Hundesykdom:

Kjendisene frykter hundesykdommen

- Jeg synes mildt sagt dette er skremmende.

HUNDEEIERE: Etter at flere hunder har mistet livet de siste dagene, er mange av landets kjendiser naturligvis også redde. Blant dem er Hilde Skovdahl, Maria Mena og Julianne Nygård. Foto: Andreas Fadum
HUNDEEIERE: Etter at flere hunder har mistet livet de siste dagene, er mange av landets kjendiser naturligvis også redde. Blant dem er Hilde Skovdahl, Maria Mena og Julianne Nygård. Foto: Andreas Fadum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg begynner å få rimelig dårlig samvittighet, sier artist Maria Mena (33) til Se og Hør.

De siste dagene har hun nemlig «bare» luftet hunden sin i bakgården, etter at minst 25 hunder har mistet livet som følge av en mystisk sykdom. Den ukjente, og hittil svært skremmende sykdommen, har preget nyhetsbildet den siste tida, og foreløpig er det ikke kjent hva som er årsaken.

Overfor Se og Hør forteller Mena at hun ikke tar noen sjanser hva gjelder sin firbente venn, men sangfuglen påpeker at hun likevel føler seg trygg på at vi snart vil få svar på hva som ligger bak.

STORSJARMØR: Maria Mena gjør alt for å skjerme hunden sin fra sykdommen. Foto: Privat
STORSJARMØR: Maria Mena gjør alt for å skjerme hunden sin fra sykdommen. Foto: Privat Vis mer
SPILLER FOTBALL: Lille Julius må foreløpig nøye seg med lufting og leking i bakgården. Foto: Privat
SPILLER FOTBALL: Lille Julius må foreløpig nøye seg med lufting og leking i bakgården. Foto: Privat Vis mer

- Jeg følger med på nyhetene, men nå får han bare spille fotball med meg i bakgården, spise fôret sitt og drikke vann fra springen, forteller hun.

Mena eier lille Julius, en hund som er blanding av Lhasa Apso og Pomeranian. Hennes over 92 200 følgere på Instagram får stadig se glimt av ham i sosiale medier.

- Jeg føler at han begynner å bli understimulert, stakkar. Så hvis dette pågår mye lenger nå, så tror jeg at jeg må la han få hilse på hunder jeg kjenner og som jeg vet er friske, fortsetter hun.

Mena er imidlertid ikke alene om å være engstelig for hunden sin.

VÆR FORSIKTIG: Veterinær Sasja Rygg sier man bør ta forholdsreglene nå som hunder dør av mystisk sykdom over hele Østlandet. Video; Lars Eivind Bones. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

Hyller folket

Også Hilde Skovdahl (50), bedre kjent som «Charter-Hilde» er bekymret. Hun har den lille Dachs-valpen Joppe på åtte måneder.

«Det eneste som er fint i disse grusomme og uvisse hundesmitte-tider, er at det dannes en slags kjærlighet og omsorg mellom oss hundeeiere», skriver hun innledningsvis på Instagram.

50-åringen sikter til varmen som sprer seg blant det norske folk, og påpeker at samtlige tar sykdommen på alvor og passer på hverandre. Samtidig beskriver Skovdahl imidlertid situasjonen som «helt jævlig».

- Jeg synes mildt sagt dette er skremmende. Spesielt ekkelt er det når det er så spredt, sier hun til Se og Hør.

Jubler for normal avføring

For Skovdahl og Joppe fører den mystiske sykdommen til mye leking i hagen, og bare en kort tur rundt kvartalet i løpet av dagen.

- Han er jo så liten ennå at han snuser og smaker på alt. Absolutt alt smaker godt, så det er klart jeg er ekstra forsiktig nå, sier hun, og legger til at det første hun gjør hver morgen er å lese nyheter for å se om det er noen oppdatering i saken.

- Dette er veldig angstbetont, men det er viktig at man prøver å holde balansen, fortsetter hun.

Tv-profilen forteller også at hun observerer hundens allmenntilstand svært nøye, og innrømmer lattermildt at hun jubler hvis avføringen hans er normal.

Saken fortsetter nedenfor.

BAKTERIER: Disse bakteriene, Clostridium perfringens og Providencia alcalifaciens, kan være årsaken til hundedødeligheten de siste dagene. Video: Bryndis Holm / Veterinærinstituttet Vis mer

Vil ikke være hysterisk

Den norske artisten Stian «Staysman» Thorbjørnsen (37) er eier av den halvannet år gamle Kira, en Welsh Corgi Pembroke.

- Vi ønsker ikke å være hysteriske, men fram til epidemien er under kontroll er vi påpasselige med å ikke la henne hilse på andre hunder eller snuse på ekskrementer og markeringer når vi går på lufteturer, sier han.

Artisten forklarer at de naturligvis er redde for at den lille skal bli smittet, men at de tror at det er vanskelig å sikre seg hundre prosent før årsaken er funnet.

- Vi får bare håpe på det beste og være ekstra obs på allmennhelsen hennes, sier han avslutningsvis.

Holder seg hjemme

Julianne Nygård (29), kjent som bloggnavnet «Pilotfrue», deler stadig bilder av sine to hunder i sosiale medier. Ni år gamle Stella og snart tre år gamle Ramp, får imidlertid, i likhet med mange andre, nøye seg med lufting og lek i hagen om dagen.

- Vi ble veldig redde da vi leste om dette, og det var også mange andre som skrev til oss i tilfelle vi ikke hadde fått det med oss, forteller hun, og fortsetter:

FRISKE: Ramp og Stella er foreløpig helt friske. Julianne Nygård forteller at de ikke får hilse på andre hunder. Foto: Privat
FRISKE: Ramp og Stella er foreløpig helt friske. Julianne Nygård forteller at de ikke får hilse på andre hunder. Foto: Privat Vis mer

- Vi har rett og slett ikke gått noe særlig turer de siste dagene. Heldigvis har vi stor hage sier hun.

Foreløpig er de to hundene helt friske, og leker både med familiemedlemmer og hverandre. Ifølge Nygård er de nok litt rastløse, noe som resulterer i økt leking med hverandre inne.

- Det er klart man blir engstelig, men det har gått bra til nå. Vi lar de ikke hilse på noen, sier hun.

Tar med hundene til fjells

VENTER PÅ LØSNING: Johanne venter i likhet med mange andre på å finne ut hva som forårsaker sykdommen. Foto: Privat
VENTER PÅ LØSNING: Johanne venter i likhet med mange andre på å finne ut hva som forårsaker sykdommen. Foto: Privat Vis mer

«Jegertvillingene» Johanne og Kristine Thybo Hansen (28) har flere hunder hver som er en stor del av hverdagen deres. Førstkommende tirsdag går startskuddet for jaktsesongen, noe de begge skal ta del i.

Det betyr imidlertid langt ifra at de tar den mystiske sykdommen med knusende ro.

- Jeg synes det er skikkelig skummelt og jeg er livredd for at hundene mine skal få denne sykdommen, innrømmer Johanne.

- På lørdag så spydde den ene hunden min to ganger og jeg fikk totalt panikk og tenkte på sykdommen med en gang. Heldigvis var det ikke noe sånt.

Saken fortsetter nedenfor.

TIL FJELLS: Johanne tar med sine tre hunder på jakt førstkommende tirsdag. Foto: Privat
TIL FJELLS: Johanne tar med sine tre hunder på jakt førstkommende tirsdag. Foto: Privat Vis mer

Likevel legger hun ikke skjul på at redselen vokste fram da hunden ble dårlig. Den følelsen unner hun ingen andre.

- Jeg håper Veterinærinstituttet og Mattilsynet klarer å finne ut av dette snarest. Jeg lar ikke hundene mine hilse på andre hunder, ei heller snuse i grøftene etter andre hunders skit og piss, sier hun, og legger til at det vil vedvare helt til sykdommen er under kontroll.

- I morgen er det start for rypejakta og da drar vi til fjells langt fra andre hunder. Det tror jeg mine tre gullhunder vil synes er stas.

Johanne forteller også at den første tanken som slo henne var at det måtte være noe i fôret siden tilfellene er så spredt i landet.

- Men måtte fuglene vite hvor hundene som blir syke får det fra, sier hun.

Saken fortsetter nedenfor.

TURVANTE: Hundene til tv-profilen er stadig på tur, og ser ut til å ta livet i telt med knusende ro. Foto: Privat
TURVANTE: Hundene til tv-profilen er stadig på tur, og ser ut til å ta livet i telt med knusende ro. Foto: Privat Vis mer

- Ingen å miste

Kristine på sin side forteller at hun følger med i nyhetsbildet hver eneste dag for å holde seg oppdatert om saken. Det er det første hun gjør om morgenen og det siste hun gjør før hun legger seg.

- Jeg prøver å ikke bli hysterisk, men jeg synes jo at dette er skikkelig skummelt når vi ikke aner hva det er for noe som gjør at hundene blir så akutt syke, og at noen dør, sier hun.

Hun forklarer også at de er mer oppmerksomme rundt hundene enn vanlig, sjekker avføringen deres og holder dem borte fra andre hunder.

- Men vi prøver å la de få fungere så normalt som det lar seg gjøre uten å bli hysteriske. Men jeg må si jeg blir bekymret ja.

I likhet med søstera skal også hun på jakt tirsdag, og da legger hun igjen alt av bekymringer i sivilisasjonen. Ifølge Kristine skal de bare kose seg på jakt.

- Jeg håper de klarer å finne ut av hva som forårsaker dette ganske kjapt, for vi har ingen firbeinte å miste.

LES OGSÅ: - Mistet fullstendig kontrollen et øyeblikk

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer