Kjendisenes veldedighet brukes på borgerkrig

- Pengene havner i fullstendig feil hender, hevder ekspert.

VELDEDIGHETSFORKJEMPERE: Bono og Bob Geldof kjemper mot fattigdom og sult.  Foto: AP
VELDEDIGHETSFORKJEMPERE: Bono og Bob Geldof kjemper mot fattigdom og sult. Foto: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: U2-stjernen Bono, samt Live Aid-arrangør Bob Geldof har i flere år vært blant de mest ivrige veldedighets-forkjemperne i kjendisverdnen.

Stadig er de to superstjernene ute i mediene og kjemper for økt rettferdighet, samt slutt på fattigdom og sult.

Men nå hevder den italienske terror-eksperten og økonomen Loretta Napoleoni at nødhjelpen de to stjernene har skaffet kan ha finansiert borgerkrig i Afrika, skriver VG.

I sin nye bok "Røverøkonomien" tar hun et oppgjør med kjendisenes bistandsiver.

- De ønsker garantert at Afrika skal komme ut av krisen. Men kjendisene har nok en tendens til å forenkle litt, og de blir brukt av maktmennesker uten at de ser det selv. Jeg tror ikke Bono har så mye greie på økonomi. Er du kjendis, ja så er du en kjendis. Folk er besatt av kjendiser. Men det er jo falsk, og det er sykt at en kjendis blir betraktet som mer opphøyet, sier hun.

Ifølge Napoleoni risikerer kjendisene at pengene de samler inn ender opp i feil hender. Blant annet mottok Etipoia 1,8 milliarder dollar i utenlandsk bistand mellom 1982 og 1985. En del av dette kom fra Live Aid.

- 1,6 milliarder dollar av disse gikk ikke til mat, men til kjøp av militært utstyr. Det er et uhyre korrupt samfunn. Bistanden har gjort Afrika ytterligere voldelig og fattig, og uten å ville det har kjendisene bidratt til den utviklingen, sier hun.

Har du et kjendistips? Tips oss på [email protected] eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Stordalen investerer i fred

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer