Erland Bakke:

Kjendismanager kjemper for livet

- Vet ikke hvordan jeg skal vise nok takknemlighet.

KJENDISMANAGER: Erland Bakke er manager til mange av Norges mest kjente personer. Nå lever han uten nyrer og må være på sykehuset hver dag i sommer. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Malene Storrusten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBS! Bildene i denne saken kan virke støtende for enkelte!

Med navn som John Arne Riise, Carina Dahl, Per Sundnes, Linni Meister og Chris Medína på klientlista, er kjendismanager Erland Bakke et kjent navn for mange.

Frem til i vår hadde han en arbeidshverdag der glitter, glam og kjendisfester var en del av livet. Men i dag er alt snudd på hodet. Privat kjemper han nemlig en helt annen, beinhard kamp.

De siste 20 årene har Bakke slitt med den arvelige og alvorlige nyresykdommen PKD. På norsk: Cystenyrer.

Store kontraster

Se og Hør er med når Erland Bakke gjennomgår en av mange dialyser på Rikshospitalet, en behandling han må gjennomføre flere ganger i uken etter at han har fått begge nyrene fjernet. Synet som møter oss denne torsdagen i juli, er noe helt annet enn det vi møter på rød løper.

Dressen er byttet ut med en rød og hvit sykehuskjortel. Kjendiser er byttet ut med sykepleiere som hele tiden passer på at ting er som de skal. Humøret er heldigvis det samme, selv om livet er blitt annerledes.

VED GODT MOT: Erland Bakke tilbringer store deler av sommeren på sykehus, men holder humøret oppe. Foto: Se og Hør
VED GODT MOT: Erland Bakke tilbringer store deler av sommeren på sykehus, men holder humøret oppe. Foto: Se og Hør Vis mer

Erland Bakke tar oss gjennom sykdommen:

- Det er en arvelig sykdom som gjør at nyrene vokser seg større og større, før de ikke lenger fungerer, sier han. Den første nyren måtte ut i 2017 - og den veide over ni kilo. I medisinsk sammenheng er det en sensasjonell størrelse.

Om sykdommen forklarer Bakke at nyrene han tilslutt måtte fjerne, inneholdt små cyster på innsiden. Ettersom cystene ble flere og større, vokste også nyrene.

På den måten utvikler en slik sykdom seg over til det som kan bli kritisk: Ettersom det blir trangere, sprekker cystene. Det fører til at nyrene suger til seg blodet i kroppen. Blodprosenten synker og man får enorme smerter og plager.

LIVSVIKTIG: Hadde det ikke vært for denne dialysemaskinen som renser Bakkes blod, hadde ikke manageren overlevd. Foto: Se og Hør
LIVSVIKTIG: Hadde det ikke vært for denne dialysemaskinen som renser Bakkes blod, hadde ikke manageren overlevd. Foto: Se og Hør Vis mer

Komplikasjoner

Ifølge Norsk Helseinformatikk kan man fint leve med bare en nyre, og etter den første operasjonen i 2017, håpet Bakke at dette også skulle være tilfelle for ham.

Slik ble det ikke.

Men i mars i år ble han syk igjen, og etter å ha blitt hastet til sykehus i ambulanse, var det over og ut for også den andre nyren. Ifølge Bakke oppsto det en rekke komplikasjoner i forkant av den siste operasjonen.

- Å leve helt uten nyrer, er en stor påkjenning for kroppen. Man avveier det mot funksjon, og hvilken verdi det vil ha. Til slutt fant man ut at det ble for mye smerter, og for mange plager. Det var ikke noen vei utenom.

FÅR BEHANDLING: Det er hele 20 år siden Erland oppdaget sykdommen. Foto: Se og Hør
FÅR BEHANDLING: Det er hele 20 år siden Erland oppdaget sykdommen. Foto: Se og Hør Vis mer

Bakke fortsetter alvorlig:

- Man blir låst til en seng i en lang periode. Heldigvis ser det ikke ut til at jeg blir liggende her så veldig lenge, sammenliknet med dem som må gå til dialyse i flere år. I september skal jeg etter planen få hjelp - og en ny nyre. Det er jeg evig takknemlig for, sier han.

- Jeg skal langt ned, og så kommer jeg for håpentligvis godt opp igjen til høsten.

- Hvordan oppdaget du sykdommen?

- Ettersom det er en arvelig sykdom som har gått i generasjoner i familien vår, fikk jeg tatt en ultralyd. Der får de indikasjoner på om det er cysteproduksjon i nyrene, noe det var hos meg. I tre-fire år gikk det helt fint uten medisiner, men så økte blodtrykket og det ble oppdaget blod i urinen.

VERDENSREKORD: Den ene nyren til Bakke veide rett i underkant av ni kilo. Ifølge ham selv vil den neste år havne i Guinness rekordbok. Foto: Privat
VERDENSREKORD: Den ene nyren til Bakke veide rett i underkant av ni kilo. Ifølge ham selv vil den neste år havne i Guinness rekordbok. Foto: Privat Vis mer

Ny hverdag

Han har gått til dialyse hver dag siden mai, men har tilbrakt tid på sykehuset siden mars. En normal hverdag for ham i dag står i stor kontrast til hvordan han levde før sykdommen tok over livet hans.

GOD BEDRING: Kjendiser hilser til manager Erland Bakke. Vis mer

- Det begynner som regel med at jeg blir hentet hjemme klokken åtte på morgenen. Når jeg ankommer sykehuset bruker de om lag 20 minutter på å koble meg opp med alle ledningene, ettersom det meste skal være sterilt.

- Her blir jeg liggende i fire-fem timer før de kobler meg av igjen. I mellomtiden får jeg frokost og får se på tv. Så selv om det er ganske kjedelig, så kunne jeg nok ikke hatt det noe bedre med tanke på situasjonen jeg står i.

MÅTTE UT: Begge nyrene til 40-åringen skapte store problemer for ham. Nå lever han uten, i vent på ny. Foto: Privat
MÅTTE UT: Begge nyrene til 40-åringen skapte store problemer for ham. Nå lever han uten, i vent på ny. Foto: Privat Vis mer

- Jeg blir omsider kjørt hjem i 14-15-tiden og da er formen ofte ganske dårlig. Så selv om jeg ligger hele dagen er kroppen gjennom et maraton. Blodet går ut og inn av kroppen ti ganger, i et ganske raskt tempo. Utover ettermiddagen er jeg veldig sliten og har ubehag og smerter. Dette varer ofte utover kvelden.

- Føler du at du går glipp av mye mens du ligger her?

- Denne sykdommen har gitt meg over 20 runder med nyrestein og utallige nyrebekkenbetennelser. Nyrestein er vondt, men når cystene sprekker er det vondere.

VILLE DONERE: John Arne Riise er en av de Erland representerer, og som også har tilbudt ham sin egen nyre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VILLE DONERE: John Arne Riise er en av de Erland representerer, og som også har tilbudt ham sin egen nyre. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Han sukker lavt. Denne sommeren vil bli husket som en av de tyngste noen gang.

- Det er det ikke tvil om, men jeg velger å tro at alt kan tas igjen. Det blir nok bra til slutt. Det er viktig å sette fokus på at det å være syk er noe vi alle er til tider - og det kommer de fleste av oss gjennom.

- Jeg har ikke akkurat den store feriefølelsen i år. Men heldigvis har jeg muligheten til å se ut av vinduet her på sykehuset, så litt grønt gress og varme dager har jeg fått med meg, spøker han, og konkluderer:

- Det kommer flere sommerferier!

Kjendisene ville donere

Neste punkt på listen er å få ny nyre. Det skal etter planen skje i september, etter lengre tid med tester for mulige donorer.

Da det ble kjent hvor alvorlig sykdommen til Bakke er, og ikke minst at han er avhengig av å få et organ fra noen andre, var det flere som meldte seg. Også flere av kjendisene han representerer.

PÅ TILBUDSIDEN: Carina Dahl under Erlands 40-årsfeiring i fjor. Hun har også sagt seg villig til å hjelpe. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
PÅ TILBUDSIDEN: Carina Dahl under Erlands 40-årsfeiring i fjor. Hun har også sagt seg villig til å hjelpe. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- John Arne Riise var raskt ute og meldte seg. Han er et varmt menneske som bryr seg veldig mye om andre mennesker. Carina Dahl tilbudte seg også, og hun sa til og med at: «På mange måter lever jeg av kroppen min, og av å opptre, men hvis jeg må gi deg nyren min, så gjør jeg det». Det er veldig hyggelig.

- Dette er veldig gode, menneskelige egenskaper som jeg setter enormt pris på.

Ifølge manageren viser samtlige i «stallen» hans en ekstrem forståelse for hva han går gjennom, og det er tydelig å se at godheten vekker mange følelser hos 40-åringen.

- Det hender de er innom på besøk, og da diskuterer vi jobb som vanlig. Jeg synes de er veldig tålmodige og forståelsesfulle med meg, og de bruker mye tid på meg som de ikke hadde trengt. Det er jo egentlig jeg som skal hjelpe dem, sier han.

- Jeg har grått mye

Det skulle imidlertid vise seg at ingen av kjendisklientene hadde en riktig nyre-match. Det var det imidlertid en annen nær venn av Bakke som hadde.

- Det finnes ikke en større gave å få, enn at noen er villige til å gi fra seg et organ. Jeg har grått mye. Han som skal donere var veldig klar på at han ville gjøre dette, sier Bakke, og fortsetter:

- Jeg vil aldri ha sjans å betale tilbake den gaven. Jeg vet ikke engang hvordan jeg skal vise nok takknemlighet. At min venn er villig til å gi et organ sier alt, legger han til.

Kjendismanageren ser lite frem til ny operasjon, men gleder seg selvfølgelig til å få ny nyre. Alt han håper på er at kroppen «tar den til seg», og ikke støter den ut - som det er en risiko for.

- Jeg tenker mye på hvordan livet blir, selv etter en ny nyre. Jeg kommer nok til å føle meg dårlig et par uker i etterkant, men så vil jeg ifølge legene få mye mer energi enn jeg har hatt. Han som donerer til meg vil derimot føle det motsatte. Den perioden håper jeg å kunne være der for ham.

- Han redder livet mitt. Jeg får et annet liv enn jeg hadde før, men jeg får et liv. Det har jeg ikke hatt i det siste.

Vil gi tilbake

Når helsa forhåpentligvis en dag er langt bedre, vil 40-åringen gi tilbake. Spesielt til sine nærmeste.

- Jeg håper å få tatt med familien på en ferie, for jeg ødelegger jo hele sommeren for dem nå, og det har jeg veldig dårlig samvittighet for. Barna mine vil jo gjerne på ferie. I tillegg gleder jeg meg enormt til å bare kunne jobbe, det savner jeg veldig.

- Når jeg føler meg bedre, så ønsker jeg å arrangere «Walk for donors», for å sette fokus på at vi trenger flere som vil være donorer mens de er i live. Dette skal jeg bruke tid på når jeg blir frisk.

- Å være donor medfører i dag både inntektstap og at man må belage seg på flere ukers sykemelding. Derfor kan skattelette være et supert tiltak som kan tiltrekke seg flere donorer, foreslår han.

- Flere liv kan reddes

Ifølge Norsk Folkehelseinstitutt koster det ca 1,5 millioner kroner årlig for hver person i dialyse per år. I snitt går pasienter tre år i dialyse før donasjon.

Under sykdomsperioden er dette blitt den engasjerte managerens viktigste kampsak.

- Nordmenn som velger å gi bort et organ og dermed sparer samfunnet for mange millioner, bør få en kompensasjon tilbake. Lavere skatt i en begrenset periode vil trolig stimulere til større engasjement og at dermed flere liv kan reddes, avslutter Erland Bakke.

LES OGSÅ: - Var for ung til å tenke på alt som kunne gå galt

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer