Ørjan Burøe:

Klager VG inn for PFU

Hevder sakene bryter med Vær Varsom-plakaten.

KLAGER INN VG: Komiker Ørjan Burøe klager nå inn VG for PFU. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør.
KLAGER INN VG: Komiker Ørjan Burøe klager nå inn VG for PFU. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I februar åpnet komiker Ørjan Burøe (44) opp om de mange anklagene om seksuell trakassering mot ham i podkasten «Pompel og Pilt».

I podkasten fortalte han om de mange anklagene mot ham, hvorfor han gjorde som han gjorde, og hvordan alle anklagene gikk utover ekteskapet med Marna Haugen (38).

Podkasten fikk mye oppmerksomhet i mediene, selv om komikeren forholdt seg relativt taus overfor media.

Nå klager Burøe VG inn for Pressens Faglige Utvalg, som følge av to av artiklene avisa skrev i etterkant av podkasten.

Det melder DN.

Saken fortsetter nedenfor.

- Flere brudd

I det ene intervjuet står en navngitt kvinne frem med flere anklager mot Burøe. Artikkelen inneholder også andre anklager fra anonyme kvinner med påstander om trakasserende meldinger og pågående oppførsel, melder avisa. Det skal være et av disse intervjuene som Burøe mener bryter med flere punkter i Vær Varsom-plakatens kapittel tre om journalistisk adferd og forholdet til kildene.

Det andre intervjuet skal gjelde et intervju med Elina Krantz, som er daglig leder av Stand Up Norge. I intervjuet forteller hun om håndteringen av anklagene mot Burøe. I intervjuet har VG lagt inn følgende tekst:

«VG har gitt Burøe gjentatte muligheter til å kommentere Krantz’ uttalelser i dette portrettintervjuet, noe han ikke har ønsket å gjøre.»

VG forteller til DN at de foreløpig ikke har mottatt klagen. PFU kan imidlertid bekrefte til avisa at de har mottatt en klage fra Burøe på de to artiklene, men at det ikke er tatt stilling til om de skal behandles eller ikke.

Saken fortsetter nedenfor.

La seg flat

- Jeg var et ræva menneske før. Jeg hadde en lang periode i livet mitt der jeg var høy på meg selv. Folk fulgte meg i sosiale medier, og jeg mista meg selv oppi det her. Jeg ble en dårlig utgave av meg selv. Jeg har flørtet med jenter som ikke har vært min kjæreste. Jeg har vært veldig direkte med disse jentene. Og det er jo ikke bra, sa han i podkasten «Pompel og Pilt» - som i ettertid er lagt på is.

Burøe forteller blant annet konkret om det nå famøse julebordet, som tidligere har vært omtalt av Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne.

Bonde Tusvik har tidligere, i egen podkast, fortalt følgende om hva som skal ha skjedd:

«(…) Det er det samme som når vi snakker om at Ørjan Burøe har tatt folk på rumpa og på min gravid-tiss på julebord, der jeg sitter fuckings klin edru og blir tatt på fitta under en tale», sa hun i «Tusvik og Tønne» i 2017.

Ørjan Burøe fortalte i «Pompel og Pilt» -podkasten at han angrer sterkt på det han gjorde.

- Så var det dette julebordet. Det som åpnet den champagnekorken på en negativ måte. Ekstremt full, ingen unnskylding, men skulle være morsom. Jeg skulle ta en snap der jeg tok Sigrid på låret og sa «her er du sexy», og så skulle jeg ta henne på magen og si «her er du gravid», sa han.

- Vanskelig tid

Unnskyldningen gikk ikke helt hjem hos pressen, eller hos store deler av det norske komikermiljøet, som fyrte av mot Burøe i åpne kommentarfelt.

Burøes kone Marna Haugen Burøe holdt seg lenge helt unna søkelyset i den utfordrende saken. Men omkring to uker etter ektemannens podkast, åpnet hun imidlertid opp om den vanskelige tida på sin egen blogg.

- Det er ikke til å stikke under en stol at dette er en vanskelig tid for hele familien. De siste dagene har vært en ekstrem påkjenning for oss, og jeg ønsker forståelse for at vi trenger et pusterom.

LES OGSÅ: - Blir nærmest ansett som gud

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer