Det britiske kongehuset:

Kongehus-krisa: - Et mareritt

Kongehusets mange skandaler har kommet til et kritisk punkt.

KRISE: Den britiske kongefamilien har måttet gjennomgå flere mediestormer. Her er hertuginne Kate og prins William avbildet under sitt nylige, svært omtalte besøk i Karibia. Foto: Jane Barlow/ Pa Photos/ NTB
KRISE: Den britiske kongefamilien har måttet gjennomgå flere mediestormer. Her er hertuginne Kate og prins William avbildet under sitt nylige, svært omtalte besøk i Karibia. Foto: Jane Barlow/ Pa Photos/ NTB Vis mer
Publisert


Det britiske kongehuset er trolig det aller mest berømte og omtalte kongehuset i verden, og man får stadig høre om familiens skandaler, intriger og kontroverser i media.

I likhet med de fleste familier i søkelyset går det noen ganger en kule varmt, og medlemmer av kongefamilien har ved flere tilfeller blitt kritisert - både innad i familien og fra utenforstående.

Senest under prins William (39) og hertuginne Kates (40) visitt til Jamaica ble kongehuset anklaget for å «opprettholde slaveriet», og prins Harrys fravær samt prins Andrews (62) tilstedeværelse i prins Philips minnegudstjeneste gikk heller ikke ubemerket hen.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Eksperter mener nå at det britiske kongehuset og dets mektige omdømme befinner seg i en ustabil posisjon.

- Har røvet han bort

De siste årene har skandalene kommet på løpende bånd, og en avgjørende hendelse var da prins Harry og hans utkårede hertuginne Meghan trakk seg tilbake fra sine kongelige plikter, flyttet over Atlanterhavet og bosatte seg i California i 2020.

Både internt og eksternt slo nyheten hardt ned, og et hav av overskrifter, påstander og spekulasjoner var i gang. Dette skulle også vedvare i tiden etter, og spesielt britisk media adopterte etterhvert begrepet «Megxit» som en betegnelse på hendelsen.

MOTSTAND: Helt siden paret giftet seg i 2018 har kritikken haglet. Foto: SplashNews.com/NTB
MOTSTAND: Helt siden paret giftet seg i 2018 har kritikken haglet. Foto: SplashNews.com/NTB Vis mer

- De hadde jo et bryllup som var fantastisk og alt var jo fint, men plutselig forklarer de at de ikke skal bo i Storbritannia lenger og skal flytte. Det var som lyn fra klar himmel, og da begynte snøballen å rulle, forteller den svenske hoffeksperten Johan T. Lindwall til Se og Hør, og legger til:

- Den britiske befolkning synes jo at Meghan har røvet han bort fra Storbritannia.

Det skal imidlertid nevnes at spesielt hertuginne Meghan måtte tåle mye kritikk i britiske medier før exiten, og i hertugparets intervju med Oprah Winfrey i 2021 la hun ingenting imellom da hun beskrev hvor tøft hun opplevde det.

Lindwall understreker at det britiske kongehuset befinner seg i en krise.

STILLER OPP: Her gjør dronning Elizabeth sin første kongelige opptreden etter Megan Markles mye omtalte Oprah-intervju. Video: Buckingham Palace Vis mer

- Det britiske kongehuset har vært og er i en krise, definitivt. Det kommer til å havne i en enda dypere krise den dagen dronningen går bort. Da må alle disse hendelsene håndteres av Charles. Hvordan det kommer til å mottas av den britiske befolkning kan man ikke vite. Folket har en kjempestor tillit til dronningen, og uten henne hadde denne krisen vært mye, mye dypere, mener han.

- Kjempevanskelig for Charles

Prins Harrys avdøde mor, prinsesse Diana, var også blant de kongelige familiemedlemmene som fikk kjenne på det enorme medietrykket. Prinsessen var ofte omtalt som «folkets prinsesse», og hennes bortgang regnes fortsatt som en stor nasjonal tragedie.

- Det var veldig rolig etter Diana og alt som skjedde rundt hennes bortgang i 1997. Man reparerte det og kom på plussiden, sier Lindwall.

I senere tid har imidlertid omstendighetene skjerpet seg mye takket være hertugparets flytt til USA.

- Dronning Elizabeth har vært nødt til å ta avstand fra sitt barnebarn, i dette tilfellet prins Harry, og hun har også vært nødt til å ta avstand fra sin sønn, prins Andrew, fordi det har vært flere skandaler og «snakke ut»-intervju hos Oprah. Det har lagt seg lager på lager, fortsetter han.

PRINS HARRY: Prins Harry prater med Oprah i en ny serie med Apple. Vis mer

På spørsmål om hvordan prins Charles kommer til å håndtere jobben som konge etter sin mor, svarer Lindwall:

- Det er bare å se på hvilken annen jobb som helst. Er det en før deg som har gjort en jobb perfekt og har alle sin tillit, det er jo et mareritt. Man vil heller overta for noen som har gjort en dårlig jobb og ikke har alle sin tillit. Da begynner man fra en mye enklere posisjon. Å ta over for noen som har gjort en kjempejobb, slik som dronning Elizabeth, det kommer til å bli kjempevanskelig for prins Charles.

Karibisk turné

Som tidligere nevnt reiste prins William (39) og hertuginne Kates (40) til Jamaica forrige uke som en del av deres karibiske turné. Her møtte de motstand fra befolkningen som blant annet protesterte mot det kongelige besøket i forkant av ankomsten.

Det tok ikke heller ikke lang tid før de mottok refs fra en gruppe jamaicanere, som anklaget dronning Elizabeth (95) og hennes etterkommere for å «opprettholde slaveriet».

Da det ble kjent at hertugparet skulle besøke Jamaica gikk også over 100 personer sammen for å sende et åpent brev til det britiske kongehuset. I brevet ble blant annet prins William oppfordret til å unnskylde seg for kongehusets rolle i slavehandelen, noe som han svarte på i form av en tale.

Kritikk og skandaler har preget den britiske kongefamilien i lang tid, og Lindwall er sikker på at dette vil fortsette uavhengig av hvem som sitter på tronen.

TURNÉ I KARIBIA: Hertugparet var nylig på besøk i Jamaica. Her besøker de Bob Marleys tidligere hjem i Kingston. Foto: Chris Jackson/ Pa Photos/ NTB
TURNÉ I KARIBIA: Hertugparet var nylig på besøk i Jamaica. Her besøker de Bob Marleys tidligere hjem i Kingston. Foto: Chris Jackson/ Pa Photos/ NTB Vis mer

- Det kommer det alltid til å gjøre. Det er en levende organisme. Det er noe som rører på seg hele tiden, og skjer organisk. Jeg tror at Jamaica er det siste de må bekymre seg for, mener han.

Lindwall forteller også at dronningen har mye å håndtere om dagen, men at hun likevel ikke kommer til å forlate sine kongelige plikter uten å ha fått inn det siste ordet.

- Det Elizabeth må håndtere framover er Harry og Meghan, og hva som kommer til å skje der. Hvordan kommer det til å se ut framover? Også prins Andrew og hvordan det kommer til å se ut, sier han videre og legger til:

- Det er ting hun vil gjøre ferdig innen den dagen hun går bort. Hun vil ikke forlate livet på jorda med noe uavklart, hun vil at alt skal være fullført og klart, mener han.

DUKKER OPP: I traileren til prins Harrys nye dokumentarserie om mental helse, «That me you can´t see», dukker Meghan og Archie opp. Video: Apple+ Vis mer

- Elsker virkelig dronningen

Se og Hørs kongehusekspert Caroline Vagle bekrefter at kongefamilien har vært gjennom en tøff periode de seineste årene.

- Det er ingen tvil om at det britiske monarkiet og dets rykte har fått kjørt seg de siste åra med en rekke skandaler. Men de har jo vært rammet av skandaler også tidligere uten at det har svekket dronningens omdømme i særlig grad.

Vagle tror nemlig at britenes lojalitet til dronningen vil vedvare til tross for skandalene som har oppstått.

- For britene elsker virkelig dronningen, og oppslutningen rundt henne vil være sterk så lenge hun lever. Husk at hun har vært dronning i 70 år. De fleste har ikke opplevd noe annet!

BEKYMRET FOR HUDFARGE: Oprah Winfreys intervju av Meghan Markle og Prins Harry vekker oppsikt. Video: CBS Vis mer

Og dronningens sterke posisjon i landet kan nok, som nevnt, gi store konsekvenser for dronning Elizabeths tronfølger:

- Jeg er slett ikke sikker på at oppslutningen rundt monarkiet generelt står like sterkt, noe som fort kan ramme hennes etterfølger prins Charles den dagen hun er borte, mener Vagle.

LES OGSÅ: Slo ned på Will Smith-kommentar

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer