Knut Olsen er død - 57 år gammel

Dagsrevyen-programlederen ble 57 år gammel. Slik huskes han av kollegaer og venner.

DØDE: Knut Olsen ble bare 57 år gammel.  Dette bildet av ham er tatt høsten 2010.  Foto: Daniel Tengs/NRK/Scanpix
DØDE: Knut Olsen ble bare 57 år gammel. Dette bildet av ham er tatt høsten 2010. Foto: Daniel Tengs/NRK/Scanpix Vis mer
SEHER.NO: Knut Olsen var programleder i Dagsrevyen de siste årene, og ble sykemeldt høsten 2010. Han døde av kreft etter kort tids sykeleie, ifølge NRK.no.

Han etterlater seg kone og fem barn.
 
Olsen har vært programleder og reporter i NRK i 26 år. Olsen var lengst tilknyttet til «Redaksjon 21», som gikk fra 1994 til 2002. I 2008 ble han programleder i Dagsrevyen, der han har ledet over 1000 direktesendinger. Høsten 2002 ledet han politiske debatter i «Brød og sirkus».

Knut Olsen startet som journalist i 1980 i Nordlands Framtid, og begynte i NRK i 1983. Han ble etter hvert en høyt respektert, men også kontroversiell debattleder. Han var ofte kritisert for sin pågående stil, og ble i løpet av sin tid som programleder blant annet utsatt for en kampanje kalt «Stopp Knut Olsen!».
 
- Det viktigste med journalistikken er nærvær. Være til stede når folk snakker til deg, uttalte Olsen i et intervju i Dagbladet i 1999.

- Vi må få fram det som folk er opptatt av på en måte som folk gidder å bruke tid på, sa han.

Skriv din siste hilsen til Knut Olsen på Sol.no her.

I forbindelse med at han ga seg som programleder for «Redaksjon 21» i 2002, etter 420 direktesendte debatter, sa han dette om sin jobb til Dagbladet:

- Jeg har sett det som min hovedoppgave å få ut av folk hva de egentlig mener. Hva de står for. Det er verdens enkleste ting å vise seg fra en utelukkende tøff side på skjermen, bare for å «brife». Men ingen er interessert i grilling for grillingens skyld. Jeg forsøker å se gjestene med nye øyne hver gang, programmet må gjøres annerledes fra sending til sending. Det er sikkert derfor jeg liker advokater godt. Vi har litt den samme jobben, å få best mulig fram den andre siden, sa Knut Olsen i intervjuet.

Høyre-leder Erna Solberg tok nyheten om Olsens bortgang tungt tirsdag.

- Dette synes jeg var veldig trist, det er altfor tidlig. Jeg vil huske ham som en god og levende programleder for politiske debatter. Mine sterkeste minner av ham var som debattleder i «Redaksjon 21», og i debatter rundt valgkamper, sier Solberg til Seher.no.

- Nyskapende journalist
Det var med tungt hjerte nyheten om hans bortgang ble kjent i NRK-huset på tirsdag.

- Knut var en særdeles intelligent og dyktig person, og en varm og god kollega. Han var en som trådte til for oss andre, når vi trengte det som mest. Vi er jo en gruppe programledere som trenger hverandre, og han sto på for alle, sier en gråtkvalt Einar Lunde til Seher.no.

- Det var et sjokk da vi fikk vite at han hadde blitt syk, og et enda større sjokk å få vite at han hadde gått bort. Det er helt ufattelig, sier det mangeårige nyhetsankeret til Seher.no.

- Jeg vil huske ham som en nyskapende journalist, og en veldig god og raus kollega. Han var flink til å oppmuntre og var veldig kreativ, han ville alltid prøve noe nytt, sier NRK-kolega og «Aktuelt»-programleder Ole Torp til Seher.no.

- Jeg kjente ham godt som kollega. Man blir en slags familie når man jobber i en redaksjon, så dette er en veldig trist dag for oss som nå skal gå videre, sier Torp.

En annen som fikk den tunge beskjeden tirsdag var NRKs kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas.

- Knut var en av NRKs mest profilerte medarbeidere, erfaren og allsidig, og hadde mange store oppgaver. Han var en av de mest markerte programlederne i kanalen og en avholdt person, sier Bjerkaas til Seher.no.

- Vi vet at han har vært veldig syk. Det var tungt, men i og for seg ikke veldig overraskende, sier Bjerkaas.

- Få jeg har lært så mye av
- Trist melding i dag: Vår gode kollega Knut Olsen er død etter kort tids sykeleie. Ord blir fattige, skriver NRKs tidligere nyhetsredaktør og nå USA-korrespodent Jon Gelius på Twitter.

- Ufattelig trist at Knut Olsen brått er død. Det er få jeg har jobbet med og lært så mye av, et virkelig fint menneske, skriver Gerhard Helskog på twitter.
 
- En god kollega og en flott fyr er borte. RIP Knut Olsen, skriver NRKs samfunnsredaktør Kyrre Nakkim på sin twitterprofil.

- Den strålende mannen og journalisten Knut Olsen gikk bort i dag. Usigelig triste nyheter, skriver Aleksander Schau, som nå er med i TV 2s Premier League-sendinger, men som tidligere har ledet FK Fotball på NRK P3 om bortgangen på twitter.

Se og Hørs hoffreportert Kjell Arne Totland deltok flere ganger i Olsens debatter.

- En utrolig trist melding å få. Jeg visste jo at han var alvorlig syk, men trodde ikke det skulle gå så fort. Jeg kjente ham bare profesjonelt – etter å ha vært gjest i hans debattprogrammer en rekke ganger. Knut Olsen er en av de aller beste programlederne jeg har møtt.  Jeg opplevde ham alltid som en engasjert og svært godt forberedt programleder - med stor rettferdighetssans. Jeg har savnet hans form etter at han sluttet med «Redaksjon 21» – og gledet meg da han dukket opp i Dagsrevyen. Det sa jeg også til ham, da jeg møtte ham sist i studio sist sommer. Knut Olsens bortgang er et enormt tap for NRK og for journalistikken, sier Se og Hørs hoffreporter Kjell Arne Totland.

- Knut Olsen var en av de aller, aller beste nyhets/debatt-programlederne Norge noensinne har hatt. Meget trist nyhet, skriver TV2 sportens Carsten Skjelbreid om den triste nyheten på twitter.

1990 begynte han sin debattkariere på TV i «Antenne Ti», sammen med blant andre Ole Kristen Harborg, Finn H. Andreassen, Per Ståle Lønning og Viggo Johansen.

I 1992 begynte Knut Olsen som reporter i Dagsrevyen, og markerte seg blant annet med en prisbelønt reportasje fra krigen i Bosnia. Han vant Gullruten for samme reportasje.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.