Samantha Skogrand:

- Kjennes ut som noe skal falle ut

Samantha Skogrand forteller om hvordan kroppen har forandret seg etter to fødsler.

ÅPNER OPP: Samantha Skogrand deler detaljer rundt svangerskapene hun har vært gjennom. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
ÅPNER OPP: Samantha Skogrand deler detaljer rundt svangerskapene hun har vært gjennom. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren 2021 ble programleder Samantha Skogrand (32) og tidligere skiskytter Emil Hegle Svendsen (36) tobarnsforeldre etter at de ønsket datteren Elsa velkommen til verden. Fra før av har de også sønnen Magnus, som kom i 2019.

Skogrand røper nå at hun i etterkant av fødslene har opplevd utfordringer med kroppen. Det er i podkasten til Katarina Flatland (32) og Harald Meling Dobloug (32), «Åpen Journal», at hun nå åpner seg om dette.

Skogrand avslører at hun etter fødslene har opplevd delte magemuskler, som ikke har grodd. Selv om dette er noe hun har hatt etter begge svangerskap, mener programlederen at hun kan lite om det.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» var nybakt mor. Kort tid etter delte hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Ifølge NHI kan delte magemuskler føre til smerter og ubehag i rygg, mage og bekken. Delte magemuskler ses ved at det danner seg et mellomrom mellom de loddrette magemusklene.

For de fleste kommer magemusklene sammen igjen i løpet av noen uker etter fødsel, men enkelte kan oppleve at spriket vedvarer. Det er ikke alle som får plager ved delte magemuskler, utover at magen ser annerledes ut.

- Så mye trøkk nedover

Problemene med delte magemuskler og nedpress har ført til at tobarnsmammaen har googlet mye i håp om å finne svar.

- Det er så mye trøkk nedover. Sørover. Det er en sånn tyngdefornemmelse. Det kjennes nesten ut som om noe skal falle ut, sier Skogrand i podkasten når hun forklarer hva hun opplevde med kroppen.

TO BARN: Samantha Skogrand og Emil Hegle Svendsen har fått to barn sammen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør.
TO BARN: Samantha Skogrand og Emil Hegle Svendsen har fått to barn sammen. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør. Vis mer

Overfor Se og Hør forklarer 32-åringen det slik:

- Nedpress opplevde jeg rett etter fødsel, men det er helt borte. Det er visstnok normalt, men det visste jeg ikke. Jeg tror kunnskap på sykehus og helsestasjon er nøkkelen her.

Nedpress blir av Lommelegen omtalt som en «tyngdefølelse» i livmor og er nevnt som et av mange symptomer ved fødsel.

ÅPEN: Maren Lundby gjestet Lindmo, hvor tema blant annet var vekt og kropp. Video: Lindmo / Rødt Kort. Vis mer

Skogrand mener at hun har vært heldig med tanke på plager.

- Jeg har hatt litt vondt i ryggen og kjenner at kjernemuskulaturen kunne vært sterkere, men det finnes langt mer smertefulle og irriterende plager relatert til svak bekkenbunn og delte magemuskler, forteller hun til Se og Hør.

I podkasten poengterer tobarnsmammaen at de tingene hun har opplevd er litt den prisen man må betale for å ha båret frem to relativt tunge barn. Både sønnen og datteren veide rundt fire kilo.

BABYLYKKE: Maria Amundsen, kjent fra «Ex on the beach», forteller om veien til fødselen og hvorfor hun ikke har planer om å forlove seg med det første. Reporter/klipp: Luna Lea. Vis mer

Selv om Skogrand er ærlig og åpen om plagene hun har opplevd i etterkant av fødslene, understreker hun i podkasten at hun har trivdes med å være gravid og at fødslene har vært gode opplevelser.

- Det går mye bedre nå som jeg har funnet et treningsprogram, og ikke minst har snakket med andre som har lignende problemer, påpeker Skogrand til Se og Hør.

- Krevde research

Hun legger imidlertid ikke skjul på at det krevde litt research.

- Å ha problemer med bekken, nedpress og magemuskler som ikke gror igjen er jo veldig normalt, men det er det ikke alle som vet, forteller hun.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre for første gang. Kort tid senere delte de en YouTube-video der de fortalte fødselshistorien. Vis mer

- Derfor stusser jeg over at det ikke finnes større fokus rundt disse temaene. Det har vært økt fokus på kvinnehelse generelt takket være ulike private aktører. Samtidig mener jeg at kvinnehelse fortjener langt større prioritering i norsk helsevesen, legger tobarnsmoren til.

Skogrand sier det er mange kvinner som sliter med fysiske plager etter fødsel og svangerskap, og at flere opplever at de ikke får den hjelpen de trenger.

- Kvinner blir bedt om å føde barn, men så er det ikke alltid tilstrekkelig hjelp å få hvis de sliter i etterkant. Det er et regnestykke som ikke går opp, mener Skogrand.

- Da er det noe galt med systemet og det har jeg blitt gjort oppmerksom på i det siste, følger hun opp.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

- Har fødslene dine vært ekstra dramatiske?

- Fødsel er jo noe av det villeste man kan oppleve. Det høres dramatisk ut på grunn av smerter og hjelpemidler underveis, men jeg opplevde ikke noen av fødslene som dramatiske, snarere tvert imot. Jeg følte meg utrolig trygg og heldig, selv om jeg ikke hadde helt kontroll. Det var uvant for meg.

Samantha Skogrand understreker at det finnes hjelp mot plagene og at det på ingen måte er håpløst.

- Det er bare synd at det meste er privat. Jeg skulle ønske det fantes mer forskning rundt temaet og flere behandlingsmuligheter i det offentlige.

LES OGSÅ: Deler ærlig bilde av mammakroppen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer