«Unge mødre» i Sverige:

Klippet får svenskene til å rase: Mor (19) gir datteren (9 mnd) hull i ørene

- Jeg vet hun vil få panikk og begynne å gråte om noen minutter.

UAKSEPTABELT?: Lina tok med sin ni måneder gamle datter Adrina til frisøren for å ta hull i ørene. Episoden av «Unga Mammor» har startet stor debatt i Sverige om hvorvidt det er riktig å ta hull i ørene på såpass små barn. Klippet er gjengitt med tillatelse fra MTG Sverige, og episoden kan sees på Viafree. Video: TV3 Sverige / Viafree. Vis mer

(Seoghør.no): Programkonseptet der man følger tilværelsen til nybakte, unge mødre er blitt populært i hele Skandinavia.

Konseptet startet i Danmark med «De unge mødre», og her i Norge ble toppblogger Anna Rasmussen (20) først kjent gjennom FEM-programmet «Unge mødre».

Nå vekker imidlertid en scene fra den svenske versjonen av programmet, «Unga mammor», oppsikt i Sverige. Der får man se den unge mora Lina Lundmark (19) ta med dattera på ni måneder til en salong for å få hull i ørene.

I klippet fra serien, som er inne i sin første sesong på Viafree i Sverige, sier 19-åringen at hun er nervøs på datteras vegne.

- Nå er jeg litt nervøs, for jeg vet hva som skal skje, mens hun vet ingenting. Jeg vet at hun kommer til å få panikk og begynne å skrike om noen minutter, sier mora.

- Ingen «big deal»

Videre setter mora seg ned i en stol i salongen, med dattera på fanget. Mens babyen blir distrahert av en film på en smarttelefon, får hun «skutt» hull i ørene.

  • Se mer i klippet øverst i saken!

Dagbladet har vært i kontakt med 19 år gamle Lina Lundmark, som forklarer hvorfor hun valgte å gi datteren hull i ørene mens hun er såpass liten.

- Jeg synes ikke det er en 'big deal' å gi barnet sitt hull i ørene. Jeg antok at hun kommer til å ville ha hull i ørene når hun blir eldre, og jeg vil ikke at hun skal gjøre samme feil som meg - å ta hull i ørene selv. Mine hull har infeksjoner hele tiden og det ene er skjevt, så jeg valgte å få tatt hull i ørene hennes. Det er også tradisjon i Gambia, landet faren hennes kommer fra, skriver Lundmark i en e-post.

MÅ TRØSTE: 19 år gamle Lina gir dattera trøst etter opplevelsen. Foto: TV 3 Sverige / Viafree
MÅ TRØSTE: 19 år gamle Lina gir dattera trøst etter opplevelsen. Foto: TV 3 Sverige / Viafree Vis mer

Mora legger til at hun fikk dårlig samvittighet og tenkte at det var hennes feil da dattera begynte å gråte etter å fått hull i ørene.

- Men nå i ettertid tror jeg at hun gråt mest på grunn av lyden. Selvsagt gjorde det vondt i noen sekunder, men jeg tror heller at lyden og følelsen var et sjokk for henne. Hun var også irritert og sutrete fra før av, fordi hun ikke liker det når fremmede mennesker kommer og skal plukke på henne, forklarer Lundmark.

«Unga mammor»-deltakeren forteller at dattera, som i dag er ett år gammel, ikke merker stort til øredobbene:

- De bare er der. Men jeg tror hun føler seg fin i dem!

Krasse reaksjoner fra publikum

I Sverige er episoden blant annet blitt omtalt av Nyheter 24. Nettstedet har laget en avstemning, der leserne kan stemme ut fra om de synes dette er greit eller ikke.

Foreløpig er det registrert i overkant av 1300 negative stemmer, over syv ganger så mange som antallet positive stemmer. I kommentarfeltet under saken lar også en rekke lesere seg fyre opp, mens andre tar den unge mora i forsvar.

EGET VALG: Blogger Lina Lundmark synes det bør være opp til den enkelte forelder om man vil gi barna hull i ørene eller ikke. Foto: Privat
EGET VALG: Blogger Lina Lundmark synes det bør være opp til den enkelte forelder om man vil gi barna hull i ørene eller ikke. Foto: Privat Vis mer

Når det gjelder personer som er kritiske til at foreldre gir barna sine hull i ørene i ung alder, er Lundmark tydelig i sin oppfatning.

- Jeg synes alle foreldre selv skal få bestemme om de vil gi barna sine hull i ørene eller ikke. Det er tross alt ens eget barn. Noen synes det er OK å gjøre det, og andre synes ikke det, men slik er det jo med alt. Jeg synes at man ikke skal legge seg oppi andres valg, skriver hun til Dagbladet.

Det at foreldre velger å gi små barn hull i ørene, er et tema som vekker reaksjoner hos mange.

Da realitystjerna Kim Kardashian West (36) gav dattera North West (3) hull i ørene på ettårsdagen, skapte det overskifter i en rekke internasjonale medier. Magasinet Redbook og USA Today var blant dem som omtalte kontroversen den gang.

Her i Norge fikk artist Tone Damli Aaberge (28) oppmerksomhet da hun før jul i 2014 viste fram dattera Billie - som da var syv måneder gammel - med hull i ørene. Det gjorde hun i programmet «Tones jul» sammen med samboer Markus Foss, ifølge TV2.no.

HULL I ØRENE: Tone Damli Aaberge og Markus Foss valgte også å gi dattera hull i ørene i svært ung alder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
HULL I ØRENE: Tone Damli Aaberge og Markus Foss valgte også å gi dattera hull i ørene i svært ung alder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Kanskje unødvendig å utsette små barn for

Leder i Norsk barnelegeforening, Ingebjørg Fagerli, forteller til Dagbladet at det er spesielt én risiko knyttet til det å gi små barn hull i ørene.

- Den største medisinske risikoen er at det blir en infeksjon, og de minste barna har dårligst infeksjonforsvar, uttaler hun.

Fagerli påpeker videre at det å pierce ørene til småbarn er et unødvendig inngrep.

- Dette er ikke et medisinsk inngrep, og i utgangspunktet synes vi ikke noe om at så små barn utsettes for det. Det er jo vondt, litt styr med rensing over flere uker, og kanskje ikke nødvendig å utsette små barn for, sier hun.

HULL I ØRENE: Kim Kardashian West og ektemannen Kanye West gav dattera North West hull i ørene da hun var ett år gammel. Her er familien på Alexander Wang-visning under moteuka i New York for to år siden. Foto: Craig Barritt/Getty Images/AFP/ NTB scanpix
HULL I ØRENE: Kim Kardashian West og ektemannen Kanye West gav dattera North West hull i ørene da hun var ett år gammel. Her er familien på Alexander Wang-visning under moteuka i New York for to år siden. Foto: Craig Barritt/Getty Images/AFP/ NTB scanpix Vis mer

Ingen anbefalt aldersgrense

Fagerli understreker at Norsk barnelegeforening ikke har noen offisiell holdning til at små barn får hull i ørene, da det ikke er helsehjelp.

- Vi kan ikke si at dette er noe foreldre ikke skal gjøre. Men vår anbefaling er at de kanskje bør vente til barna kan bestemme litt mer selv, nettopp fordi det er vondt og kanskje litt skummelt å ta hull i ørene.

Lederen legger til at Barnelegeforeningen ikke har noen anbefalt aldersgrense for når barn kan få hull i ørene. Fagerli oppfordrer imidlertid foreldre som ønsker å gi små barn hull i ørene, om å ta gode forholdsregler:

- Men hvis foreldre ønsker å gi barna hull i ørene mens de er små, er det viktig at de passer på hygiene og holder det reint. Det er også viktig at de bruker øredobber i ekte metall, i tilfelle barnet har allergisk disposisjon og kan utvikle nikkelallergi, sier Ingebjørg Fagerli.

LES OGSÅ: Bekreftet bryllupsryktene fra scenen