«Hver gang vi møtes»

Knakk nesa i slåsskamp

Slik gjorde Sol Heilo opprør som tenåring.

UNGDOMSOPPRØR: I kveldens «Hver gang vi møtes» forteller Sol Heilo om oppveksten i et kristent hjem, og behovet for å gjøre opprør. Video: TV 2 Vis mer
Publisert

- Jeg har jo en liten ramp i meg, som kanskje aldri fikk komme helt ut i det fulle fordi det var såpass snilt - kanskje litt naivt snilt - hjemme hos oss, forteller Sol Heilo.

I lørdagens «Hver gang vi møtes» er det nemlig Sol som står i sentrum. Solveig, som hun egentlig heter, er best kjent fra bandet Katzenjammer - men har i de siste åra satset mer på en solokarriere.

Kristen familie

I kveld snakker hun om oppveksten i sin musikalske, kristne familie.

- Vi er ikke en «høykristen» familie. Det var ikke sånn at vi satt og ba sammen. Men man drikker aldri alkohol, og banner aldri. Det verste pappa noensinne har sagt er «æsj» tre ganger, det var liksom kraftsalven, sier Sol Heilo til Se og Hør.

Hun beskriver barndomshjemmet som trygt, godt og idyllisk.

- Det høres kanskje litt rart ut å skulle gjøre opprør da. Men det ligger i alle barns natur. Uansett hva slags oppvekst du har hatt, så har man et behov for å stå på egne bein og ta et skritt vekk fra sine foreldre, sier hun.

- Men var det noen rebell i deg? For det virker som du har masse temperament, sier Trine Rein til Sol Heilo, mens artistene sitter samlet rundt middagsbordet.

- Ja. Da jeg kom på ungdomsskolen ble jeg tatt i veldig mye ting. Jeg gjorde mye gærent der, forteller Sol, og avslører blant annet at hun var en kjenning av skolens rektor.

Urterøyk og banning

Hun beskriver seg selv som en gullunge fram til hun var omtrent 13 år. Da begynte det å skje noe.

Se klippet øverst i saken, der Sol snakker om opprøret sitt!

- Jeg følte et behov for å uttrykke rampen i meg. Jeg øvde meg på det sammen med venninna mi, vi sto på verandaen og bannet og røyket nikotinfri urterøyk som vi hadde fått på helsekosten, forteller hun, og ler.

Øvelse gjør tydeligvis mester. For både røykingen og banningen ble med Sol Heilo videre i livet, og til slutt ble det en vane. Hun banner fremdeles ganske mye, men røyken har hun endelig klart å kutte ut.

- Jeg prøvde å holde det i skjul så lenge som overhodet mulig. Det var kanskje seinest for et år siden at jeg nevnte for mamma at jeg røyket som ung, sier Sol, og forklarer hvorfor hun holdt tett om det så fryktelig lenge:

- Begge foreldrene mine er kreftleger, og har sett så mye død og elendighet opp igjennom, at det å sitte ved middagsbordet og si «jeg røyker», passer bare ikke inn noe sted.

SOL(STRÅLA): Lørdag er det Sol Heilo som er hedersgjest. Hun letter på sløret om forskjellig opprør hun gjorde som tenåring. Foto: Morten Eik / Se og Hør
SOL(STRÅLA): Lørdag er det Sol Heilo som er hedersgjest. Hun letter på sløret om forskjellig opprør hun gjorde som tenåring. Foto: Morten Eik / Se og Hør Vis mer

Knakk nesa

På skolen følte Sol seg litt som et utskudd. De andre jentene var litt mer modne, mens hun gjerne var den jenta «med den rare klesstilen som sprayet prompespray i lua på gutta i klassen under».

- Jeg husker jeg ertet på meg en fyr som var to meter høy i sjuende klasse, og det endte med slåsskamp. Han slo meg ned, og jeg knakk nesa. Jeg blødde ned hele vegg-til-vegg-teppet i klasserommet.

Det ble en stor sak, men Sol selv mener hun fortjente det hele. Da gutten fikk straff for det som hadde skjedd, syntes hun det var fryktelig urettferdig.

- Jeg hadde vært hun fæle som hadde ertet ham for å være forelsket i ei jente.

Det var ikke første gang, og kom definitivt ikke til å bli siste gang Sol Heilo havnet i trøbbel på skolen.

- Det var stort sett mye bøll på skolen, som alltid resulterte i en liten tur til rektor. Jeg var så dum at jeg alltid innrømte at det var meg, sier hun.

Stinkbombeslipp

Da det var stinkbombeslipp på skolen, kom rektor rett opp til klasserommet hennes. Hvem var det som hadde gjort det? Sol Heilo rakte like godt opp hånda.

- Da ble det represalier og utvisning på meg. Jeg skulle ikke ha sagt en dritt. Men jeg fortsatte å være ærlig, sier hun, og fortsetter:

- Det skader ingen med en tur til rektor. Det er smart å være ærlig.

Det å få servert hele sin karriere i revy gjennom én kveld på «Hver gang vi møtes», var Sol Heilo overhodet ikke forberedt på.

Spesielt traff det henne hardt å høre sine egne tekster framført av andre.

- Den ferden jeg har vært gjennom har vært ganske massiv, og en berg-og-dal-bane på godt og vondt. Og nede i de dypene der kan det bli ganske så mørkt, forteller hun, og fortsetter:

- Dette hadde jeg skrevet meg gjennom og blitt ferdig med.

Men i «Hver gang vi møtes» får Sol Heilo «slengt sine egne tekster i trynet av en annen person». Det ble tøffere enn hva hun hadde trodd på forhånd.

- Jeg opplevde akkurat de samme følelsene på nytt igjen, som jeg skrev om da jeg var nede i en mørk dal. Jeg fikk hele scenarioet i trynet, sier hun, og legger til:

-Jeg må innrømme at jeg knakk og brakk litt der. Jeg synes det var vanskelig å snakke om på TV, det var jeg ikke forberedt på. De følelsene som kommer, er helt reelle. Man blir veldig glad i de menneskene man møter, og det er sterke historier som blir fortalt.

LES OGSÅ: - Skaff deg din egen stil, Meghan!

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer