Erik Alfred Tesaker:

Knallhardt oppgjør etter «Farmen»: - Jeg gråt

«Oppfinneren» var mørbanket og utkjørt i lang tid og tar et oppgjør med realitysjangeren.

GIKK I SVART: Erik Alfred Tesaker gråt på «Farmen», ble mørbanket og var utkjørt lenge etterpå. «Oppfinneren», kjent fra NRK og som «Farmen Kjendis»-vinner på TV 2, tar et oppgjør med realitysjangeren. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet
GIKK I SVART: Erik Alfred Tesaker gråt på «Farmen», ble mørbanket og var utkjørt lenge etterpå. «Oppfinneren», kjent fra NRK og som «Farmen Kjendis»-vinner på TV 2, tar et oppgjør med realitysjangeren. Foto: Nina Hansen/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Farmen Kjendis»-vinner Erik Alfred Tesaker (41) tar et uventet og temmelig nådeløst oppgjør med realitysjangeren generelt og «Farmen» spesielt.

Gråt flere ganger

- Jeg gråt ofte på farmen, var mørbanket og utkjørt av å være med på «Farmen Kjendis». Jeg ønsker å se på sjangeren med kritisk blikk, ta et oppgjør med hvordan slik tv-underholdning lages, sier han.

«FARMEN KJENDIS 2020»: Her ser vi Farmen-gjengen på Gjedtjernet gård i Finnskogen; Gunilla Persson, Per Sandberg, Adrian Sellevoll, Triana Iglesias, Hege Bøkko Stine, Marie Bakken, Vidar Villa, Tommy Sharif, Hanna Martine-Slåttland Baller, Erik Alfred Tesaker, Mimir Kristjansson, Anita Hegerland. Foto: Morten Eik
«FARMEN KJENDIS 2020»: Her ser vi Farmen-gjengen på Gjedtjernet gård i Finnskogen; Gunilla Persson, Per Sandberg, Adrian Sellevoll, Triana Iglesias, Hege Bøkko Stine, Marie Bakken, Vidar Villa, Tommy Sharif, Hanna Martine-Slåttland Baller, Erik Alfred Tesaker, Mimir Kristjansson, Anita Hegerland. Foto: Morten Eik Vis mer

Vi møter ham på et hotell i Oslo, «Oppfinneren» er alltid på farten.

- Jeg bor i Øystøl på Sørlandet, men har vært i hovedstaden noen dager. Selv om jeg har sterke synspunkter på realitysjangeren, har jeg også blitt bitt av basillen. Det er vel litt som heroin, man blir hektet. Det gir eksponering som er positiv. Nå har jeg vært og gjort noen tv-opptak.

FARMEN: Erik Alfred Tesaker vant «Farmen kjendis». Nå ser han tilbake på gårdsoppholdet, og har innsett at reality kanskje ikke er helt for ham. Video: Rød Løper / TV2 Vis mer

- Ble ødelagt og utslitt

Det satt langt inne for Erik Alfred Tesaker å bli med på «Farmen Kjendis». Han er før dette blitt kjent gjennom tre sesonger som «Oppfinneren» på NRK, der vi ser ham som kreativ altmuligmann og oppfinner - og familien, kona Ellen Marie og de tre barna som nå er blitt 10, 12 og 14 år.

ETISK RAMMEVERK: - Jeg savner et etisk rammeverk for realityprogrammer, sier Erik Alfred «Oppfinneren» Tesaker. Foto: Anders Grønneberg
ETISK RAMMEVERK: - Jeg savner et etisk rammeverk for realityprogrammer, sier Erik Alfred «Oppfinneren» Tesaker. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Jeg ble helt psyket ut av å være med på «Farmen Kjendis»-

- Jeg var ødelagt og utslitt i lang tid etterpå. Jeg hadde ingen krefter og var utslitt og deprimert. Jeg var også sint og lei meg. Vi blir utsatt for et hardkjør jeg ikke var forberedt på. Jeg er over 40 år, tenk på dem som er halvparten så gamle, som ikke har den livserfaringen og motstanden i seg.

SYK: Den tidligere «Farmen»-deltageren og treningsprofil, Stine Hartmann, har fått benmargsødem. Vis mer

Forhørslignende metoder

Han beskriver deler av oppholdet som en slags fangeleir, der han ble utsatt for en rekke prøvelser - kombinert med hardt arbeid og lite mat. Han beskriver også forhørslignende metoder som varte opp mot en time, der han ble krysseksaminert og kjørt hardt.

FAMILIEN TESAKER: Fra venstre Erik Alfred, mamma Unni, lillesøster Nina, Mette og pappa Alf. Foto: Privat/fra boken «Oppfinneren»
FAMILIEN TESAKER: Fra venstre Erik Alfred, mamma Unni, lillesøster Nina, Mette og pappa Alf. Foto: Privat/fra boken «Oppfinneren» Vis mer

- Jeg er handy og tåler en del, men vil også beskrive meg som en følsom fyr.

- Men jeg ble kjørt hardt, utsatt for tøff behandling og spørsmålstirader som kunne minne om et forhør. Jeg anklager ikke folkene på settet, verken deltakerne eller crewet. Vi snakket med psykolog, og ble ivaretatt, men jeg reagerer likevel på settingen.

TEMPERAMENT: «Farmen Kjendis»-programleder Tiril Sjåstad Christiansen ønsker å se Jørgine «Funkygine» Vasstrand i programmet sitt. Det skjer trolig ikke med det første. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

En redigert virkelighet

I den ferske boken «Oppfinneren» av Bjørn Arild Ersland vier han et helt avsnitt til «Farmen». Der beskriver han realityprogrammer som den mest upålitelige sjangeren man kan gi seg i kast med.

«OPPFINNEREN»: Erik Alfred Tesaker på hjemmebane, på gården sin på Gyland på Sørlandet. Foto: Nina Hansen
«OPPFINNEREN»: Erik Alfred Tesaker på hjemmebane, på gården sin på Gyland på Sørlandet. Foto: Nina Hansen Vis mer

«Jeg har vært helt slapp etter at jeg kom ut av Farmen-gården, de ukene der tok egentlig knekken på meg», sier han blant annet i boken.

Han hevder at sjangeren ikke er en dokumentar, selv om den gir inntrykk av det.

- «Farmen» beveger seg langt vekk fra virkeligheten. Deltakerne blir karikerte. Virkeligheten blir redigert og forandret fra natt til dag - snudd på hodet. Noen blir framstilt som hekser, andre som snøhvit, drittsekker, skurker eller snille - alt ettersom for å lage godt og underholdende tv, sier Tesaker.

Savner etiske rammer

Da han så «Farmen kjendis» - som gikk på TV 2 tidligere i år, og til slutt avslørte at han gikk til topps og vant - ble han uvel. Følelsene veltet opp i ham igjen. Han var usikker og spent på hvordan det hele ble framstilt.

- Jeg var helt gelé da serien gikk på tv i våres.

- Jeg fikk traumer. Og tenk, «Farmen» er jo snillest gutt i klassen. Det fins andre realityprogrammer som er langt råere.

FLÅKLYPA: Erik Alfred har bygget noe som kan minne om Il Tempo Gigante. Foto: Privat / Fra boka «Oppfinneren»
FLÅKLYPA: Erik Alfred har bygget noe som kan minne om Il Tempo Gigante. Foto: Privat / Fra boka «Oppfinneren» Vis mer

- Hva må til, mener du?

- Det fins ingen etiske rammer for slike tv-produksjoner.

- Pressen har «Vær varsom»-plakaten, noe tilsvarende bør reality-tv ha. De omredigerer virkeligheten. Jeg har møtt mange som har vært med på realityprogrammer, og de sier det samme, og snakker om vonde følelser og fæle opplevelser.

Tesaker presiserer at alle medvirkende var fine folk, men at det er konseptet som mangler etiske rammer.

- Det må på plass, mener han.

TV 2 svarer på kritikken

Det ligger Farmen-konseptet at deltakerne lever isolert og må forholde seg til hverandre i en gruppe, på godt og vondt, påpeker programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen:

- Dette kan være tøft for noen, og vi har stor forståelse for at Erik Alfred opplevde relasjonen til enkelte av de andre deltakerne som vanskelig.

KLIKKER: Da Tommy Sharif skulle forklare hvor redd han ble da han så at Gunilla Persson skulle være med på «Farmen kjendis», skjedde dette. Vis mer

- Vi kjenner oss derimot ikke igjen i Erik Alfreds påstand om at vi konstruerer historier nærmest etter forgodtbefinnende. Vi forenkler og forkorter når det er nødvendig, men vi forteller ikke historier det ikke fins grunnlag for. Sannheten er at vi ofte dropper å fortelle om konflikter der det ikke er mulig å belyse begge sider av saken.

TV 2 opplyser at de har som prinsipp at det skal være «tilsvarsrett» hvis noen blir utsatt for kritikk.

- Det er en av grunnene til at vi hele veien intervjuer deltakerne om det som oppstår i realityen. Ikke for å dyrke konflikter, men for å forklare dem for seerne, sier programredaktør i TV 2 Kathrine Haldorsen.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.no

LES OGSÅ: Skapte forvirring: - En tabbe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer