«Stranger Things»:

Klyper seg i armen over sitt overraskende comeback

- Jeg får endelig muligheten til å spille en rolle på min egen alder.

COMEBACK: Winona Ryder gjør stor suksess i rollen som Joyce Buyers i Netflix-suksessen «Stranger Things». Foto: NTB scanpix
COMEBACK: Winona Ryder gjør stor suksess i rollen som Joyce Buyers i Netflix-suksessen «Stranger Things». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): Nå om dagen kjenner de fleste henne som Joyce Buyers, Wills mamma i Netflix-suksessen «Stranger Things». Serien som proppfull av 80-talls-referanser og nostalgi har tatt verden med storm.

De som vokste opp på 80-tallet nikker ikke bare gjenkjennende til alle spill- og filmreferansene. For dem som vokste opp med Ryders filmer på 80- og 90-tallet er skuespillerens comeback også blitt lagt godt merke til.

Ifølge TIME ble alt Ryder tok i til en kinosuksess eller en kultklassiker. Allerede som 14-åring spilte hun i sin første film «Lucas». Som 17-åring spilte hun i Tim Burtons skrekkfilmkomedie «Beetlejuice». Ryders navn var på alles lepper og regissørene sto i kø.

Saken fortsetter nedenfor.

WILLS MAMMA: Winona Ryder sammen med Noah Schnapp, som spiller Ryders sønn i «Stranger Things». Foto: NTB scanpix
WILLS MAMMA: Winona Ryder sammen med Noah Schnapp, som spiller Ryders sønn i «Stranger Things». Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ventet på at jeg skulle rote det til

- Da jeg var ung var jeg pressens yndling. De elsket meg, men ventet på at jeg skulle rote det til. Jeg hadde ingen fortid å snakke om, men så forlovet jeg meg med Johnny Depp. Siden da har det vært ille. Forholdet vårt var heldigvis solid, fortalte 19 år gamle Ryder til Los Angeles Times i 1990 i forbindelse med premieren av to av hennes filmer: «Edward Scissorhands», hvor hun spilte mot sin tidligere forlovede Johnny Depp, og premieren av «Mermaids», hvor hun spilte mot Cher og Christina Ricci.

Den populære tenåringen fikk også hovedroller i filmer som «Bram Stoker's Dracula», «The Age of Innocence» og «Little Women» og spilte mot storheter som Gary Oldman og Daniel Day-Lewis.

EDWARD SAKSEHÅND: Winona Ryder spilte mot Johnny Depp i «Edward Saksehånd» i 1990. Foto: NTB scanpix
EDWARD SAKSEHÅND: Winona Ryder spilte mot Johnny Depp i «Edward Saksehånd» i 1990. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge tv-kanalen E! Online var ikke Ryder blant Hollywood-stjernene som hadde flyttet til LA og startet på bunnen med reklame og situasjonskomedier.

- Det gjør sikkert folk forbanna, men jeg jobber virkelig hardt. Jeg kommer ikke til å unnskylde meg, uttalte Ryder til Los Angeles Times.

På 90-tallet vant hun Golden Globe og ble nominert til Oscar i 1994 og i 1995 for sin innsats i «The Age og Innocence» og «Little Women», men det skulle vise seg at suksessen var i ferd med å stoppe opp.

Glemt

Ifølge E! Online startet nedturen etter filmen «Girl, Interrupted» i 1999. I filmen spilte Ryder en spirende forfatter som ble sendt til en mentalinstitusjon etter å ha begått selvmordsforsøk.

Etter fylte 30 hadde Hollywood mistet interessen for den tidligere Oscar-nominerte skuespilleren. Ryder fortsatte å jobbe, men rollene i hennes senere filmer ble ikke like godt lagt merke til.

- Du kan ikke regne med at industrien vil verdsette deg som person, man vil bare bli forferdelig skuffet. Jeg var skyldig i dette da jeg var yngre, uttalte Ryder senere i et intervju med TIME.

Saken fortsetter nedenfor.

SAKSEHÅND: «Edward Saksehånd» er en amerikansk eventyrfilm fra 1990 regissert av Tim Burton. Edward (Johnny Depp) forelsker seg i Kim (Winona Ryder). Video: 20th Century Fox Vis mer

Stjal klær for 50.000

Som ung skuespiller hadde Ryder verken noen turbulent fortid eller skjeletter i skapet som kjendispressen kunne grafse i. Noe som skulle endre seg i 2001 da Ryder ble tatt i å stjele klær for mer enn 5500 dollar, drøye 40 000 norske kroner den gangen, i den eksklusive butikken Beverly Hills Saks Fifth Avenue. Da hun ble tatt hadde hun åtte forskjellige typer reseptbelagte medisiner i veska.

Ryder var ikke lenger en glemt skuespiller.

I mai 2002 skrev Dagbladet: Winona slåss for sin uskyld.

«Den tyveritiltalte skuespilleren Winona Ryder (30) har selvironien på plass før hun må møte i retten igjen onsdag. Nå poserer hun i et magasin med en t-skjorte med påskriften «Free Winona» sto det i artikkelen.

Oppmerksomheten rundt rettssaken ble sammenlignet med rettssakene mot Hollywood-stjerner, som Hugh Grant, Sean «P. Diddy» Combs, Robert Downey Jr. og O.J. Simpson.

Saken fortsetter nedenfor.

OPPFØLGER: Netflix kommer med en ny sesong av serien Stranger Things. Video: Netflix Vis mer

Stjal for spenningen?

Ryder selv avviste anklagene, og forsvarerne argumenterte med at hun var offer for en sammensvergelse.

Ryder ble til slutt dømt for tyveriet og måtte betale en bot på mer enn 10 000 dollar og samfunnstjeneste.

- Hun må ha stjålet for spenningen eller for å se om hun kunne komme unna med det, uttalte distriktsadvokaten i Los Angeles, Ann Rundle, til New York Times i forbindelse med saken.

Ifølge E! Online har Ryder selv beskrevet hendelsen som noe hun trengte. Etter rettssaken flyttet hun tilbake til hjemstedet San Francisco hvor hun en periode blant annet engasjerte seg i miljøsaker.

Saken fortsetter nedenfor.

STJAL: Ryder ble dømt for tyveri og måtte betale en bot på mer enn 10 000 dollar og samfunnstjeneste i 2002. Foto: NTB scanpix
STJAL: Ryder ble dømt for tyveri og måtte betale en bot på mer enn 10 000 dollar og samfunnstjeneste i 2002. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ryder har tidligere vært åpen om angst og depresjon etter «Girl, Interrupted».

- Jeg må ha vært et sted hvor jeg bare ville at alt skulle stoppe. Jeg vil ikke gå inn på hva som skjedde, men det var ikke slik folk tror. Og det var ikke slik at det var århundrets forbrytelse, fortalte Ryder til Porter Magazine i fjor.

- På en rar måte var det det beste som kunne ha skjedd. Jeg hadde aldri tidligere stilt meg selv spørsmålet om det hadde vært ok å ikke være skuespiller. Finnes det noe annet i livet? Livet som skuespiller var det jeg kjente, sa Ryder i et intervju med Daily Mail i 2013.

Tilbake til rampelyset

Utover på 2000-tallet skulle hun igjen begynne å få tilbake roller i større filmer. Blant annet som Mr. Spock's mor i «Star Trek» i 2009 og som en aldrende prima ballerina i Black Swan.

Om rollen skrev Dagbladets anmelder Inger Merete Hobbelstad dette:

«Winona Ryder utviser en beundringsverdig barskhet som den fresende Beth - hvis posisjon som fallert stjerne minner om Ryders egen»

Nå omfavner Ryder muligheten hun får til å spille kvinner på sin egen alder.

- Jeg begynte så ung som skuespiller. Jeg vet at det er mye snakk om alder og jeg vet at mange skuespillerinner som har det hardt. Jeg får endelig muligheten til å spille en rolle på min egen alder, det er frigjørende.

LES OGSÅ: Avslører sin drømmemann

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer