Joralf «Snåsamannen» Gjerstad er død:

Kjendiser i sorg: - En bauta

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad ble 95 år.

GIKK BORT: Joralf Gjerstad er død. Hanne Krogh er blant kjendisene som minnes ham. Foto: Gorm Kallestad / NTB
GIKK BORT: Joralf Gjerstad er død. Hanne Krogh er blant kjendisene som minnes ham. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag formiddag kom den triste nyheten om at Joralf «Snåsamannen» Gjerstad er gått bort, 95 år gammel.

Gjerstad har gjennom hele livet rørt ved og vært viktig for en rekke mennesker, noe som kommer tydelig frem nå. Flere kjendiser, som har hatt kontakt med ham, minnes nå Gjerstad.

Blant dem artist Hanne Krogh (65), som beskriver ham som en bauta.

- En bauta har forlatt oss. Norge er fattigere uten Joralf Gjerstad. Han hadde en usedvanlig kraft, som ikke bare var lindrende, men også utvidet grensene for hva vi kan tro på, sier hun til Se og Hør.

Krogh har tidligere fortalt om sitt møte med «Snåsamannen».

Klipp fra "Bygdedoktoren" på TVNorge: Snåsamannen snakket om evnene sine. Vis mer

- Jeg møtte Joralf Gjerstad første gang da stemmen sviktet før en kirkekonsert. Han hjalp meg, har artisten tidligere fortalt til Se og Hør.

Også artist og Eurovision-vinner Alexander Rybak (35) har møtt Gjerstad.

- Første gang jeg møtte han var ved en tilfeldig samtale i en hotell-lobby. Etter bare ti minutter skjønte jeg hvorfor alle var så glad i ham, sier Rybak, og legger til:

- Et varmt menneske tvers gjennom.

- Har betydd svært mye

Artist Helene Bøksle (40) mimrer tilbake til et sterkt møte med 95-åringen: «Joralf holder hånden min hardt, så full av varme, så full av fokus. Få ord - et sterkt nærvær».

Hun forteller videre at hun har hatt gleden av å kjenne ham de siste årene av hans liv.

FLERE MØTER: Joralf og Helene har møttes flere ganger. Foto: Privat, Instagram
FLERE MØTER: Joralf og Helene har møttes flere ganger. Foto: Privat, Instagram Vis mer

- Han har betydd svært mye for meg. Han har hele tiden gitt meg styrke til å gå min vei, å tro på meg selv. Jeg har gjennom de siste årene hatt flere sterke møter med ham. Da jeg hadde julekonsert i Snåsa kirke for tre år siden hadde jeg mistet stemmen, forteller hun, og fortsetter:

- Jeg hadde lungebetennelse - og det i starten på en lang turné, og jeg fryktet hvordan dette skulle gå. Joralf Gjerstad satt på første benk. Underveis under konserten kjente jeg at stemmen kom tilbake. Mer og mer og med ny kraft. Etter konserten sa Joralf til meg med et smil før jeg hadde sagt noe «det ble bra nå ikke sant?».

Bøksle mener Gjerstad så tvers gjennom henne.

- Han var en ledestjerne, en veiviser, og en engel i blandt oss, sier hun.

DØD: Disse kjendisene måtte vi ta farvel med i 2020. Vis mer

- Et gulldryss

Hanne Kristin Rohde (59) mener Gjerstad bredte sitt lys ut til alle som trengte ham, som oppsøkte ham og til alle som var villige til å ta imot.

- Jeg opplevde flere ganger hans betingelsesløse kjærlighet, varme hender og synske evner, og erfarte hvordan han skapte bevegelse til noe nytt, forteller hun.

Rohde møtte ham flere ganger.

- Hva annet kan jeg si enn «du verden»? Jeg sitter igjen med en opplevelse av å forstå det som ikke kan forklares, men som er i kraft av helheten, sier hun.

- EN TRØST: Jahn Teigens datter og ekskone gjestet «Lindmo», hvor de åpnet opp om tiden etter hans død. Video med tillatelse: NRK Vis mer

Hun synes det er vemodig at han er død, men føler seg temmelig sikker på at han ikke ville ønsket sorg ved sin bortgang.

- Heller et gulldryss av medmenneskelighet og respekt oss sjeler i mellom, uavhengig av verdenssyn. Joralf etterlater seg Den Gode Kraften, sier hun.

- Tusen takk

Artist Trine Rein (50) ønsker på sin side å si tusen takk til Gjerstad.

- (...) for alt han har gjort for så mange mennesker. Kjærlighet er det første ordet jeg kommer på når jeg tenker på det Joralf står for. Det er også en byggestein i mitt virke, sier hun, og fortsetter:

- Han har klart å se gjennom all motstand og motgang, sett kjærligheten og pekt på den for oss andre.

LES OGSÅ: Mistet fire i familien

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer