Stine Næss-Hartmann:

- Klarer ikke å gå

Den tidligere «Farmen»-deltakeren har gått på en helsemessig smell etter svangerskapet.

SYK: Den tidligere «Farmen»-deltageren og treningsprofil, Stine Hartmann, har fått benmargsødem. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars måned fødte tidligere «Farmen»-deltaker og treningsinfluenser Stine Næss-Hartmann (34) en liten gutt ved navnet Storm.

Gladnyheten delte hun med følgerne på sin Instagram-profil.

View this post on Instagram

Storm❤️Du kom inn i livene våre som en storm klokka 14.18 på søndag. 53 cm lang, 3570 gram. Vannet gikk kl. 04.11, og kl. 05.30 starta riene. En og en halv time senere var riene såpass sterke at det var på tide å kjøre til Ahus. Tross omstendighetene, var det veldig rolig her og jeg ble tatt så godt imot❤️Vit det, alle som skal føde i disse dager! Jeg hadde null tegn til herpes (🙌) og kunne derfor føde vaginalt som jeg hadde håpa på, og Jakob fikk være med❤️Med 8 cm åpning da jeg kom inn, så det ut til at Storm var klar for å møte foreldrene sine denne søndagen! Timene før selve pressinga besto av en god dose lystgass, varme dusjer, kjeks, eplejuice, Farris Bris og herlige beats fra musikkboksen jeg hadde tatt med, før jeg til slutt skrek etter epidural for å gjøre meg klar til siste etappe. Endelig skulle jeg få møte denne aktive krabaten som hadde godgjort seg i magen min i 9 mnd! Følelsen av å ta på hodet hans mellom beina mine var helt ubeskrivelig 🙌 Låta Sandstorm med Darude ljoma i hele rommet i det jeg kunne skimte målstreken. Snart skulle vi få møte sønnen vår! I det jordmødrene (som sikkert lolla max av den sjukt høye musikken vi hørte på gjennom hele fødselen😂) påpekte at nå var det snakk om få push før han var der, knipsa jeg mot Jakob og skrek: Sett på «Se Ilden Lyse!» Til selve refrenget på verdens vakreste låt, kjempet han seg ut med hodet først! Perfekt tima, Storm😂Skulle tro du jobba som gruppetreningsinstruktør! Eller dvs, det tror jeg du har gjort de siste 9 mnd😂Dekknavnet ditt vil i alle fall bli husket for alltid. Karate Kid 8 in my ❤️. En perfekt fødsel i mine øyne med verdens beste jordmødre😭❤️Det ble en god del grining da pappa måtte hjem etter fødselen, men FOR et herlig team som jobber på i disse tider for å sørge for at tiden etter fødselen skal oppleves trygg og rolig. Dere er virkelig helter i en slik sårbar situasjon man er i som nybakt mamma❤️Siden søndag har Storm og jeg ligget på barselhotellet på Ahus. Nå gleder vi oss noe sjukt til å møte Jakob igjen! Verdens beste pappa, mann og støttespiller gjennom denne #fødefesten. Sorry for alle kloremerkene, Jakob😂 Du kan jo se på dem som livets viktigste og flotteste arr❤️

A post shared by Stine Næss-Hartmann (@stine.hartmann) on

I både forkant og i etterkant av svangerskapet har treningsinfluenseren vært åpen om diverse utfordringer. Hun har blant annet tatt opp herpes i underlivet og fortalt om «pulepress».

Nå, snart fire måneder etter fødselen, åpner Næss-Hartmann seg om et nytt problem som har oppstått under mammapermisjonen.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

Avslører skade

Nylig dro 34-åringen i gang en spørsmålsrunde på sin Instagram-profil, under den såkalte historiefunksjonen.

En følger stilte spørsmålet «Hva har skjedd med foten?» under et bilde av Næss-Hartmanns venstre fot, pakket inn i en fotstøtte.

Den tidligere «Farmen»-deltakeren svarte deretter følgende:

«Benmargsødem (nestenbrudd), og har i tillegg plantar fascitt. For å bli frisk/at ting skal gro, snakker vi minst 8 uker med avlastning. Null gåing that is».

Foto: Stine Næss-Hartmann / Skjermdump fra Instagram
Foto: Stine Næss-Hartmann / Skjermdump fra Instagram Vis mer

Overfor Se og Hør forteller Næss-Hartmann at hun må ha på «big foot» (fotstøtte journ.anm.) etter å ha fått påvist benmargsødem etter en MR-undersøkelse. Ifølge Lommelegen er benmargsødem en reaksjon i benvevet, som betyr at det har blitt utsatt for belastning eller skade.

Som om ikke det var nok har hun slitt med plantar fascitt tidligere. Betennelsen har nå kommet tilbake etter fødselen. Plantar fascitt er ifølge NHI en betennelse i fotsålens seneplate der den fester seg til hælbenet. Tilstanden gir smerter når man tråkker ned på hælen.

Det er nettopp overbelastning av trening som har forårsaket skaden i 34-åringens venstre fot.

- Jeg har vært en aktiv person under hele graviditeten. Jeg trente, jogget og gikk mye. Det var en skjevstilling i foten som forplantet seg, og som førte til at jeg fikk vondt i foten, forteller hun, og fortsetter:

- Det betyr at jeg må ha på fotstøtte i seks-åtte uker, og så bærer det inn for en ny undersøkelse. Jeg må holde meg i ro, og skal helst ikke gå. Det er nestenbrudd i foten, forklarer hun.

Den nybakte småbarnsmoren innrømmer at tiden fremover kan bli noe tung. Heldigvis får hun hjelp.

- Det er klart at det ikke er så lett med et barn på tre måneder. Det blir vanskelig å ta vare på babyen da. Heldigvis har jeg en fantastisk, god mann som stiller opp. Nå må jeg prøve å holde motet oppe, sier hun.

For å få dagene til å gå, har treningsprofilen begynt å sysle med ulike aktiviteter.

- Jeg har funnet meg nye hobbyer. Blant annet har jeg begynt med scrapbooking. Strikking har jeg også drevet med, og jeg prøver å runde Netflix.

Men fysisk aktivitet klarer ikke den treningsglade småbarnsmoren helt å holde seg unna. Hun har nemlig gått til anskaffelse av våtdrakt.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

- Jeg er veldig glad i trening, og det kan være fint å legge på svøm i denne perioden, sier hun, og legger til:

- Jeg trener også liggende på gulvet, og sittende på stolen med Storm.

Trening under svangerskapet

Når det gjelder trening under svangerskap, er meningene delte. Katrine Mari Owe, forsker ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning ved Oslo universitetssykehus, forteller at de anbefaler moderat fysisk aktivitet.

- Det har en rekke gunstige effekter for mor og barn. Blant annet vet vi at de som har holdt seg aktive har færre komplikasjoner under svangerskapet. Trening har en positiv effekt på den psykiske helsen hos mor. Det resulterer gjerne i overskudd, økt velbehag, færre keisersnitt og færre symptomer på depresjon i svangerskapet, forteller hun til Se og Hør.

Owe påpeker imidlertid at man ikke bør presse seg for mye under trening i et svangerskap, for at det skal ha helsemessig effekt.

Katrine Mari Owe, forsker ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning ved Oslo universitetssykehus: Foto: Privat
Katrine Mari Owe, forsker ved Nasjonalt senter for kvinnehelseforskning ved Oslo universitetssykehus: Foto: Privat Vis mer

- Man kan for eksempel jogge, sykle, trene styrke, gå på ski eller svømme. Det er ikke nødvendig å presse seg for hardt. Vi anbefaler 20 minutter med moderat fysisk aktivitet, helst hver dag, men man skal ikke trene til utmattelse eller slik at man kjenner blodsmaken i munnen, sier hun, og fortsetter:

- Jeg pleier å si at det ikke er under svangerskapet at man skal toppe formen. Det er en kort periode, men det å opprettholde formen og å være i regelmessig fysisk aktivitet er et sunt perspektiv.

Fant ektemannen på Tinder

I 2018 fant Næss-Hartmann lykken med Jakob Næss (32). Paret møtte hverandre gjennom datingappen Tinder.

- Jakob skrev til meg at han ble så glad av smilet mitt, og da begynte jeg å smile umiddelbart. Han var veldig kjekk og virket som en veldig hyggelig og morsom fyr, fortalte Næss-Hartmann den gang.

I fjor forlovet de seg, og noen måneder etterpå annonserte de at Næss-Hartmann var gravid på selveste «kanelbollens dag».

I begynnelsen av 2020 overrasket treningsinfluenseren med nyheten om at paret hadde giftet seg.

«Lenge leve kjærligheten og spontaniteten. Vi gifta oss i går, vi. Ut av det blå for de fleste, men det var sånn vi ville gjøre det. På vår måte», skrev hun til et bilde hun postet på Instagram.

Til Se og Hør den gang fortalte hun at planleggingen rundt bryllupet hadde vært ikke-eksisterende.

- Vi bestilte time på Oslo rådhus og ville bare ha med de nærmeste. Store, fancy, tradisjonelle bryllup er ikke helt oss, så vi valgte heller å gjøre det til vår egen greie, fortalte hun.

LES OGSÅ: Gravid Tone beklager til kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer