Oscar Awards 2017:

Klappet ikke da Casey Affleck vant Oscar

Brie Larson demonstrerte nok en gang mot skuespilleren etter sextrakassering-anklagene.

VINNER: Casey Affleck vant prisen for beste mannlige hovedrolle under Oscar-utdelinga natt til i dag. Ikke alle er like fornøyde med at 41-åringen stakk av med seieren. Brie Larson, i midten, som ga ham prisen, ville ikke klappe etter vinnertalen. Foto: Stephen Lovekin / NTB Scanpix
VINNER: Casey Affleck vant prisen for beste mannlige hovedrolle under Oscar-utdelinga natt til i dag. Ikke alle er like fornøyde med at 41-åringen stakk av med seieren. Brie Larson, i midten, som ga ham prisen, ville ikke klappe etter vinnertalen. Foto: Stephen Lovekin / NTB Scanpix Vis mer

Under Oscar-utdelinga natt til i dag norsk tid stakk skuespiller Casey Affleck av med prisen for beste mannlige hovedrolle, for sin innsats i filmen «Manchester by the Sea».

Ikke alle er like fornøyde med at 41-åringen kunne dra hjem med en gullstatuett i neven.

Inngikk forlik

I 2010 ble nemlig Affleck anklaget for seksuell trakassering av to forskjellige kvinner som han jobbet med i filmen «I'm Still Here». Skuespilleren, som da var regissør på prosjektet, inngikk forlik med kvinnene, slik at sakene ble holdt utenfor rettssalen.

SKANDALE: Under nattens Oscar-utdelig presterte Warren Beatty å utrope feil vinner av årets beste film. Ved en feil ble «La La Land» tildelt prisen som egentlig skulle gått til «Moonlight». Video: CNN Vis mer

En av kvinnene anklaget blant annet Affleck for å ha krøpet opp i senga hennes mens hun sov. Den andre hevdet at Affleck og filmens hovedrolleinnehaver Joaquin Phoenix låste seg inn på rommet hennes for å ha sex med to andre kvinner.

Affleck var på det tidspunktet gift med Phoenix' søster.

Sammenliknes med Trump

Kritikken mot skuespilleren har imidlertid ikke stilnet, men fikk ny vind i seilene etter oppmerksomheten rundt Afflecks Oscar-nominasjon.

I forkant av utdelinga spekulerte flere medier, deriblant Huffington Post, på om anklagene ville påvirke utfallet av prisutdelinga.

Kontroversene hadde ingen effekt, hevdet nettstedet i dag.

Flere mener imidlertid at anklagene mot 41-åringen burde fått konsekvenser for den prestisjefulle Oscar-nominasjonen, og at Hollywood burde tatt et standpunkt mot seksuell trakassering ved å unnlate å gi prisen til Affleck.

Klappet ikke

På Twitter har flere vist sin misnøye over at Oscar-statuetten gikk til Affleck.

Enkelte har påpekt at Brie Larson, som delte ut prisen for beste mannlige hovedrolle, unnlot å klappe med resten av salen da Affleck mottok statuetten.

Noe som kommer tydelig fram i tweeten under:

Larson har flere ganger støttet overgrepsofre i offentligheten, blant annet etter å selv ha spilt rollen som et i filmen «Room».

Mens andre vinnere og prisutdelere smilte, lo og klemte, vekslet ikke Affleck og Larson så mye som et blikk etter at de hadde gått av scenen, ifølge Vanity Fair.

Larson delte også ut prisen da Affleck hentet hjem Golden Globe-statuetten for samme rolle i januar. Heller ikke da så hun veldig entusiastisk ut på Afflecks vegne, ble det påpekt.

Flere opplever det også som dobbeltmoralsk at Hollywood, som har tatt stor avstand fra USAs president Donald Trump - som også har blitt anklaget for seksuell trakassering - velger å hylle en annen mann som har møtt de samme anklagene.

FAMILIEDRAMA: En onkel blir bedt om å ta over omsorgen for nevøen når guttens far dør. Med Casey Affleck, Michelle Williams og Kyle Chandler. Video: Amazon Studios. Vis mer

Det påpekes også at Oscar-utdelinga, ved å gi prisen til Affleck, fortsetter en tradisjon der hvite menn som har blitt satt i forbindelse med trakassering eller overgrep av kvinner tas inn i Oscar-varmen.

Har tidligere snakket

Independent har kontaktet en representant for Affleck for en kommentar, foreløpig uten å lykkes.

I et portrettintervju med Variety fra oktober i fjor brøt han stillheten om overgrepsanklagene for første gang.

- Folk sier det de vil si. Noen ganger har det ikke noe å si hvordan du responderer. Jeg går ut fra at folk tror at hvis du er en kjent person, så kan du si hva du vil. Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Men det burde ikke være slik, fordi alle har en familie, sa han.

Måneden etter ble Affleck også konfrontert av New York Times, hvor han ble spurt «om han følte seg ansvarlig for hendelsene».

Svaret var nei.

- Sakene ble løst ved forlik, til alles tilfredsstillelse. Jeg var såret og opprørt - det var vi nok alle - men jeg er over det nå. Det var en uheldig situasjon - mest av alt for de uskyldige familiemedlemmene til de involverte, skrev skuespilleren i en e-post til avisa.

LES OGSÅ: Chrissy Teigen sovnet under Oscar-utdelingen