<strong>GIKK BORT:</strong> Knut Haavik er død, 75 år gammel. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
GIKK BORT: Knut Haavik er død, 75 år gammel. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Knut Haavik er død

Den tidligere Se og Hør-redaktøren ble 75 år gammel.

Publisert
Sist oppdatert

Grunnleggeren av Se og Hør i Norge, Knut Haavik, er død. Han ble 75 år gammel.

Haavik døde i sitt hjem i Spania natt til fredag 8. februar, etter å ha spilt golf i går slik han pleide å gjøre.

- Han spilte golf så sent som i går, og døde der han ønsket å være, sier sønnen Svein Arne Haavik, som legger til at dødsfallet var helt udramatisk, til VG.

Grunnleggeren av Se og Hør i Norge, Knut Haavik, er død. Haavik døde i sitt hjem i Spania natt til fredag 8. februar. Han ble 75 år gammel. Haavik publiserte den første utgaven av Se og Hør i september 1978, og var redaktør for bladet fram til sin avgang ved årsskiftet 2003/ 2004. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

- En særegen redaktør

Knut Haavik publiserte den første utgaven av Se og Hør i september 1978, og var redaktør for bladet frem til sin avgang like før jul i 2003.

Nåværende ansvarlig redaktør for bladet, Ulf André Andersen, minnes Haavik som en særegen redaktør.

- Knut Haavik har satt dype spor etter seg i norsk presse. Han var en unik leder og særegen redaktør, som alltid så kreative løsninger, sier Andersen.

- Vi som lager Se og Hør i dag forvalter arven etter ham så godt vi kan. Grunnmuren han laget for oss, står fortsatt sterkt 40 år etter at han bygget den. Vi er alle preget av det tunge budskapet, og har hans nærmeste i tankene.

<strong>SE OG HØR:</strong> Knut Haavik startet Se og Hør i 1978. Her sammen med fotograf Oddvar Walle Jensen og journalist Vera Myhre da bladet ble opprettet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix
SE OG HØR: Knut Haavik startet Se og Hør i 1978. Her sammen med fotograf Oddvar Walle Jensen og journalist Vera Myhre da bladet ble opprettet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB Scanpix Vis mer

Lang karriere

Knut Haavik startet sin karriere innenfor journalistikken i Larvik Morgenavis i 1963, som journalistlærling. Han jobbet i avisen frem til 1965.

Haavik fortsatte å jobbe i lokalavis, og jobben i Sandefjords Blad skulle vise seg å bli svært viktig. Der avslørte han blant annet den første narkotikaligaen her i landet, noe som i 1969 ga han stillingen som kriminalreporter i VG.

I avisen jobbet han seg opp til stillingen som nyhetssjef, men i 1978 sluttet han i VG for å starte Se og Hør.

På den tiden da han ga seg som sjefredaktør i Se og Hør, ble han medlem at Norsk kulturråd. Der satt han fra 2004 til 2009. Fra 1988 til 2003 var han dessuten konsersjef i Norsk Aller.

<strong>MED KONA:</strong> Knut Haavik fotografert sammen med kona Solveig, som han pleide å kalle Sol. Foto: Espen Solli/ Se og Hør
MED KONA: Knut Haavik fotografert sammen med kona Solveig, som han pleide å kalle Sol. Foto: Espen Solli/ Se og Hør Vis mer

Giftet seg på ny

Knut Haavik etterlater seg kona Solveig Halseth Haavik, barna Cecilie, Svein Arne og Knut jr., samt seks barnebarn. Haavik fikk sine tre barn med sin første kone, Torunn. Hun døde av kreft i 2002, etter over 35 års ekteskap.

I 2006 sa Haavik til Se og Hør at han nyter vintermånedene i Spania sammen med kona Solveig, som han pleide å kalle Sol.

- Vi har det godt sammen. Dette er det nest beste stedet å komme til. Men paradiset er tross alt hytta i Sandefjord om sommeren.

<strong>MED KONA:</strong> Knut Haavik sammen med sin kjære Solveig på premiere på et av Elisabeth Andreassens sommershow. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
MED KONA: Knut Haavik sammen med sin kjære Solveig på premiere på et av Elisabeth Andreassens sommershow. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Han fortalte også hvor viktig kona har vært for han på flere plan i livet.

- Før pleide jeg å si at en god sjefredaktør ikke bør ha venner. Sånn sett var jeg nok en svært god redaktør. Men etter at Sola mi kom inn i mitt nye univers, fikk jeg nye venner. For hun hadde mange! Og det er faktisk ganske fint, sa han.

- Jobbet sammen dag og natt

Etter at Knut Haavik sluttet i Se og Hør, har henholdsvis Odd Johan Nelvik, Harald Haave og Ellen Arnstad vært ansvarlige redaktører for Se og Hør, før Ulf André Andersen tok over spakene.

Odd Johan Nelvik, som tok over som ansvarlig redaktør for bladet etter Haaviks avgang, minnes Haavik med varme tanker.

- Han var en av de beste venner man kunne ha. Og jeg er stolt av å kunne kalle ham «en av mine». Vi jobbet sammen dag og natt i en årrekke, og i gamle dager ble vi enige om å støtte den andres familie dersom en av oss skulle falle fra. I dag går tankene til Sol, som er i Spania, sier Nelvik.

<strong>NÆRT VENNSKAP:</strong> Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik beskriver Haavik som en av de beste venner man kunne ha. Foto: NTB Scanpix
NÆRT VENNSKAP: Tidligere sjefredaktør i Se og Hør, Odd Johan Nelvik beskriver Haavik som en av de beste venner man kunne ha. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- I tillegg til at vi var venner og kolleger, delte vi en lidenskap for jakt. Senest i fjor, jaktet vi sammen i Hemsedal. Jeg snakket sist med Knut på 75-årsdagen i desember. Vi spøkte og lo om at det var en sensasjon at han var blitt 75 år. Han levde et tøft liv i perioder, der han slet med sykdom, blant annet diabetes. Han var ikke alltid like snill med helsa.

- Hva lærte du av Knut?

- Det å stole på sin egen teft, og det å vise hensyn. Han ga jo ut boken «En ramp i rampelyset». Han hadde et image, men var egentlig en veldig snill mann, sier Nelvik.

<strong>PROFILERT REDAKTØR:</strong> Knut Haavik fotografert sammen med Wenche Myhre. Foto: Se og Hør
PROFILERT REDAKTØR: Knut Haavik fotografert sammen med Wenche Myhre. Foto: Se og Hør Vis mer

- En ramp har forlatt manesjen

I 2008 ble Harald Haave ansvarlig redaktør for Se og Hør, etter at Odd Johan Nelvik gikk av.

- Det er trist å våkne opp til nyheten om at Knut er død. For meg og de fleste andre av bladets trofaste lesere, vil Knut alltid være synonymt med Se og Hør. Det er han som skapte bladsuksessen, han som drev medarbeiderne til å jakte på de saftigste avsløringer, spillopper og oppdateringer på hva Kjendis-Norge holdt på med, og han som personifiserte bladets profil gjennom sine tidvis omdiskuterte ledere, sier Haave.

<strong>FEIRET 30 ÅR:</strong> Daværende ansvarlig redaktør for Se og Hør, Harald Haave, og Knut Haavik feiret Se og Hørs 30-årsjubileum på cruise i 2008. Foto: Morten Eik
FEIRET 30 ÅR: Daværende ansvarlig redaktør for Se og Hør, Harald Haave, og Knut Haavik feiret Se og Hørs 30-årsjubileum på cruise i 2008. Foto: Morten Eik Vis mer

- Knut opplevde stor suksess også som konsernsjef i Aller, men han forble journalist til det siste. Med meninger om alt og alle og med mottoet: «Jeg tok et ja for et ja, og et nei for et kanskje». En ramp har forlatt manesjen. Nå går mine tanker til hans nærmeste.

LES OGSÅ: - Jeg er helt knust og sorgen kan ikke beskrives

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer