«Farmen Kjendis»-vinner Erik Alfred Tesaker (41) tar et uventet og temmelig nådeløst oppgjør med realitysjangeren generelt og «Farmen» spesielt.

Vil ikke se «Farmen»: - Får angst
Gråt flere ganger
- Jeg gråt ofte på farmen, var mørbanket og utkjørt av å være med på «Farmen Kjendis». Jeg ønsker å se på sjangeren med kritisk blikk, ta et oppgjør med hvordan slik tv-underholdning lages, sier han.

Vi møter ham på et hotell i Oslo, «Oppfinneren» er alltid på farten.
- Jeg bor i Øystøl på Sørlandet, men har vært i hovedstaden noen dager. Selv om jeg har sterke synspunkter på realitysjangeren, har jeg også blitt bitt av basillen. Det er vel litt som heroin, man blir hektet. Det gir eksponering som er positiv. Nå har jeg vært og gjort noen tv-opptak.
- Ble ødelagt og utslitt
Det satt langt inne for Erik Alfred Tesaker å bli med på «Farmen Kjendis». Han er før dette blitt kjent gjennom tre sesonger som «Oppfinneren» på NRK, der vi ser ham som kreativ altmuligmann og oppfinner - og familien, kona Ellen Marie og de tre barna som nå er blitt 10, 12 og 14 år.

- Jeg ble helt psyket ut av å være med på «Farmen Kjendis»-
- Jeg var ødelagt og utslitt i lang tid etterpå. Jeg hadde ingen krefter og var utslitt og deprimert. Jeg var også sint og lei meg. Vi blir utsatt for et hardkjør jeg ikke var forberedt på. Jeg er over 40 år, tenk på dem som er halvparten så gamle, som ikke har den livserfaringen og motstanden i seg.
Forhørslignende metoder
Han beskriver deler av oppholdet som en slags fangeleir, der han ble utsatt for en rekke prøvelser - kombinert med hardt arbeid og lite mat. Han beskriver også forhørslignende metoder som varte opp mot en time, der han ble krysseksaminert og kjørt hardt.

- Jeg er handy og tåler en del, men vil også beskrive meg som en følsom fyr.
- Men jeg ble kjørt hardt, utsatt for tøff behandling og spørsmålstirader som kunne minne om et forhør. Jeg anklager ikke folkene på settet, verken deltakerne eller crewet. Vi snakket med psykolog, og ble ivaretatt, men jeg reagerer likevel på settingen.
En redigert virkelighet
I den ferske boken «Oppfinneren» av Bjørn Arild Ersland vier han et helt avsnitt til «Farmen». Der beskriver han realityprogrammer som den mest upålitelige sjangeren man kan gi seg i kast med.

«Jeg har vært helt slapp etter at jeg kom ut av Farmen-gården, de ukene der tok egentlig knekken på meg», sier han blant annet i boken.
Han hevder at sjangeren ikke er en dokumentar, selv om den gir inntrykk av det.
- «Farmen» beveger seg langt vekk fra virkeligheten. Deltakerne blir karikerte. Virkeligheten blir redigert og forandret fra natt til dag - snudd på hodet. Noen blir framstilt som hekser, andre som snøhvit, drittsekker, skurker eller snille - alt ettersom for å lage godt og underholdende tv, sier Tesaker.

Derfor tar han pause fra tv-skjermen
Savner etiske rammer
Da han så «Farmen kjendis» - som gikk på TV 2 tidligere i år, og til slutt avslørte at han gikk til topps og vant - ble han uvel. Følelsene veltet opp i ham igjen. Han var usikker og spent på hvordan det hele ble framstilt.
- Jeg var helt gelé da serien gikk på tv i våres.
- Jeg fikk traumer. Og tenk, «Farmen» er jo snillest gutt i klassen. Det fins andre realityprogrammer som er langt råere.

- Hva må til, mener du?
- Det fins ingen etiske rammer for slike tv-produksjoner.
- Pressen har «Vær varsom»-plakaten, noe tilsvarende bør reality-tv ha. De omredigerer virkeligheten. Jeg har møtt mange som har vært med på realityprogrammer, og de sier det samme, og snakker om vonde følelser og fæle opplevelser.
Tesaker presiserer at alle medvirkende var fine folk, men at det er konseptet som mangler etiske rammer.
- Det må på plass, mener han.

Frykter han er smittet: - Blir mørkeredd
TV 2 svarer på kritikken
Det ligger Farmen-konseptet at deltakerne lever isolert og må forholde seg til hverandre i en gruppe, på godt og vondt, påpeker programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen:
- Dette kan være tøft for noen, og vi har stor forståelse for at Erik Alfred opplevde relasjonen til enkelte av de andre deltakerne som vanskelig.
- Vi kjenner oss derimot ikke igjen i Erik Alfreds påstand om at vi konstruerer historier nærmest etter forgodtbefinnende. Vi forenkler og forkorter når det er nødvendig, men vi forteller ikke historier det ikke fins grunnlag for. Sannheten er at vi ofte dropper å fortelle om konflikter der det ikke er mulig å belyse begge sider av saken.

Vant «Farmen»: - Var uutholdelig
TV 2 opplyser at de har som prinsipp at det skal være «tilsvarsrett» hvis noen blir utsatt for kritikk.
- Det er en av grunnene til at vi hele veien intervjuer deltakerne om det som oppstår i realityen. Ikke for å dyrke konflikter, men for å forklare dem for seerne, sier programredaktør i TV 2 Kathrine Haldorsen.
Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no
LES OGSÅ: Skapte forvirring: - En tabbe