Klin kokos på Korsika

Korsikanerne er ikke som andre franskmenn eller andre øyboere. De er stolte, gærne, hyggelige og gjestfrie, og de har en nydelig øy å vise frem!

SKÅL: Denne karen driver en liten snackbar i fjellandsbyen Zonza. Foto: Erik Valebrokk
SKÅL: Denne karen driver en liten snackbar i fjellandsbyen Zonza. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

SEOGHØR.NO: I 1977 var undertegnede 11 år gammel, og tegneseriealbumet «Asterix på Korsika» ble utgitt på norsk – fire år etter den franske originalutgaven. Siden den gang har jeg hatt lyst til å besøke den fjellkledde middelhavsøya, men først nylig ble drømmen virkelighet.

Historien skildrer korsikanerne som eksepsjonelt stolte og nasjonalistiske, hevngjerrige, irrasjonelle og voldelige. Og når jeg nå, mer enn 40 år etter at serien ble publisert første gang, spør lokalbefolkningen om hvor sannferdig serieskaperne omtalte dem, er svaret det samme overalt: «Veldig bra. De tok oss på kornet.»

UT PÅ LANDET: Levie er en av de idylliske landsbyene i fjellområdet som kalles Alta Rocca. Foto: Erik Valebrokk
UT PÅ LANDET: Levie er en av de idylliske landsbyene i fjellområdet som kalles Alta Rocca. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Dramatisk landskap

Årsaken til at jeg alltid har hatt lyst til å besøke Korsika er derimot den vakre naturen. Det er et grønt og dramatisk landskap med store fjellmassiver, og øya er ikke større enn at det sjelden er langt til havet.

I sør ligger Bonifacio med fergeanløpet fra den nydelige italienske naboøya Sardinia. Korsika er på sin side fransk, og det innbyggerne på de to øyene har felles, er en betydelig skepsis til makthaverne på fastlandet. Det skyldes selvsagt en historie med gjentatte okkupasjoner fra fremmede makter.

Hvis du ikke peller korsikanerne på nesa, er du derimot hjertelig velkommen.

NAM NAM: På restauranten tilhørende hotellet Sole e Monti i fjellandsbyen Quenza fikk vi verdens beste skinke. Foto: Erik Valebrokk
NAM NAM: På restauranten tilhørende hotellet Sole e Monti i fjellandsbyen Quenza fikk vi verdens beste skinke. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Velsmakende spekeskinke

Se og Hør er på biltur i fjellene sør på øya. Idylliske dalfører åpenbarer seg under stupbratte klipper, og små landsbyer ligger spredt i området som kalles Alta Rocca, «høye klipper».
I bitte lille Quenza ligger hotellet Sole e Monti der vi stopper for en enkel, men velsmakende lunsj. Den nytes utendørs, og hovedpersonen er en spekeskinke av en annen verden. De lokale grisene livnærer seg blant annet på kastanjer som gir en fantastisk smak, og den silkemyke konsistensen trekker ytterligere opp.

Zonza er en annen koselig landsby. Et kort stopp og en øl på kafeen midt i byen mens vi nyter synet av fjelltoppen La Bavella.

HELT CHEF: Jérémie Champagnon driver strandrestauranten U Cara Lunga utenfor Bonafacio. Han vet hva han holder på med. Foto: Erik Valebrokk
HELT CHEF: Jérémie Champagnon driver strandrestauranten U Cara Lunga utenfor Bonafacio. Han vet hva han holder på med. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Vil utvide sesongen

– Denne siden av øya er det få som kjenner, sier guiden François Zamponi. Han er fra fastlandet, men har korsikanske aner, og har valgt å bosette seg på forfedrenes øy. Han blir stadig mer korsikansk, men mener fremdeles lokalbefolkningen er noen konservative stabeiser når det gjelder forandringer.

– Foreslå noe for en korsikaner, og uansett hvor smart eller lønnsomt det måtte være, sier han nei av rent prinsipp!

François sikter ikke minst til hans mange forslag til å utvide turistsesongen.

– Det er ingen grunn til at Korsika bare skal være en sommerdestinasjon. Ikke minst er det flotte alpinanlegg her, men også et klima som er behagelig størstedelen av året, sier han.

BYSTRAND: Ajaccio er Korsikas «hovedstad» og fødebyen til Napoleon Bonaparte. Foto: NTBScanpix
BYSTRAND: Ajaccio er Korsikas «hovedstad» og fødebyen til Napoleon Bonaparte. Foto: NTBScanpix Vis mer

Flotte badesteder

Heldigvis får Korsika i det minste en god skjerv av feriegjester i høysesong. Det er flotte badesteder langs hele kysten, og byer som Calvi, Ajaccio, Bonifacio og Porto-Vecchio er steder som bør behage de fleste. Samtidig er det ikke så fullt her som på Mallorca, Kreta og andre populære feriemål.

Og muligens får du god mat disse stedene også, men like god skinke som i Korsikas fjellmassiver? Neppe!

SÅNN KAN DET GJØRES: Bonifacio er oppkalt etter grev Boniface II av Lucca i år 828 som bygde det mest uinntagelige fortet som var mulig.  Foto: Erik Valebrokk
SÅNN KAN DET GJØRES: Bonifacio er oppkalt etter grev Boniface II av Lucca i år 828 som bygde det mest uinntagelige fortet som var mulig. Foto: Erik Valebrokk Vis mer


Gå ikke glipp av

Verdens beste skinke - Griser som får bevege seg fritt i naturen og livnærer seg på kastanjenøtter og ville urter, gir en smak til skinken som knapt er til å tro. Den beste smaken sitter i fettet, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har vært i nærheten av en bedre skinke enn den jeg fikk på restaurant Sole e Monti i fjellandsbyen Quenza.

Gamlebyen i Bonifacio - Dramatisk beliggende ytterst på en klippe, er gamlebyen i Bonifacio sjeldent vakker. Den ble etablert av, og oppkalt etter, grev Boniface II av Lucca i 1828, og han bygde det mest uinntagelige fortet som var mulig. I dag er det som et stort og pulserende museum, med deilige restauranter, isbarer og små butikker.

Naturen - Landskapet på Korsika er noe for seg. Du kan ikke dra til denne vakre middelhavsøya uten å leie bil og legge ut på veien. En stor del av øya er dekket av fjell, noe som betyr spektakulære utsikter og koselige landsbyer som dukker opp hist og pist, men også flotte byer langs kysten med strender og alt som trengs.

TRUBADUR: Er du heldig snubler du over gammel korsikansk folkesang. Det er vakre saker. Foto: Erik Valebrokk
TRUBADUR: Er du heldig snubler du over gammel korsikansk folkesang. Det er vakre saker. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Korsika

Slik kommer du hit: Langley Travel er et lite selskap som i mange år har satset på Korsika. De har hoteller to steder på øya, lille Île Rousse og Calvi, begge i nord. Star Tour Tema har to forskjellige kombinasjoner med Korsika og naboøya Sardinia, den ene en bilrundreise der du kjører selv, den andre en gruppetur med buss. Norwegian har sommerrute til «hovedstaden» Ajaccio i sørvest med avganger tirsdag og lørdag. Ellers kan du reise via Paris, Nice eller Marseille, og det går ferge fra de to sistnevnte.

Her bor du: Langley har sitt eget familiehotell i Île Rousse, Langley Resort Napoleon Bonaparte, og i Calvi et enkelt, lite og koselig byhotell, Langley Hotel Méditerranée. I nydelige Bonifacio kan vi anbefale det lille hotellet Solemare som ligger nede i havnen. Synet som møter deg når du trekker for gardinene om morgenen, og ser den vakre, lille havnen badet i sol, med gamlebyen og fortet som troner over det hele, gjør at du raskt glemmer den enkle standarden.

ALSKENS GODT FRA HAVET: Noen deilige østers skjerper alltid appetitten. Foto: Erik Valebrokk
ALSKENS GODT FRA HAVET: Noen deilige østers skjerper alltid appetitten. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Mat og drikke: Vi var såpass kort tid på Korsika at vi ikke har så mange personlige anbefalinger å dele, men vi kan trygt gå god for restauranten U Cara Lunga som ligger utenfor Bonifacio. Her får du blant annet nydelig tilberedt sjømat, og restauranten ligger ved en liten strand så du kan gjøre en heldagsutflukt ut av en tur hit. For øvrig anbefaler vi at du spør om tips på hotellet der du bor.

Les mer: Visit Corsica

LES OGSÅ: Bli med til vidunderlige Zanzibar