Kjell Arne Totland:

Kongehusekspert Kjell Arne Totland er død

Ble 74 år gammel.

DØD: Kjell Arne Totland gikk bort natt til onsdag. Foto: NTB Scanpix
DØD: Kjell Arne Totland gikk bort natt til onsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske kongehuseksperten Kjell Arne Totland er gått bort, 74 år gammel. Det melder TV 2. Nettstedet skriver videre at familien bekrefter dødsfallet, og at den folkekjære kongehuseksperten gikk bort natt til onsdag.

- Han sovnet stille inn i natt etter en tids sykeleie, sier nevøene Kjell-Richard Finnemann og Harald Joachim Finnemann til TV 2.

Videre forteller Totlands nevøer til TV 2 at de vil minnes onkelen sin som en positiv, generøs og omsorgsfull person.

De siste årene var Totland TV 2s faste kongehusekspert, men han begynte som hoffreporter i Se og Hør i 1991. Der hadde han hovedansvaret for alt kongestoff fram til 2011. Totland har ofte blitt benyttet som kommentator og ekspert på

- Vi har mottatt budskapet om Kjell Arne Totlands bortgang. Våre kondolanser går til hans nærmeste familie, sier assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gjeruldsen, til Se og Hør.

KONGEHUSEKEPSPERT: Kjell Arne Totland dekket så og si alt som omhandlet den norske kongefamilien. Her med kongeparet i 2000. Foto: NTB Scanpix
KONGEHUSEKEPSPERT: Kjell Arne Totland dekket så og si alt som omhandlet den norske kongefamilien. Her med kongeparet i 2000. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trist dag

Sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes, forteller til Se og Hør at dette er en svært trist dag for alle i TV 2.

Han beskriver Totland som helt unik med sin enorme kunnskap om kongelige i Norge og resten av Europa.

HELT UNIK: Sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes, beskriver Kjell Arne Totland som helt unik med sin enorme kunnskap om kongelige i Norge og resten av Europa. Foto: NTB Scanpix
HELT UNIK: Sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes, beskriver Kjell Arne Totland som helt unik med sin enorme kunnskap om kongelige i Norge og resten av Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det som var spesielt var at han hadde kompetanse om store og viktige hendelser, men den bredden viste han også når han kunne spotte en brosje som en annen dronning hadde brukt for 50 år siden, sier han, og legger til:

- Det var nok mye av den bredden som var grunnen til at så mange satt pris på han.

Redaktøren er glad for tiden han fikk jobbe med Totland.

Respektert av slottet

Tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik, beskriver Kjell Arne Totland som en fargeklatt av de sjeldne, selv om han alltid gikk i sort.

- Først og fremst vil jeg si at han satt en ny standard for kongejournalistikken med sine store og enorme detaljekunnskaper. Han hadde tilnærmet seg mye ved å lese kongelig litteratur, sier han, og fortsetter:

- En hjerne som husket så veldig godt. Klisterhjerne.

RESPEKTERT: Tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik, tror Kjell Arne totland var godt respektert av kongehuset. Foto: NTB Scanpix
RESPEKTERT: Tidligere sjefsredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik, tror Kjell Arne totland var godt respektert av kongehuset. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nelvik minnes Totland tilbake i tiden før de digitale bildearkivene kom.

- Han var sjef for fotoarkivet, for han visste alt om alle, og når bildene var tatt, hvem som hadde på seg hvilken kjole og alt. Jeg tror også han var veldig respektert på slottet, spesielt av Sonja, som han dekket flere besøk med. Jeg tror de hadde respekt for hverandre.

- Kastet mye glans og glede over kongeriket

Til Se og Hør beskriver Finn Schjøll (71) nyheten om Totlands bortgang som «veldig trist». Schjøll og Totland har lenge vært kolleger i TV 2.

- Han hadde en markant personlighet. Han hadde to sider, han var tøff, men likevel finslipt. Han var litt røff i kantene, men samtidig var han beskjeden. Han var nok mer opptatt av å målbære saken enn å alltid fronte sin egen mening, forteller han og legger til:

- Det er veldig trist. Han kastet mye glans og glede over kongeriket. Han var vel en slik journalist man skulle ønske at alle journalister var.

TRIST: Finn Schjøll har vært kollega med Kjell Arne gjennom flere år i TV 2, og forteller at han hadde en markant personlighet. Foto: NTB Scanpix
TRIST: Finn Schjøll har vært kollega med Kjell Arne gjennom flere år i TV 2, og forteller at han hadde en markant personlighet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nære venner

TV-profil og tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, sliter med å ta innover seg den triste nyheten om at en av hennes gode venner er gått bort.

- Jeg står her i sjokk, midt i vakre byen hans, sier hun og fortsetter:

GODE VENNER: Trude Drevland sliter med å ta innover seg den triste nyheten om at en av hennes gode venner, Kjell Arne Totland, er gått bort. Her er de to avbildet under Se og Hørs 40-årsjubileum i fjor. Foto: NTB Scanpix
GODE VENNER: Trude Drevland sliter med å ta innover seg den triste nyheten om at en av hennes gode venner, Kjell Arne Totland, er gått bort. Her er de to avbildet under Se og Hørs 40-årsjubileum i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg tenker på hvor mye jeg kommer til å savne ham. Dette er et stort tap. Vi var så nær som man kan bli når man bor i forskjellige byer. Han var en person som satt seg fast i sjelen din for alltid. Jeg er nesten ikke over sjokket og tanken på at gleden over å møte ham er noe jeg ikke skal få oppleve igjen.

Drevland vil minnes Totland som den alltid stolte bergenser han var, som den utrolig dyktige reporteren om kongelige i stort og smått, og som et raust, varmt og nært menneske.

- Hvordan skal vi fylle hans sko?

«God morgen Norge»-programleder Vår Staude sier til Se og Hør at hun kommer til å savne Kjell Arne Totland veldig.

- Han var så på, så proff, så interessert, en så dyktig journalist med evne til å levere kongestoff slik at selv republikanere blir fascinert, sier hun, og fortetter:

- Samtidig var han en snill og omsorgsfull mann som så deg, som brydde seg, var til stede på de nære ting selv når det kokte. Vi har dekket mange store kongelige begivenheter sammen. En uvurderlig makker som lærte meg så mye, som villig delte sin utømmelige brønn av kunnskap, som visste hvordan samspillet skulle være for at resultatet ble bra. Det finnes ikke hans make. Hvordan skal vi fylle hans sko nå, det lurer jeg virkelig på.

TETTE BÅND: Vår Staude jobbet med Kjell Arne på flere store prosjekter. Hun beskriver ham som en uvurderlig makker. Foto: NTB Scanpix
TETTE BÅND: Vår Staude jobbet med Kjell Arne på flere store prosjekter. Hun beskriver ham som en uvurderlig makker. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kongehuseksperter

Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, forteller at Totland var en sjeldent kunnskapsrik og engasjert kollega, og en gentleman til fingerspissene.

- Han var den som introduserte meg for denne delen av journalistikken, og jeg er svært takknemlig for at jeg har fått lov til å jobbe med ham. Han lærte meg enormt mye. Jeg kommer virkelig til å savne hans stemme i debatter om kongelige, sier hun.

- En egen merkevare

Sjefsredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, forteller at det var med stor sorg at han mottok dødsbudskapet til Kjell Arne Totland.

- Vi visste at han var syk, men ikke at det var så alvorlig. Våre tanker går til de etterlatte, forteller sjefsredaktør i Se og Hør, Ulf André Andersen, og legger til:

- Han var en bauta innenfor kongehusjournalistikken, og han ble etter hvert en egen merkevare for Se og Hør.

Reiste verden rundt sammen

Sjefredaktør for Svensk Damtidning og kongelig ekspert, Johan T. Lindwall, har fulgt Kjell Arne Totland tett i mange år.

- Hver gang jeg traff ham var han like opplyst og informasjonsrik og trivelig. Samtidig var han en av mine absolutt største konkurrenter på reisene, vi ville jo begge ha en spesielle nyhet. Vi reiste hele verden sammen, sier han.

SAMMEN PÅ TUR: sjefredaktør og hoffekspert Johan T. Lindwall har vært på utallige reiser med Kjell Arne og har savnet å reise med ham de siste årene. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix
SAMMEN PÅ TUR: sjefredaktør og hoffekspert Johan T. Lindwall har vært på utallige reiser med Kjell Arne og har savnet å reise med ham de siste årene. Foto: Charles Hammarsten / IBL / NTB scanpix Vis mer

Lindwall forteller at han har og alltid har hatt stor respekt for den norske kongehuseksperten.

- Jeg vil minnes ham som en sterk og stor yrkesmann, men samtidig en ydmyk mann innenfor alt han sto for. Dessverre mistet vi kontakten da jeg sluttet som kongehusreporter. Det kunne jeg ofte savne, og vil minne ham som en stor person.

LES OGSÅ: Slik var deres «ukjente» vennskap

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer