Halloween:

Kjendisenes kostymeblemmer

Kostymedebatten raser som aldri før, og en bør være varsom med hvordan man kler seg opp på Halloween.

BLÅMANDAG: Mulig Heidi Klum hadde en tøff morgen etter dette kostymet av den hinduistiske gudinnen Kali. Foto: Araldo Di Crollalanza/REX/NTB
BLÅMANDAG: Mulig Heidi Klum hadde en tøff morgen etter dette kostymet av den hinduistiske gudinnen Kali. Foto: Araldo Di Crollalanza/REX/NTB Vis mer
Publisert

Et like sikkert høsttegn som lakenkledde barn med fulle godtekurver er debatten om «kulturell appropriasjon» og rasisme knyttet til kostymer. De fleste husker oppmerksomheten rundt tidligere Frp-leder Siv Jensen sitt indianerkostyme i 2017.

Det var vel også startskuddet for den virkelige debatten om kostymer her til lands. Men selv om det de siste årene har blitt opplyst rundt hva som er innafor og hva som er støtende, er det ikke alltid like lett å holde tungen rett i munnen.

Det har også flere kjendiser fått merke seg på årets skrekkeligste dag.

RABALDER: Det ble rabalder da Sofie Nilsen, med venner, dro på Halloween-fest i LA i det noen sier var vågale kostymer. Nå vises episoden i «Bloggerne», og Sofie svarer på kritikken. Vis mer

Indianere og gudinner

Flere har nemlig gjort samme feil som Jensen og dukket opp i indianerkostyme. Blant andre Nicky Hilton, Ellie Goulding og Pamela Anderson.

Da Hilary Duff og daværende kjæresten Jason Walsh dukket opp som henholdsvis lettkledd pilgrim, og indianer, lot kritikken seg hagle.

OVERRASKET: Jessica Biel og Justin Timberlake fikk mye oppmerksomhet for det kreative halloween-kostymet sitt. Video: Viaplay / Rød Løper Vis mer

«Jeg er så lei meg overfor alle mennesker jeg har fornærmet med kostymet mitt. Det var ikke gjennomtenkt og jeg er virkelig, fra bunn av mitt hjerte, lei meg», skrev hun i etterkant av skandalen i 2016.

IKKE POPULÆRT: Denne duoen fikk passet påskrevet etter denne Halloween-tabben. Foto: Casamigos Tequila/AFP/NTB
IKKE POPULÆRT: Denne duoen fikk passet påskrevet etter denne Halloween-tabben. Foto: Casamigos Tequila/AFP/NTB Vis mer

Det er imidlertid ikke alle som har lagt seg flate. Halloween-dronning Heidi Klum (48) har gjennom årene stått for noen av de mest spektakulære kostymene i kjendiseliten. Hun pleier å invitere til storslått feiring, men i år er det hele avlyst grunnet pandemien. Opp gjennom har hun imidlertid imponert stort - men også skuffet.

Da hun i 2008 dukket opp på egen fest som hindu-gudinnen Kali skapte det reaksjoner fra flere. Flere hinduer krevde en beklagelse fra supermodellen, ifølge Vogue.

- Gudinne Kali er høyt aktet i hinduismen, og hun er ment å bli tilbedt i templer og ikke til å bli brukt på klubber for pr-stunt eller å bli kastet rundt for dramatisk effekt, uttalte indi-amerikansk talsmann Rajan Zed da.

Klum har hittil ikke kommentert kritikken eller gitt noen unnskyldning.

SINNSYKT: At halloweenfeiring har blitt en stor greie, også her til lands, er ikke å stikke under en stol. Men dronningen av utkledning er og forblir Heidi Klum. Sjekk den syke forvandlingen. Reporter: Thea Hope. Video: Heidi Klum/Rød Løper Vis mer

Blackface

Det gjorde imidlertid snøbrettkjøreren Shaun White etter sin blemme i 2018. Han hadde kledd seg ut som den psykisk utviklingshemmede karakteren «Simple Jack» fra filmen «Tropic Thunder».

«Jeg skylder alle i paralympics-miljøet en unnskyldning etter mitt dårlige valg av halloween-kostyme. Det var en siste liten-beslutning. Det var av den gale typen», skrev han på Instagram i et nå slettet innlegg.

Filmen fikk for øvrig kritikk for framstillingen da den kom ut, og det var heller ikke særlig populært at Robert Downey Jr. var sminket svart i filmen.

De aller fleste burde ha fått med seg at såkalt «blackface» ikke er innafor. Det hadde likevel ikke skuespiller Julieanne Hough registrert. Hun dukket opp på halloween som «Orange is the New Black»-karakteren Suzanne «Crazy Eyes» - iført mørk sminke og etterliknet afrofrisyre.

«BLACKFACE»: Det ble kritikkstorm etter at Julianne Hough gikk utkledd som Suzanne «Crazy Eyes» (i midten) på Halloween. Foto: Lionsgate Tv/Netflix/Kobal/REX/NTB
«BLACKFACE»: Det ble kritikkstorm etter at Julianne Hough gikk utkledd som Suzanne «Crazy Eyes» (i midten) på Halloween. Foto: Lionsgate Tv/Netflix/Kobal/REX/NTB Vis mer

«Jeg er stor fan av serien, skuespiller Uzo Abuda og karakteren hun har skapt. Det var virkelig aldri min intensjon å være respektløs eller nedverdigende på noen måte. Jeg innser at kostymet mitt sårer og fornærmer folk, og jeg beklager virkelig», skrev hun på Twitter i ettertid.

Hun fikk også svar fra skuespiller Abuda.

- Jeg tenker at det var uheldig, men hun beklaget og jeg føler at vi alle kan gå videre, sa hun til E! News.

FEST: TV-profilen Morten Hegseth og ektemannen Anders Riiber ankom Halloweenfesten til Petter Stordalen utkledd som Kristin Kirkemo og Veronica Orderud. Video: Madeleine Liereng. Reporter: Thea Hope Vis mer

Kongelig skandale

Den kanskje største kostymeskandalen er det nok kanskje ingen ringere enn prins Harry (37). Vi skal tilbake til 2005 da prinsen var 20 år gammel, og en mye omtalt skandaleprins. Da ble han fotografert utkledd som nazist. I uniform og swastika rundt armen preget han forsida av The Sun.

- Jeg er lei meg for at jeg fornærmet eller ydmyket noen. Det var et dårlig kostymevalg og jeg beklager, fortalte han i en uttalelse ifølge New York Times.

KONGELIG SKANDALE: Dette oppslaget i 2005 skapte hodebry for det britiske kongehuset. Foto: Adam Butler/AP/NTB
KONGELIG SKANDALE: Dette oppslaget i 2005 skapte hodebry for det britiske kongehuset. Foto: Adam Butler/AP/NTB Vis mer

Artist Lily Allen ble ikke videre populær i 2014 da hun hadde kledd seg ut som gynekologen «Dr. Luke». Kostymet kom rett etter artist Kesha sine voldtektsanklager mot musikkprodusent Dr. Luke, og flere mente at Allen gjorde narr av saken.

KOSTYMEKRITIKK: Lily Allens «Dr. Luke»-kostyme opprørte flere. Foto: Broadimage/REX/NTB
KOSTYMEKRITIKK: Lily Allens «Dr. Luke»-kostyme opprørte flere. Foto: Broadimage/REX/NTB Vis mer

Allen uttrykte imidlertid sin støtte til Kesha to år senere, da det ble kjent at artisten måtte fortsette kontrakten med dr. Luke.

LES OGSÅ: Sjekk de skumle kjendiskosymene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer