Kjenner du «Blorn Dahelle»?

Alt gikk ikke etter planen da Kongo ville hedre den norske skihelten med eget frimerke...

VERDENSKJENT: Bjørn Dæhlies populæritet strekker seg over store deler av verden, og ski-helten har blitt hedret med egne frimerker både i Kongo, Sør-Korea og Kasakhstan. Foto: NTB scanpix
VERDENSKJENT: Bjørn Dæhlies populæritet strekker seg over store deler av verden, og ski-helten har blitt hedret med egne frimerker både i Kongo, Sør-Korea og Kasakhstan. Foto: NTB scanpix Vis mer
Se flere fjerntliggende lands frimerkehyllest til norske skihelter nederst i saken!

SEOGHØR.NO:  Bjørn Erlend Dæhlie (46) har reist verden rundt for å gå på ski, og som en av Gutta på tur i TV2s populære tv-serie sammen med vennene Arne Hjeltnes, Vegard Ulvang og Arne Brimi.

Takket være innsatsen som skiløper vil hans navn leve evig. Ikke bare blant ski-interesserte nordmenn, men også blant frimerkesamlere i mer fjerntliggende land som Kasakhstan, Kongo og Korea. De tre landene har nemlig hedret vår store olympier med egne frimerker.

Oppsiktsvekkende tabbe i Kongo

Frimerket fra det afrikanske landet Kongo er utvilsomt det mest oppsiktsvekkende.

Ta en titt – og døm selv. Til tross for tre gullmedaljer fra lekene i Albertville har ikke frimerkeprodusenten en gang tatt seg bryet med å stave navnet til Dæhlie riktig.

At bokstaven æ blir til ae er til å tilgi, men når Nannestad-gutten presenteres som BLORN DAEHLLE er det all grunn til å finne fram rødblyanten.

Ikke engang unnskyldningen som at han kommer fra franskklingende Norvege slipper han unna med. For ikke å snakke om portrettlikheten.

Hedret i Sør-Korea og Kasakhstan
Frimerket fra Sør-Korea ble utgitt i forbindelse med olympiaden på Lillehammer i 1994, og her er en ung Dæhlie faktisk til å kjenne igjen. Det samme kan muligens også sies om stafettkameratene Sture Sivertsen, Vegard Ulvang og Thomas Alsgaard som portretteres på det samme merket.
 
Republikken Kasakhstan valgte å bruke fotografier som grunnlag for sine frimerker fra 1994, der de viser nasjonalhelten Vladimir Smirnov som seirer i en av mange klassiske dueller med Dæhlie.

Flere norske helter hedret.
Også andre norske idrettshelter kan skryte på seg at de er avbildet på frimerker i land som ligger langt unna våre kjølige breddegrader, og hvor vinteridrett på TV neppe gir nye seerrekorder.

Dykkerparadiset Maldivenes merke med Vegard Ulvang på ski er i så måte en klassiker, dette er landet hvor høyeste punkt bare har noen meters klaring fra havoverflaten, og hvor det neppe har falt snø i historisk tid.

Det vest afrikanske landet Liberia sliter heller ikke med snøproblemer, men de har laget frimerker med både Stine Lise Hattestad, Espen Bredesen, Johann Olav Koss og Geir Karlstad. På et frimerke fra den halvtropiske staten Paraguay i Sør-Amerika finner vi Atle Skårdal i et luftig svev ned alpinbakken. 

LES OGSÅ: Feirer 40-års dag med egne frimerker

STAFETTLAGET?: Dette skal i følge Nord-Koreas postverk være Bjørn Dæhlie og resten av stafettlaget til Norge. Men hvem er Ulvang? Hvem er Alsgaard? Og hvem er Sture Sivertsen? Døm selv...
Spurtduellen mellom Vladimir Smirnov og Dæhlie er motiv på dette frimerket fra Kasakhstan.
Liberia valgte seg Espen Bredesen i luftig svev når de laget frimerket til Nagano i 1998.
Johan Olav Koss ble hedret med frimerke fra Liberia til OL i Nagano i 1998, til tross for at han la opp etter suksessen på Lillehammer i 1994.
MIDT I BLINKEN: Slik ser skiskytteren Eirik Kvalfoss ut på frimerket fra Mongolia.
Maldivene er ikke akkurat kjent som noen vintersportsnasjon, men her er Vegard Ulvang foreviget.
Skøyteløperen Geir Karlstad på frimerke fra Liberia.
I det afrikanske landet Liberia fikk postverket med seg Stine Lise Hattestads fantastiske innsats som kulekjører.
Atle Skårdal på frimerke fra Paraguay.
KONGOTABBE: Bjørn Dæhlies navn ble kraftig feilstavet på frimerket i Kongo.