«Jul på Månetoppen»:

Kjenner du igjen TV-stjernen?

Skuespilleren hadde en sentral rolle i den kjente julekalenderen. Slik ser han ut i dag!

SER DU HVEM GUTTEN ER?: Lars og Lillian er sentrale karakterer i julekalenderen «Jul på Månetoppen». Foto: Anne Liv Ekroll/ NRK
SER DU HVEM GUTTEN ER?: Lars og Lillian er sentrale karakterer i julekalenderen «Jul på Månetoppen». Foto: Anne Liv Ekroll/ NRK Vis mer
Publisert

Det nærmer seg jul med stormskritt, noe som betyr at store og små landet over ser på sine foretrukne julekalendere - både på tradisjonell TV og gjennom streaming på nett, eller DVD.

Det er spesielt to julekalendere som markerte seg for barn født på 1990- og tidlig 2000-tallet, og som den dag i dag er fast gjest hos mange i adventstiden.

Nemlig NRKs «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen».

Selv om mange sikkert har sett begge julekalenderne opptil flere ganger, kan noen detaljer går en hus forbi - som skuespillere som den gang var barn, og som vi i dag kjenner til som voksne.

I sistnevnte kalender, «Jul på Månetoppen», møter vi barna Lars og Lillian, som ofte er på besøk på Tuftegården hos Jon og Borghild. Det mange kanskje ikke vet er at én av disse barneskuespillerne også er kjent i voksen alder.

SUKSESS: Julekalenderen «Jul i blodfjell» ble en publikumsfavoritt i 2017, med skuespillere som Trond Fausa Aurvåg, Ine Jansen, Atle Antonsen og Kevin Vågenes. Nå er oppfølgeren klar. Video: Rød Løper/TV Norge Vis mer

Lars spilles nemlig av Johannes Roaldsen Fürst (27), nå kjent for rollen sin som Leo i Dplay-serien «Hvite gutter», som i skrivende stund er i gang med tredje sesong.

HVITE GUTTER: Fra venstre ser vi Torjus Tveiten, Eirik Hvattum, Johannes Roaldsen Fürst og Jørgen Evensen. Foto: NTB Scanpix
HVITE GUTTER: Fra venstre ser vi Torjus Tveiten, Eirik Hvattum, Johannes Roaldsen Fürst og Jørgen Evensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Julekalenderen ble først sendt i 2002, med repriser i 2005 og 2010, før den for aller siste gang ble sendt på TV i 2014. Ifølge Fürst selv var han rundt elleve år da han spilte rollen som Lars.

SESONGPREMIERE: Suksesserien «Hvite Gutter» tar oss med til fjells i første episode av sesong 3. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Overfor Se og Hør innrømmer 27-åringen at han selv så på adventskalenderen.

- Jeg husker at jeg var aller mest skuffet over å måtte spille menneske og ikke nisse, sier Fürst med en munter tone.

Til tross for at han var elleve år under innspillingen, erkjenner han overfor Se og Hør at mye fra «Jul på Månetoppen»-dagene har gått i glemmeboka.

Spilte ung som voksen

I «Jul på Månetoppen» møter man også flere profilerte mennesker, blant andre Mikkel Gaup (51), som også spiller i «Jul i Blåfjell», Nils Ole Oftebro (75), Johannes Joner (61) og Ulrikke Døvigen (48).

Sistnevnte var å se i rollen som rødnissen kalt Jentungen. Det mange kanskje ikke visste den gang var at Døvigen var hele 30 år da hun spilte inn julekalenderen.

RØDNISSE: Ulrikke Døvigen spilte rødnisse i «Jul på Månetoppen». Her med Liv Bernhoft Osa og Kai Remlov, som spilte Nissemamma og Nissepappa. Foto: Anne Liv Ekroll/ NRK
RØDNISSE: Ulrikke Døvigen spilte rødnisse i «Jul på Månetoppen». Her med Liv Bernhoft Osa og Kai Remlov, som spilte Nissemamma og Nissepappa. Foto: Anne Liv Ekroll/ NRK Vis mer

Selv om hun selv var godt over alderen til den unge rødnissejenta, tolket hun rollen svært troverdig. I dag lever hun derimot et etablert voksenliv med mann og barn.

I 2004 ble hun nemlig mamma, før hun sommeren 2012 giftet hun seg med TV-profil og tidligere snøbrettstjerne Daniel Franck (44) i Tønjum kirke i Lærdal.

«Jul i Skomakergata»

En julekalender som går en del lenger tilbake i tid, og som er mer nostalgisk for den litt eldre generasjonen, er suksess-kalenderen «Jul i Skomakergata».

Det var i 2011 at NRK tok avgjørelsen om at de aldri kommer til å sende julekalenderen igjen på TV - noe som vakte oppsikt og protester over hele landet.

Men etter fire år fylt med klager fikk seerne viljen sin, og kan nå se julekalenderen på NRKs nett-TV.

Det er liten tvil om at «Jul i Skomakergata» er viktig for nordmenn, men til tross for at mange muligens kjenner replikkene godt nok til å kunne dem utenat, har også denne serien noen «skjulte» skatter.

I serien får man nemlig se komikere og skuespiller Henriette Steenstrup (45) som femåring, sammen med storesøster Kathinka.

FEM ÅR: Komiker og skuespiller Henriette Steenstrup i «Jul i Skomakergata». Foto: NRK
FEM ÅR: Komiker og skuespiller Henriette Steenstrup i «Jul i Skomakergata». Foto: NRK Vis mer

– Jeg syntes det var helt topp. Allerede da var jeg den av oss søstrene som var mest glad i å være på filmsett. Men nå har jeg heldigvis blitt litt flinkere til ikke å pille i nesa og se i kameraet, fortalte Henriette til Se og Hør i 2013.

Steenstrup har i år blant annet vært aktuell med TV 2-programmet «En får væra som en er», og man kan neppe utelukke at man får se den populære skuespilleren i flere morsomme produksjoner fremover.

LES OGSÅ: - Ser ut som et mareritt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer