Prins William:

Kongehuset ut mot kritikk

Britenes prins William fikk nettet til å koke etter en angivlig kommentar om Ukraina-krigen. Kensington Palace mener prinsen er feilsitert.

SKAPTE REAKSJONER: Flere reagerer på prinsens utsagn. Foto: Lise Åserud / NTB
SKAPTE REAKSJONER: Flere reagerer på prinsens utsagn. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Natt til torsdag 24.februar kunngjorde Russlands president Vladimir Putin at Russland hadde iverksatt et militært angrep mot Ukraina.

FNs høykommissær for menneskerettigheter opplyste onsdag at minst 516 sivile var drept så langt. Tallet er trolig langt høyere.

Flere kongelige i Europa har uttalt seg om krigen som pågår i Ukraina. Blant dem er britenes prins William (39).

Under et besøk til det ukrainske kultursenteret i London skal prinsen ha kommet med en kommentar som har vekket sterke reaksjoner.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

Ifølge The Independent skal prins William nemlig ha sagt at britene er vant til å se konflikter i Afrika og Asia, men at det var «uvanlig å se krig i Europa». Han skal også ha vist sin støtte til Ukraina med å forsikre om at «vi er alle med dere».

Prinsens angivelige utsagn ble omtalt i blant annet Evening Standard, Daily Mail og The Washington Post.

Torsdag ble det imidlertid kjent at Kensington Palace hevder prinsen er feilsitert.

Overfor The Washington Post peker kongehuset på at prinsens angivelige uttalelse er feil, og viser til en rettelse fra det britiske nyhetsbyrået PA.

ÅPNER OPP: Denne opptredenen med Taylor Swift og Bon Jovi har satt spor hos Prins William. Vis mer

- En rasistisk kommentar

Ifølge Washington Post reagerte flere på prinsens påståtte utsagn fordi han er tronarving i et land med en lang historie med kolonisering, og mange skal ha påpekt at hans forfedre var ansvarlig for konfliktene i Afrika og Asia.

«Krigen og blodsutgytelsen var startet av familien hans», tvitret Shnehesh Alex Philip, redaktør i den indiske nyhetssiden The Print.

«I India, plyndret de samtidig som mange mennesker døde av sult og tortur. Subkontinentet er fortsatt påvirket av vold takket være frøene de sådde før de dro», skrev han videre, og la til: «En rasistisk kommentar fra prins William».

Nyhetsanker i CNN, Jake Tapper, lot heller ikke prinsens angivelige utsagn stå ukommentert i forkant av rettelsen.

«Les en bok om din egen familie, dude», skrev Tapper og la ved et bilde av kong Edvard og kona Wallis Simpson, som møter Adolf Hitler i Tyskland i 1937.

Ifølge en BBC -rapport fra 2016, skal møtet ikke ha vært i forbindelse med nazi-regimet, skal en av kong Edvards medhjelpere ha sagt år senere. Besøket skal angivelig ha vært for at Simpson skulle få erfaring med statsbesøk.

Også Bernice King, datteren til Martin Luther King Jr, og sjefen for Martin Luther King Jr-senteret for fredelig sosial forandring, kaller prinsens kommentar for «forferdelig».

BEGRAVELSE: Kroppspråkssekspert kommenterer kontakten mellom prins William og prins Harry i begravelsen til prins philip Vis mer

«Europeere skøt rundt i Afrika, plyndret samfunn, voldtok damer, gjorde folk til slaver, koloniserte for profitt og makt, stjal ressurser, og skapte generasjonsødleggelse», skrev King på Twitter. Og la til: «Og europeiske nasjoner fortsetter å skade Afrika», melder The Washington Post.

Forsvarer prinsen

Robert Jobson, kongelig redaktør i Evening Standard, fortalte The Washinton Post at han var sikker på at prins Williams kommentar ble tatt ut av kontekst. Han beskrev prinsen som en «utdannet mann».

- Jeg er sikker på at han ikke mente å være rasistisk.

Jobson la også til at å ha en pågående krig i Europa er for de fleste europeere både ukjent og svært urovekkende.

PÅ YOUTUBE: Prins William og hertuginne Kate er nå å finne på Youtube. Video: Youtube / The Duke and Duchess of Cambridge Vis mer

- Kanskje han bare prøvde å si, på en klønete måte, at denne krigen i Ukraina føles veldig nært, og at han bare var et lite barn da Bosnia-konflitken startet, og dette er kanskje hans første erfaring med en slik forferdelig konflikt i Europa i voksen alder.

LES OGSÅ: Slik er presidentens nærmeste familie

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer