«Camp Kulinaris»:

Kjendisprogram vekker harme: - Brutalt

Krabbekoking får krass kritikk.

FORSKREKKET: Aurora Gude reagerer sterkt på måten krabbene avlives på i andre episode av «Camp Kulinaris». Vis mer
Publisert

«Camp Kulinaris» er nå inne i sin tredje sesong på TV3, der ti kjendiser lever og bor sammen, samt får i oppgave å drifte sin egen restaurant.

Allerede i første episode blir kjendisene satt i arbeid på kjøkkenet, og Kjartan Skjelde (43) presenterer ukens meny med en mesterklasse der han viser hvordan alt skal tilberedes.

En av rettene er en «Portørsuppe», der hovedingrediensen er strandkrabbe - som skal knuses og brukes i kraften. Krabbene er til deltakernes forskrekkelse levende når de kastes i en glovarm gryte, før kokken knuser dem med ei tresleiv.

LEVENDE: Krabbene ble kastet direkte i en glovarm gryte, for så å bli knust med en tresleiv. Foto: TV3
LEVENDE: Krabbene ble kastet direkte i en glovarm gryte, for så å bli knust med en tresleiv. Foto: TV3 Vis mer

Fremgangsmåten får nå flere til å reagere. Innledningsvis sier Skjelde nemlig at det er viktig å avlive dyr på en human måte, uansett type.

- Ikke forsvarlig

Å kaste levende strandkrabber direkte i en gryte er imidlertid ikke særlig forsvarlig, mener Cecilie Mejdell, seniorforsker og veterinær, og fagansvarlig for dyrevelferd ved Veterinærinstituttet. Hun har skrevet flere rapporter om hva som er forsvarlig avliving av ulike krepsdyr.

- Dette er etter mitt syn ikke forsvarlig avliving, og i strid med Dyrevelferdsloven, ytrer Mejdell til Se og Hør, og forklarer nærmere:

- Krabbene legges levende, flere sammen, oppi i en varm gryte, hvoretter man forsøker å treffe dem med enden av en sleiv. Det kunne lett vært gjort annerledes, og dermed spart krabbene for lidelse, sier hun.

UFORSVARLIG: Strandkrabbene ble kastet levende i ei varm gryte. Foto: TV3
UFORSVARLIG: Strandkrabbene ble kastet levende i ei varm gryte. Foto: TV3 Vis mer

Mejell mener avlivingen kunne blitt gjort mer forsvarlig:

- Her hadde det vært enkelt å knuse hver enkelt krabbe med en treklubbe, som ville slått dem bevisstløse, før man la dem direkte oppi kokende vann eller olje for å sikre at de ikke våknet opp igjen, men døde, sier hun.

- Forbudt å koke dyr levende

Krabbe og andre krepsdyr omfattes av Dyrevernloven, som slår fast at avliving av dyr ikke skal medføre fare for unødig lidelse. Et unntak til regelen er at de kan kokes levende.

Ved avliving av krabbe og krepsdyr i Norge i dag nytter flere bedrifter, detaljister og private direkte koking.

Seksjonssjef i fiskehelse og fiskevelferd, Friede Andersen, forteller til Se og Hør at det er forbudt å koke dyr levende, men at det er gjort enkelte unntak fra forbudet for noen krepsdyr.

- Unntaket gjelder reker som det i praksis er umulig å avlive en og en, og krabber i private husholdninger siden det kreves god kunnskap, ferdigheter og utstyr for å avlive eller bedøve krabber på riktig måte. Det forventer ikke Mattilsynet at privatpersoner har, forteller Andersen og legger til:

- Restauranter og andre virksomheter forventer vi har nødvendig kunnskap og utstyr for å avlive og bedøve krabber før de kokes.

VONDT: Linnea Myhre må ta seg skikkelig sammen under den første oppgaven i finalen av «Camp Kulinaris». Vis mer

- Det er veldig brutalt

Det var tv-profil Johanna Grønneberg (40) som fikk i oppgave å avlive strandkrabbene for å lage suppe den første uken på «Camp Kulinaris».

Hun forteller til Se og Hør at hun først tenkte at det var helt sprøtt, og beskriver opplevelsen som «noe av det sprøeste hun har hørt om i hele sitt liv».

- Jeg tenkte at Kjartan var helt gæren. Jeg vet jo ikke, men jeg vet jo at det der virket veldig rart. Også er det én ting når det liksom er et par krabber i en gryte. For da kan man klare å slå de i hjel først, men det var på et tidspunkt hundre krabber og jeg slet med å slå i hjel alle sammen, fortsetter hun.

BRUTALT: Johanna Grønneberg forteller til Se og Hør at hun opplevde avlivningen av strandkrabbene som det mest grusomme hun har vært med på. Her avbildet i 2017. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
BRUTALT: Johanna Grønneberg forteller til Se og Hør at hun opplevde avlivningen av strandkrabbene som det mest grusomme hun har vært med på. Her avbildet i 2017. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

40-åringen legger ikke skjul på at hun ble veldig sjokkert, og at hun synes det var brutalt.

- Jeg skulle bare lage en liten suppe. Jeg hadde ikke meldt meg på noe av det som skulle være brutalt, mye jobb eller grusomheter. Men, så ble det jo det mest grusomme jeg har vært med på. Det var fælt. Men, jeg stoler jo på dem som sier at det er den riktige måten å gjøre det på. Jeg stiller meg jo ikke opp og mener at jeg vet bedre enn Kjartan, sier hun.

MED I NORSK REALITY: Den svenske superstjernen Anna Anka er en av de ti deltakerne som skal delta i vårens sesong av «Camp Kulinaris». Video: Rød Løper Vis mer

Fått mange reaksjoner

- Stilte du spørsmål ved måten de ble avlivet på?

- Ja, er du gæren. Jeg stilte spørsmål til alt, men spesielt det. Flere ganger spurte jeg: «kan dette være riktig?» Da fikk man jo beskjed om at det var det. Jeg har jo ikke drept så mange krabber på egen hånd før, så det var ikke sånn at jeg kunne si at «nå skal du høre her Kjartan», svarer tv-profilen og legger til:

- Jeg spurte jo om vi ikke burde ha litt vann oppi kjelen hvis vi likevel skulle lage suppe. Jeg har jo ikke drept 200 krabber på to minutter selv før, så jeg måtte jo bare høre på dem som har greie på det.

ENORMT FORBRUK: Tv-profil Johanna Grønneberg lever et liv i sus og dus i Los Angeles. Å skjerpe inn på forbruket blir et utfordrende prosjekt selv for økonom Silje Sandmæl i TV3-programmet «I lomma på Silje». Video: TV3 Vis mer

Videre forteller Grønneberg at krabbene lenge prøvde å komme seg ut av kjelen under matlagingen, og at det var «forferdelig» å se på. Hun legger heller ikke skjul på at hun skulle ønske at Skjeld selv avlivet krabbene, og at hun kunne ta over «når jobben var gjort.»

- Har du fått noen reaksjoner etter at episoden ble sendt?

- Ja, jeg har fått reaksjoner fra veldig mange som synes veldig synd på meg for at jeg måtte gjøre det. Det har kommet inn flest reaksjoner på Instagram og Facebook. Men, jeg har ikke fått noe tyn, og det hadde jo vært litt rart hvis jeg hadde fått, fordi man må jo bare gjøre det man må.

GULP: Linnea Myhre reagerer når hun innser at hun nettopp har spist lever på Camp Kulinaris. Vis mer

Mener det er humant

Kokk Kjartan Skjelde var den som introduserte fremgangsmåten med krabbene for kjendisene i tv-programmet. Til Se og Hør forteller han at han selv mener at krabbene ble avlivet på en human måte.

- De krabbene blir lagt oppi varm olje og de blir bedøvet med en gang de får så varm olje rundt seg. Så når du deretter knuser de så kjapt, så er det en human måte, forteller Skjelde.

- Er det slik du pleier å avlive krabber?

- Ja, med små strandkrabber gjør jeg det. Når det kommer til store krabber kommer det litt an på hva jeg skal bruke dem til, og hvis det er kongekrabber så kløyver jeg dem med en kniv. Er det sjøkreps så kløyver jeg alltid, og det samme med hummer. Da tar man bare en kniv og kjører den mellom øynene så du treffer hjernen, svarer ham.

BESTE MÅTEN Å GJØRE DET PÅ: Kokk Kjartan Skjelde mener at måten de avlivet strandkrabbene på i tv-programmet var på en human og riktig måte. Foto: NTB Scanpix
BESTE MÅTEN Å GJØRE DET PÅ: Kokk Kjartan Skjelde mener at måten de avlivet strandkrabbene på i tv-programmet var på en human og riktig måte. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Han mener selv at den beste måten å avlive krabbene på er at legge dem i kokende vann så de blir bevisstløse, men påpeker at det er en vurdering man tar selv.

Bruker sin egen erfaring

Når Se og Hør presenterer Mejdell sine uttalelser om at dette ikke er en forsvarlig måte å avlive dyr på, svarer Skjelde:

- Det kan jeg ikke uttale meg så mye om. Jeg bruker den erfaringen jeg har i forhold til å gjøre det mest forsvarlig og mest mulig humant for de råvarene jeg jobber med.

Videre opplyser Skjelde at han har forstått at TV3 har fått en del reaksjoner etter episoden med krabbene, men at han ikke har fått noen reaksjoner selv.

Når Skjelde blir opplyst om Mattilsynets synspunkter, svarer han:

- Det er jo litt det samme da. Den prosessen er jo at du har en kjele med varm olje og så har du krabbene oppi der og knuser de med en gang. Jeg ser ikke helt forskjellen. Det er jo en ting som handler om størrelsen på krabbene. I dette tilfellet var det små strandkrabber.

Se og Hør har forelagt TV3 kritikken omkring krabbeavlivningen, som svarer følgende utover Skjeldes kommentarer.

- Det har kommet noen reaksjoner fra seerne, men for oss er det viktig å vise hvor maten man spiser kommer fra. Det var helt sikkert en oppvekker for noen av deltakerne også, sier pressesjef i Viaplay, Fredrik Olimb, til Se og Hør.

LES OGSÅ: Derfor vil de oppdra sønnen på kjøttfri diett

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer