Kong Harald:

Klar oppfordring til folket

- Når vi blir avskåret fra det sosiale livet over lang tid, gjør det noe med oss, sier kong Harald i kveldens nyttårstale.

NYTTÅRSTALE: I tradisjon tro holdt kong Harald en tale til det norske folk på nyttårsaften. I år hyller han spesielt helsevesenet, og kommer med en klar oppfordring til oss. Bilder fra NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok et år er omme, og 2021 har vært utfordrende for mange på ulike måter. I likhet med 2020 var også dette året sterkt preget av den pågående pandemien.

Til tross for at vi fikk en smakebit på et mer normalt Norge ved gjenåpningen i september, ble det en kortvarig lykke før det ble lagt fram nye tiltak igjen. Likevel fortsetter nok de aller fleste av oss å holde håpet oppe for et bedre 2022.

NYTT ÅR: Kong Harald holder nyttårstalen på Slottet. Foto: Lise Åserud / NTB
NYTT ÅR: Kong Harald holder nyttårstalen på Slottet. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Det nye året markeres, som alltid, med at kong Harald (84) holder sin årlige nyttårstale.

Kongen starter talen sin med å stille spørsmål om hva som skal til for at vi mennesker skal leve godt sammen, hvorpå han trekker fram det han mener er viktigst for oss å huske på i ei ellers utfordrende tid:

Både håp og uro

- Evnen til innlevelse i andre menneskers liv, sier kongen, og legger til:

- Jeg tror det er avgjørende at vi tar oss tida og bryet med virkelig å lytte til andres opplevelser - med ønske om å forstå. Lar vi oss berøre, påvirker det måten vi tenker og handler på. Både i våre nære forhold og i store fellesskap.

Kongen Harald forteller at vi nå går et nytt år i møte - med både håp og uro, hvor skuffelse og usikkerhet preger manges hverdag. Han trekker fram at anledninger vi hadde gledet oss til, må igjen skyves på.

MØRK DAG I HISTORIEN: 22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i to terrorangrep i Norge, i Regjeringskvartalet og på Utøya. Dette er sekundene og timene vi aldri glemmer. Video/foto: NTB, Dagbladet, Kongehuset, privat, politiet, Digital imulse, NRK. Reporter: Marie Røssland Vis mer

Videre forteller han at 2022 kan bli året da kanskje mange av oss vil trenge å finne tilbake til kvalitetsstundene med mennesker som betyr noe for oss.

- Til de gode samtalene. Kanskje trenger vi å gjenfinne åpenheten og gjestfriheten i oss selv. Styrke gamle vennskap og knytte noen nye. Sette fram de fineste koppene og invitere hverandre inn, sier han, og fortsetter:

- Når vi blir avskåret fra det sosiale livet over lang tid, gjør det noe med oss. Det er ikke bare å gå ut og omfavne verden og mennesker igjen. Som det meste annet trenger også dette litt øvelse. Jeg håper vi i det nye året kan komme hverandre i møte. Og jeg håper vi kan gi hverandre nytt mot.

Takker helsevesenet

I sommer ble det markert at det hadde gått ti år siden terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya. Det er noe kongen velger å ta opp i kveldens tale.

- Nye historier har blitt fortalt, flere sider har kommet fram i lyset. Det trenger vi for å få et helere bilde. Og for å gå videre sammen - forhåpentligvis litt klokere. Å ta inn alt dette krever evne til innlevelse av oss alle, sier han, og legger til:

- Det gjør også pandemien. For vi har blitt rammet så ulikt, hver og én på vår egen måte - både innen landet vårt og ellers i verden.

KONTRAST: Kronprins Haakon har hatt et virtuelt møte med flyktninger fra Afghanistan, Irak, Jemen og Libanon. - Det er en enorm kontrast til hvordan vi lever her, sier han. Reporter: Martine Johansen Video: Det Kongelige Hoff Vis mer

Kong Harald gir også en varm takk til helsevesenet vårt:

- Takk for det livsviktige arbeidet dere gjør for oss alle dag ut og dag inn i dette lange, tunget løpet. Vi er alle dypt imponert over innsatsen deres!

- Vi kan håpe på at vi som verdenssamfunn lærer noe underveis: om hvor avhengige vi er av hverandre. Og om at det som skjer på andre siden av jorda, i høy grad har betydning også for oss her i Norge, fortsetter han.

Helt mot slutten sier han at 2022 er året vi alle kan bidra til å gi frivilligheten et skikkelig løft, og kommer også med en oppfordring:

- Jeg vil oppfordre hver og én til å finne noe som passer for akkurat deg - smått eller stort. Mulighetene er uendelige. Alle har behov for noe eller noen, og alle har noe å bidra med. Slik skaper vi sterke fellesskap - som er vårt beste vern i møte med vanskelige tider. Det er en gave vi gir til oss selv - og til hverandre.

LES OGSÅ: Flere detaljer vekker oppsikt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer