvert. Vi blir bedre og bedre kjent, og vi kommer til å snakke med ham, som man gjør i en familie. Så det kommer nok til å løse seg. Men jeg lover ikke at det løser seg i morgen».

Før han rundet av en tanke mer varsomt og taktfullt: «Det er kulturkollisjonen vi nå merker, tror jeg».

Selv om Durek Verrett de siste årene har servert offentligheten med det ene våset verre enn det andre, er han hele tiden blitt trygt beskyttet av forlovedens omsorgsfulle foreldre.

Senest for noen uker siden spesifiserte Dronningen overfor pressen at hun ikke ville ha et eneste spørsmål om Durek Verrett. Da en TV-journalist fra NRK likevel forsøkte seg, mens kameraet rullet, surnet dronning Sonja og mente at hadde han gått over grensen.

TAUS: Prinsesse Märtha Louise nektet å svare på spørsmål om forloveden Durek Verrett onsdag. Vis mer

Det har ikke stått på mulighetene. Der kongeparet ferdes, ferdes som regel også norske journalister – og mediene har lenge tørstet etter uttalelser. Sitater om Durek og Märtha er godt stoff, og den påminnelsen har Slottet fått av særlig oss i Se og Hør i flere år.

Vi har nemlig vært beinhardt kritiske til Durek Verrett. Vi har gjennom mange artikler, helt opp til denne sommeren, rettet søkelyset mot den selvutnevnte sjamanens virksomhet. Slottet har ikke sagt et ord.

Men forrige uke var begeret fullt.

Ville påstander

Jeg vet ikke hva det var som fikk kong Harald til å endelig sette sjøbein og rense stemmen foran pressen, men jeg har en sterk mistanke. Jeg tror Dureks ville påstander om at man kan bli frisk fra corona ved hjelp av en medaljong – som han selv selger for over 2000 kroner – var en dråpe for mye i det store, kongelige tålmodighetsbegeret.

Når Durek Verrett den ene dagen leker på Instagram og flørter åpenlyst om sin nærhet til prinsesse Märtha og hennes familie, og i neste øyeblikk lirer av seg reklame for «coronamedaljongen», er det for mye å svelge for kongeparet.

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

Kong Harald hadde selv corona i mars, kronprins Haakon fikk sykdommen påvist i juni og kronprinsesse Mette-Marit ble syk for et par uker siden.

Det er lett å se for seg hvordan irritasjonen renner som glødende lava ut fra slottsbalkongen og nedover Karl Johans gate når Kongens kommende svigersønn reklamerer for en svært kostbar medaljong han hevder kan kurere corona, mens kronprinsessen er covidsyk på samme tid.

Ta også med i brøken at Mette-Marit lever med en alvorlig lungesykdom som gjør at hun er i risikosonen for å bli alvorlig syk hvis hun får påvist viruset. Som hun nettopp fikk.

Jeg er overbevist om at dette utløste kongens utbrudd.

OPPRØRTE: Durek Verrett og Märtha Louise fortalte om motstanden de har møtt etter at de annonserte forlovelsen. Video: Instagram/@shamandurek Vis mer

Hva mer sa kongen?

«Nå er jeg så heldig, eller uheldig, at jeg nylig har hatt erfaring med å være syk. Og i dette landet har vi et utmerket helsesystem, jeg kan bare si at det er veldig bra å ha et slikt helsesystem som vi har i Norge. Og selv Durek Verrett har nytt godt av vårt helsesystem», sa kong Harald.

Livreddende dialyse

Det monarken peker på, er sjaman Dureks egen nyresykdom. Jeg har tidligere skrevet og snakket om at jeg lider av samme sykdom, og sannheten er at ingen av oss hadde vært i live om det ikke hadde vært for legevitenskapen.

Både Durek og jeg er avhengig av dialyse for å klare å leve. Og det får både han og jeg av det norske helsevesenet, og det skal vi være evige takknemlige for.

DUREK: I andre episode av «Helt Harald» forteller prinsesse Märtha Louise om hvordan hun møtte sjaman Durek. Vis mer

Likevel forsøker sjaman Durek å utnytte folk i en sårbar livssituasjon. Han mener han kan helbrede alvorlige syke mennesker for en stor slump penger. Og det har også regjeringen reagert på:

«Dette er en skruppelløs og farlig sjarlatan» og «Direkte skammelig», skrev statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) nylig om Durek Verretts framferd. Statssekretæren er spesialist i allmennmedisin og vet – i motsetning til sjamanen – hva han prater om.

Det er tre år siden prinsesse Märtha Louise, nummer fire i arverekken til tronen i Norge, fortalte at hun var blitt kjæreste med amerikanske Durek Verrett, som kaller seg en sjaman. I juni ble de forlovet.

Det var åpenbart en hyggelig nyhet for kongeparet at datteren hadde funnet lykken etter en tung periode.

Men på den andre siden har det helt sikkert ikke vært lett å håndtere en selvutnevnt sjaman som frontkolliderer med hva kongefamilien selv står for. Bruken av prinsessetittelen i kommersiell virksomhet later til å være en strikk Märtha og Durek bare fortsetter å tøye.

SJOKK: I en episode av «Sofa» får seerne sjokk når de ser sjaman Durek. Video: TV 2 Vis mer

Intime sex-detaljer

Turneen de hadde med «Prinsessen og Sjamanen» var nå én ting. At han i en podkast la ut detaljer om sitt intime sexliv med Märtha Louise, var så langt over streken at selv Se og Hør valgte å ikke gjengi alt han sa …

Så var det hans egen bok da, «Spirit Hacking», der Durek Verrett blant annet skriver at barn kan påføre seg selv kreft og at ånder kan gi mennesker seksuelle sykdommer.

Jeg tror kongeparet hadde det ganske vanskelig før de forleden tråkket bort til pressens kameraer og mikrofoner. Rett og slett fordi det ikke er mulig å rette denne kritikken uten samtidig å sable ned sin datters forlovede og skyte en spiss pil i sjamanens ballong.

Prinsesse Märtha Louise har alltid vært sin fars øyesten. Han har hele tiden støttet hennes mange kontroversielle valg. Han har sagt at man kan forelske seg i hvem man vil, og nå ser hele kongefamilien at Martha stråler av lykke. Og at Durek Verrett helt tydelig er en av grunnene til det.

VIL IKKE: I en episode av «Märtha» forteller Märtha Louise hvorfor Durek Verrett ikke vil flytte til Norge. Video: TV 2 Vis mer

Jeg er sikker på at de har det godt sammen. Mange forteller at han er varm, sjarmerende, morsom og omsorgsfull. Det er egenskaper det er enkelt å falle for.

Men situasjonen er alvorlig. I helgen sto Märtha og Durek fram på TV 2, og etter det igjen postet Durek kommentarer i sosiale medier. Der gjorde han det klart at han ikke brydde seg om kritikken. Det lover ikke godt. Kongen vil straks kalle inn til familieråd på Slottet. Her burde det avklares hvilken rolle paret skal ha. Skal de være en del av kongefamilien eller ikke? Men jeg så bekymringen i ansiktet til kongen da han sa at det nok ville komme til å løse seg, men at løsningen kunne komme til å ta tid.

Problemet og paradokset er at det haster. For akkurat nå har kongen og dronningen en hoffnarr i sin egen familie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer