Kjeven hans ble fullstendig ødelagt

TV-mannen har ikke snakket, spist eller drukket på nesten fire år. Og ansiktet er så ødelagt at det alltid ser ut som han smiler.

HAKEN KOLLAPSET: Den kjente filmkritikeren Roger Ebert og kona Chaz avbildet i under filmfestivalen i Toronto i 2009. Selv om han verken kan snakke, spise eller drikke, beholder TV-personligheten humøret. Foto: All Over Press
HAKEN KOLLAPSET: Den kjente filmkritikeren Roger Ebert og kona Chaz avbildet i under filmfestivalen i Toronto i 2009. Selv om han verken kan snakke, spise eller drikke, beholder TV-personligheten humøret. Foto: All Over Press Vis mer
SEHER.NO: Roger Ebert (67) er en av de mest kjente filmkritikerne i verden, og et velkjent ansikt for TV-seere gjennom programmet "At the movies" og uttallige talkshow. Men etter at han måtte gjennom en operasjon for å fjerne kreft i haka for nesten fire år siden, har hele livet forandre seg for Pulitzer-prisvinneren.

Siden 2006 har mannen, som før levde gjennom mikrofonen, ikke vært i stand til å si et eneste ord. Han har heller ikke kunnet drikke selv, og kan ikke spise. Mannen som tidligere levde av å snakke om film, kommuniserer nå via tegnespråk, post it-lapper og en stemmemaskin, men skriver fortsatt filmanmeldelser for The Chicago Sun-Times.

Nå har han gitt et sjeldent intervju til Esquire.

Marerittet for Ebert startet i 2002 da han måtte gjennom en operasjon for kreft i skjoldbruskkjertelen. Året etter ble han på nytt kreftoperert, denne gangen for kreft i spyttkjertelen. Etter operasjonen og strålebehandlingen begynte stemmen å svikte, men han fortsatte tv-jobbene.

Men i 2006 fikk han kreft nok en gang, denne gangen i kjeven. En del av kjeven ble fjernet helt. To uker seinere da han pakket for å forlate sjukehuset eksploderte halspulsåren plutselig, og legene reddet så vidt livet hans før han blødde i hjel.

Etter nye operasjoner måtte enda mer av kjeven fjernes, og luftrøret måtte åpnes for at han ikke skulle risikere å drukne i sitt eget blod.

Da Ebert våknet opp på sykehuset og kunne se seg selv i speilet, kunne han se rett igjennom sitt eget hode og til bandasjene som var lagt rundt nakken for å beskytte hans nye pusterør.

Fra da av har han bare fått mat gjennom en slange til magen. Seinere har han gått igjennom en rekke operasjoner for å rekonstruere kjeven, men alle har vært mislykket.

- Hva mer kan gå galt?, skriver han i intervjuet med Esquire på en post-it lapp.

- Disse tingene kommer til oss, de kommer ikke fra oss. Det er ingen vits å synes synd på meg. Se så lykkelig jeg er, skriver han.


"Fordi han mangler en seksjon av kjeven, og fordi han har mistet ansiktskonstruksjonen, kan han virkelig ikke gjøre annet enn å smile. Han har ikke muskler til å rynke pannen lenger. Hans øyne vil bli våte og ansiktet kan bli rødt, men hvis han åpner munnen vil underleppen synke ned i midten, og munnvikene vil gå opp," forklarer journalisten om hvorfor det alltid er et smil om munnen hans.

Til tross for alle plagene og vissheten om at han dør sakte men sikkert, nekter Ebert å la seg operere flere ganger.

- Jeg vet at det kommer, og jeg frykter det ikke. Jeg tror ikke det er noe på den andre siden å frykte. Jeg håper jeg blir spart så mye smerte som mulig. Det jeg er takknemmelig for er gaven intelligens, og for livet, kjærlighet, undring og latter. Du kan ikke si at livet ikke har vært interessant, sier Ebert om frykten for å dø.

Han har i det hele tatt fått en langt mer positiv innstilling til livet etter alt som har skjedd.

- Jeg tror at hvis man har klart å gjøre andre litt lykkeligere, og noe for å gjøre seg selv litt lykkeligere, er det omtrent det beste vi kan gjøre i livet.

- Å gjøre andre mindre lykkelige er en kriminell handling. Å gjøre oss selv ulykkelige er der all kriminalitet starter. Vi må forsøke å bidra med lykke til verden. Dette er sant uansett hva våre problemer er, eller hvordan vår helse eller omstendigheter er. Vi må prøve. Jeg visste ikke alltid dette, men jeg er glad jeg har levd lenge nok til å finne det ut, sier han til Esquire.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
LES OGSÅ: Kreftsyke "Dexter" mobbet