Kjendisenes norske aner

Flere av Hollywoods største superstjerner har slekt i Norge.

NORSKE ANER: Hotellarvingene Paris og Nicky Hiltons tippoldefar var bonde fra Kløfta. Foto: All Over Press
NORSKE ANER: Hotellarvingene Paris og Nicky Hiltons tippoldefar var bonde fra Kløfta. Foto: All Over Press Vis mer

SEHER.NO: Et overraskende antall av Hollywoods største superstjerner har norske aner, og selv om det er godt kjent at både "Bridget Jones"-skuespiller Renee Zellweger og "Terminator 3"-stjerne Kristanna Loken er av norsk slekt, er det langt flere kjendiser som har norskt blod i årene.


Se bildespesial med de "norske" stjernene lenger ned


Besøkt Norge
Blant annet er "Prison Break"-stjerne Dominic Purcell (37), eller Dominic Haakon Myrtvedt Purcell som han egentlig heter, av norsk "opprinnelse".


Purcells far kom nemlig fra Norge, og superstjernen har flere ganger vært på besøk hos slektninger her hjemme.

- Jeg husker ikke så mye fra den tiden. Jeg var jo så liten - og etter at far døde har jeg ikke vært i Norge, har nyskilte Purcell tidligere sagt til Se og Hør.

Hotellarvingene fra Kløfta
Også hotellarvingene og skandaledronningene Paris (26) og Nicky Hilton (24) har norske gener.


Deres tippoldefar emmigrerte til Amerika fra Hilton gård på Kløfta, og levde nok et langt enklere liv enn det glamourprinsessene Hilton nå gjør. 


Flere skuespillere
Oscar-vinner Renee Zellweger (38) og bifile, samt  "The L Word"-aktuelle Kristanna Loken (28) har som nevnt også norsk familie.


Zellwegers mor , Kjellfrid Irene Andreassen, er av samisk avstamming fra Tromsø, mens Lokens besteforeldre på begge sider er norske.


 "Terminator 3"-stjernen, som blant annet har vært koblet til "Lost"-skuespiller Michelle Rodriguez, er blitt en kjær norgesvenn etter at det ble kjent at besteforeldrene hennes emmigrerte fra Norge til Wisconsins norsk-amerikanske samfunn.  


Det samme gjelder for "Ringenes Herre"-stjerne Viggo Mortensen (49). Mortensen oppgir riktignok sin nasjonalitet som dansk, men også hans mor er halvt norsk.

Noe overraskende viser det seg at selv Hollywood-kjekkas Russell Crowe (43) har fjerne tilknytninger tik Norge.

Den australske "Gladiator"-stjernen, som ble født på New Zealand, oppgir hvertfall sin opprinnelse som "norwegian and maori", skriver The Internet Movie Database (ekstern link).


I tillegg skal "Dynastiet"-stjerne Linda Evans (65) ha norske aner, da hennes egentlig etternavn, Evanstad, er av norsk opprinnelse.

Sangstjerner
Både sangfugl Josh Groban (26) og rocker Beck Hansen (37) har mødre med nordisk tilknytning.


Begge de to popstjernenes mødre er nemlig halvt norske.

Også kona til Elvis Presley, "kongen av rock`n`roll", Priscilla Presley (62), er delvis norsk. Hun er datter av norskamerikaneren Anna Lillian Iversen.


I tillegg har tidligere "Skid Row" frontmann Sebastian Bach (39) norske aner, og heavy metal-rockeren har flere ganger vært på besøkt her i landet.

Gamle helter og heltinner

I tillegg til de mange nålevende superstjernene  skal også 50- og 60-tallets store "gangsterkonge" James Cagney ha slekt fra Norge.


Og det samme gjelder også for legendariske Norma Jean Mortenson, eller Marilyn Monroe som hun er mest kjent som.

På fødselsattesten til den skandaleomsuste filmblondinen står norske Martin Edward Mortenson fra Haugesund oppført som far, selv om mange hevder det var amerikaneren Charles Stanley Gifford som var hennes ekte far.


Av denne grunn har også den avdøde skuespillerinnen fått en egen statue på kaien i Haugesund.

Vårt lille land kan altså skilte med å ha "medprodusert" flere av tidenes største stjerner, og flere vil nok komme.


 Se bildespesial med de "norske" stjernene nedenfor:LES OGSÅ: - Hull i låret og seks tær?