Ari Behn er død

Knust over tapet av Ari

Ari Behns nære venn Unni Askeland er knust etter hans bortgang.

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ari Behns nære venn og kunstner Unni Askeland tar imot oss i huset sitt på Kløfta. Hun har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. Maskaraen er byttet ut med mørke solbriller. Netter og dager har gått i ett de siste døgnene.

- Jeg har mistet en av mine beste venner. Dette er så trist. Det er bare grusomt. Det er beintøft og det kommer til å ta tid, sier en preget Askeland.

Veggene er dekorert av bilder malt og tatt av de mange kunstnervennene hennes. I bokhyllene, på kjøkkenet og i biblioteket er det flere bilder av Ari Behn alene og med de to sammen.

- Vi har alltid hatt det så gøy. I årevis har han alltid holdt meg oppe, gitt meg kjærlighet og lyst opp livet mitt, både i opp- og nedturer, sier hun og smiler og gråter om hverandre.

Første juledag kom sjokknyheten om at Behn hadde tatt sitt eget liv. Det bekreftet familien, som roses for åpenheten.

Ufattelig savn

Som alltid i jula, rigget Askeland seg til for å se filmen Holiday første juledag. Hun sovnet. Da hun våknet blinket telefonen i ett sett. Hun kjente en uro bre seg i kroppen.

- Jeg skrollet nedover telefonen. Midt inn i alle kondolanse-meldingene så jeg navnet hans, og da skjønte jeg det.

NÆRE VENNER: Unni forteller om det enorme savnet etter Aris bortgang. Her sammen i 2013. Foto: NTB Scanpix
NÆRE VENNER: Unni forteller om det enorme savnet etter Aris bortgang. Her sammen i 2013. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jevnlig og ofte til daglig, har hun i årevis snakket med Ari Behn.

- Jeg har bare lyst til å ringe Ari. Jeg kan ikke fatte at han er borte. Hånda mi søker telefonen og nummeret hans. Det er bare så uendelig trist når jeg kommer på at han ikke vil svare. Jeg har lyst til å ringe, bare for å høre stemmen hans på svareren, men jeg kan jo ikke holde på sånn, sier Askeland og gir ros til en av Aris gamle venner.

- Per Heimly har vært en god støtte disse dagene.

Hun minnes Ari Behn som en veldig god venn og en nær kollega. En som var flink til å se mennesker og til å gi av seg selv til andre når det trengtes. Livet var noe han var god på å leve i nuet, sier Askeland.

- Ari sa ofte til meg, at vi måtte være glad i det som er nå. La oss feire livet, sa han ofte. Han var flink til det, men når man havner inn i et mørke, eller et spor som kanskje ingen egentlig forsto eller kunne få ham ut av eller hjelpe ham med, blir det vanskelig, sier hun og blir stille.

- Prøvde dere å hjelpe ham?

- Ja, selvfølgelig. Han var åpen om sine mørke sider. Selvfølgelig prøvde vi å hjelpe ham. At det har vært tøft, det visste vi. Når noen velger å ta livet sitt, så er det naturlig å spørre seg om det er noe mer vi kunne ha gjort.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som tok sitt eget liv første juledag. Vis mer

Hun beskriver de siste dagene som ekstreme og fortvilet.

- Sorg er en veldig rar ting, for du kan ikke forklare det til noen andre. Jeg kan ikke forklare hvordan min sorg er, sier hun og fortsetter:

- Det er vanskelig, men så er det akkurat som at de som går bort kommer nærmere deg når de har gått bort. Så begynner du å huske mange minner og så kommer tankene - på barna og på Märtha selvfølgelig. Det er helt forferdelig.

Flere utstillinger sammen

Vennskapet deres startet for mange år siden, gjennom kunsten. Lenge før han og Märtha Louise traff hverandre. Unni Askeland har fulgt ham hele veien, fra før han entret offentlighetens søkelys.

I SORG: Unni forteller at hun har mistet en av sine beste venner. Her sammen med Ari i 2001. Foto: NTB Scanpix
I SORG: Unni forteller at hun har mistet en av sine beste venner. Her sammen med Ari i 2001. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hans evne til å se mennesker og ærligheten hans, trekker Askeland fram som noen av hans beste egenskaper.

- Han var så flink til å vise kjærlighet og han var åpen. Han var alltid flink til å gi komplementer og kom med kjærlighetserklæringer, han har alltid vært sånn mot alle, vil jeg tro. Det var ikke noe jeg eller noen av hans nærmeste venner hadde monopol på. Det kan jo kanskje irritert ganske mange ikke sant, i Norge kan vi til tider være ganske smålige når personer, sånn som Ari var en stor person, virkelig en stor person, som delte seg selv med alle de han kunne dele seg selv med, på en måte. Han var ekstremt sjenerøs, sier hun og blir stille en liten stund.

- Off, tenk at jeg sier var.

trenger du hjelp?

Akutt selvmordsfare: 113

Legevakt: 116117

Kirkens SOS

Telefon: 22 40 00 40

Nettsted: https://www.kirkens-sos.no/

Mental helse

Telefon: 116 123

Nettsted: https://www.sidetmedord.no/

Mer informasjon om krisetelefoner og nettsteder finnes på Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging sine informasjonssider: http://nssfinfo.no/ I

Hun forteller at hun har lært enormt mye av ham og takker for de mange fine samtalene de har hatt.

- Jeg vil hylle ham for den nydelig personen han var, for den fantastiske pappaen han var og hvor oppofrende han var for jentene sine, sier hun og fortsetter:

- Alle mine tanker og kjærlighet går til hans barn og nærmeste familie.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Han var elsket

Et lys er tent på bordet foran oss. Det brenner for ham. Askeland har vurdert å dra ned til Slottet og tenne lys der, som så mange andre har gjort siden 1. juledag. Havet av lysene og minneordene har bare vokst siden. Andre juledag åpnet også Lommedalen kirke i Bærum dørene sine for dem som ønsket å ha et sted å gå til.

- Han var virkelig elsket. Jeg tror og håper han skjønte det.

Vi sitter i stolene han og Unni så ofte satt i - foran peisen i biblioteket i huset hennes.

- Når var han her sist?

- Han var på vei hit for et par-tre uker siden. Vi skulle spise frokost, jeg hadde stått opp jeg hadde laget rundstykker. Men så ble det noen timer på telefonen i stedet.

- TOMROM: - Livet mitt uten Ari blir et tomrom ingen andre vil klare å fylle, forteller Unni. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- TOMROM: - Livet mitt uten Ari blir et tomrom ingen andre vil klare å fylle, forteller Unni. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

De har hatt flere utstillinger sammen. Det første kunstprosjektet «AU!», ble arrangert på Litteraturfestivalen på Lillehammer i 2011, hun lagde bilder til Behns upubliserte dikt.

- Det var sikkert 1500 stykker i kø under kunståpningen på Lillehammer den gangen, og han håndhilste på alle sammen. Det forteller mye om ham.

- Hvordan blir livet ditt uten Ari?

- Livet mitt uten Ari blir et tomrom ingen andre vil klare å fylle. Jeg kommer til å søke til steder vi ofte var sammen. Jeg føler meg fattig som ikke skal ha ham i livet mitt lenger. Heldigvis lever minnene våre evig, og de blir sterkere nå.

Hyller åpenheten

Torsdag delte statsminister Erna Solberg et innlegg på Facebook hvor hun påpekte viktigheten av å ta vare på hverandre, og fredag opplyser SMK til Dagbladet at Solberg endrer nyttårstalen sin på grunn av Ari Behns bortgang.

- Psykisk helse og selvmord har i lang tid vært et viktig tema for statsministeren og er det også i nyttårstalen som ble spilt inn før jul. I lys av Ari Behns bortgang er det ønskelig å gjøre noen justeringer i denne delen av talen, av omsorg for alle som var glad i Ari Behn og som nå er berørt av det som har skjedd, sier Ida Dahl Nilssen ved Statsministerens kontor til Dagbladet.

Unni Askeland synes det er flott at Behns nærmeste familie har valgt å være åpen om dødsårsaken.

- Ari var selv veldig åpen og ærlig, og derfor harmonerer åpenheten med hvem han var. Hvis man ikke hadde vært åpen om dødsårsaken hadde det blitt spekulasjoner og alt snakket blitt vanskelig å håndtere. Og så er det så vanlig at dette bør vi snakke mer om.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: Om Aris siste bok: - Siste ord skulle være kiste

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer