Knut Borge ble bisatt:

- Knut kunne få frem krampelatter ved å beskrive en tur på trikken

Venner, kolleger og familie tok farvel med den folkekjære programlederen og komikeren. 

SISTE FARVEL: Fredag ble Knut Borge bisatt i Haslum krematorium. Foto: NTB Scanpix
SISTE FARVEL: Fredag ble Knut Borge bisatt i Haslum krematorium. Foto: NTB Scanpix Vis mer

HASLUM KREMATORIUM (Seoghør.no): I dag ble NRK-profilen Knut Borge bisatt fra Haslum krematorium på Bekkestua.

Borge gikk bort natt til søndag 9. april etter tids sykdom.

«Vår alles kjære Knut Borge født 2. september 1949, sovnet stille inn 9. april 2017 (...) Takk for alle gode minner!» het det i dødsannonsen publisert på nettsidene til Wang begravelsesbyrå.

En rekke profiler fra norsk kultur- og underholdningsliv hadde møtt opp for å ta et siste farvel med Borge fredag 21. april.

BISATT: Knut Borges kiste i Haslum krematorium. Foto: NTB Scanpix
BISATT: Knut Borges kiste i Haslum krematorium. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Blant de mange kjente personene som hadde møtt frem i bisettelsen var kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og skuespiller Hege Schøyen.

MINNES KNUT MED GLEDE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har mange gode minner om Knut Borge. Foto: Andreas Fadum
MINNES KNUT MED GLEDE: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har mange gode minner om Knut Borge. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Knut Borge var en fantastisk formildler. Han var viktig for NRK og viktig for publikum.

- Jeg blir i godt humør av å tenke på ham, så jeg går inn i bisettelsen med et lite smil om munnen, selv om det også er en trist dag, sier Thor Gjermund Eriksen til Seoghør.no.

Minneord

Flere kranser var satt rundt den populære programlederens kiste med hyllest fra venner og kjente.

«Takk for minnerike stunder - Moldejazz», «Takk for gode minner - En siste hilsen fra Spellemannprisen» og «Fra dine venner i 20 spørsmål» var blant de varme hilsenene som har kommet inn.

Knuts sju år eldre storebror Einar Borge sa under bisettelsen at NRK-profilen egentlig var en stille og sjenert kar.

Han sa også at Knut ikke la skjul på han også savnet kona Tone, som døde på grunn av kreft i 2004.

- Jeg takker Knut for 67 års godt brorskap.

Knuts gode kollega og venn gjennom mange år, Torkjell Berulfsen, la ikke skjul på hvor løst latteren satt hver gang de to var sammen.

TRIST FARVEL: - Dette var en nyhet jeg kunne klart meg uten, sa Torkjell Berulfsen om vennens bortgang.
TRIST FARVEL: - Dette var en nyhet jeg kunne klart meg uten, sa Torkjell Berulfsen om vennens bortgang. Vis mer

- Han kunne trollbinde og få fram krampelatter bare ved å beskrive en tur på trikken.

På vei ut av kirken fortalte Berulfsen at han har mistet en svært kjær venn.

- Jeg tror jeg har ledd mer sammen med han enn med noe annet menneske, og jeg har hatt mer glede av han enn med de fleste andre. Og jeg vet nøyaktig hva han ville ha sagt om han var her nå. Han ville ha sagt: «aldri mer 9. april», sa han til Seoghør.no.

Forfatteren Erik Fosnes Hansen beskrev bisettelsen som en stund preget av både glede og tårer.

- Det å ha kjent Knut er en av de morsomste tingene i livet. Ingen kunne være så underfundig og morsom som Knut, sa han til Seoghør.no.

- Vondt, trist og alt for tidlig

Blant musikerne som spiller under seremonien er Lars Klevestrand og Knut Reiersrud.

Hilde Louise Asbjørnsen fremførte også et par låter under bisettelsen, noe hun synes var utfordrende, men fint.

- Det var naturlig for meg å synge for Knut, men det var jo en liten utfordring. Jeg prøvde å tenke at jeg skulle synge for han og ikke til han. Det ble en veldig fin seremoni, sa Asbjørnsen til Seoghør.no på vei ut av kirken og fortsatte:

- Knut var først og fremst en veldig god venn, en fantastisk samtalepartner og en god støttespiller helt siden jeg møtte han i 2000 og jevnlig frem til hans død. Det er et stort tap at han ikke er her med oss lenger, rent personlig. Og det er selvsagt veldig trist for hele Norge og alle de menneskene som har et forhold til den stemmen og den varmen som han utstrålte gjennom radioen. Så dette var vondt, trist og alt for tidlig.

- Hans ord var til etterfølgelse

Borge hadde en rikholdig karriere som programleder, konferansier, journalist og komiker, og ledet flere radioprogrammer om jazz og blues.

Han var sist å se på skjermen i TV-versjonen av radioprogrammet «20 spørsmål», som han ledet i åtte år, før Trond Viggo Torgersen tok over som programleder i 2012. Det ble seerstorm da Knut Borge sluttet i programmet, og det ble opprettet en Facebook-gruppe for dem som ville ha ham tilbake i programlederjobben.

Saken fortsetter nedenfor.

SPILTE FOR KNUT: Lars Klevestrand var blant flere musikere som sang og spilte i Knut Borges bisettelse. Foto: Andreas Fadum
SPILTE FOR KNUT: Lars Klevestrand var blant flere musikere som sang og spilte i Knut Borges bisettelse. Foto: Andreas Fadum Vis mer

NRK-profil Finn Bjelke var fast paneldeltaker i programmet, og jobbet med Borge i en årrekke. Da Borges dødsfall ble kjent, hadde han bare godord å si om ham.

- Det blir litt som om en filial i et bibliotek stenger. Vi mister en skolert stemme, kunnskapsrik og kvikk. Ikke banal, hans ord var til etterfølgelse. Han bedrev ord, og med god grunn, og det var kanskje det fineste med Knut. Det var aldri platt eller høyrøstet eller tilgjort. Det var bare ordentlig. Jeg var kjempefan av Knut, sa Bjelke til Dagbladet.

I tillegg til en å ha jobbet i en rekke radioprogrammer, var Knut Borge fast konferansier på Moldejazz mellom 1979 og 1989.

Kulturkommentator i statskanalen, Agnes Moxnes, beskrev Borge som en av landets største profiler innen radio.

JAZZENTUSIAST: Knut Borge var kjent for sin interesse og glød for jazzmusikk. Her avbildet under Moldejazz i 2008. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JAZZENTUSIAST: Knut Borge var kjent for sin interesse og glød for jazzmusikk. Her avbildet under Moldejazz i 2008. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

– Han var en av NRKs største radioprofiler og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk – først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sa Moxnes til NRK.

HEDRET KNUT: Hege Schøyen kom i bisettelsen sammen med sin ektemann Arild Andersen. Foto: Andreas Fadum.
HEDRET KNUT: Hege Schøyen kom i bisettelsen sammen med sin ektemann Arild Andersen. Foto: Andreas Fadum. Vis mer

Åpnet seg om sykdommen

Under et intervju med Dagbladet Magasinet i fjor, åpnet Borge seg om sine seneste år med psykisk og fysisk motgang.

Han uttalte at sykdomsproblemene startet med en alvorlig lungebetennelse, og at det gikk et helt år før han dro til legen.

- At jeg overlevde, var vel et under. Jeg kunne vært død. Så falt jeg og brakk ryggen, sa han.

Videre forklarte han at han var så redd for å falle at han var nødt til å bruke krykker, og at hjelpemiddelsentralen hadde gitt ham en gåstol.

- Har fått en nevrologisk lidelse, nevropati - av den smertefulle varianten. Har kroniske plager i armer og ben. Sykdommen gjør at balansen blir dårlig. Jeg kan ta medisin, paralgin forte, men det går også utover balansen.

Borge sa også at han ikke var redd for å dø.

- Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning, sa han.

LES OGSÅ: Ole Ivars-Arild er død