Paris Jackson:

Kjendisdatteren ville ende alt. Nå er hun Hollywoods store stjerneskudd

Paris Jackson er ute av farens skygge.

TØFF OPPVEKST: I 2009 (t.v.) mistet Paris Jackson og søsknene hennes faren sin, popkongen Michael Jackson. Etter noen røffe år, er 19-åringen i ferd med å bli stjerne i Hollywood. Foto: NTB scanpix
TØFF OPPVEKST: I 2009 (t.v.) mistet Paris Jackson og søsknene hennes faren sin, popkongen Michael Jackson. Etter noen røffe år, er 19-åringen i ferd med å bli stjerne i Hollywood. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Se og Hør): Før Michael Jackson forlot verden i 2009, bare 50 år gammel, var barna hans en godt bevart hemmelighet. Man visste om dem, og de ble tidvis vist fram - vel og merke maskerte - men de vokste i all hovedsak opp skjermet fra det elleville kjendislivet faren levde.

Jackson fikk to sønner og en datter før sin død. Michael Joseph Jackson jr. (21), kjent som Prince, og Prince Michael Jackson II (16), kjent som Blanket, vokste opp sammen med søstera Paris-Michael Katherine (19).

Da faren deres avgikk ved døden, trådte poparvingene sakte fram i rampelyset, men det er først nå de har klart å kvitte seg med stempelet og har blitt egne individer i offentligheten.

IKON: Michael Jackson er en av verdens mestselgende artister noen sinne, og huskes fortsatt, ni år etter at han gikk bort, for sin kulturelle betydning og lystige pop. Foto: NTB scanpix
IKON: Michael Jackson er en av verdens mestselgende artister noen sinne, og huskes fortsatt, ni år etter at han gikk bort, for sin kulturelle betydning og lystige pop. Foto: NTB scanpix Vis mer

Spesielt Paris (19) har de siste årene skapt et navn for seg selv i Hollywood. Som artist, modell og aktivist, har hun blitt fast inventar på røde løpere, og er en selvskreven gjest om noe i Hollywood skal feires.

Veien til anerkjennelse har derimot vært lang for 19-åringen. Hun ble ledet mot en katarsis, en renselse, etter mye motgang. Slik har kjendisdatterens vei fra farens skygge til sin egen kometkarriere vært.

HAN PUSTER IKKE: Det var livvakta til Michael Jackson som ringte 911, da Michael Jackson ikke reagerte på kompresjoner, den 25. juni 2009. Michael Jackson ble funnet livløs i senga si, og for første gang er lydopptaket av nødsamtalen offentliggjort. Dette er en del av CNNs program «How it Really Happened». Video: CNN Vis mer

Isolert oppvekst

Popkongens eneste datter ble født den 3. april i 1998 i Beverly Hills, og ble som kjent oppkalt etter lysenes by i Frankrike. Det var nemlig her hun ble unnfanget.

Moren hennes er skuespiller Debbie Rowe (59), men hun ble oppdratt ene og alene av faren. Han fikk omsorgen for barna etter skilsmissen i 1999, og Rowe har i ettertid uttalt at hun synes det var intensjonen hennes hele veien.

Forholdet mellom mor og datter har derfor hele tida vært heller komplisert, med en langvarig isfront mellom dem i flere år.

STERKT: Paris Jackson holdt tale under farens minnestund den 7. juli 2009. Det ble en tårevåt affære for den unge jenta, familien og alle seerne. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill, NTB scanpix
STERKT: Paris Jackson holdt tale under farens minnestund den 7. juli 2009. Det ble en tårevåt affære for den unge jenta, familien og alle seerne. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill, NTB scanpix Vis mer

Hun vokste opp på ranchen Neverland, med egen dyrehage, fornøyelsespark og alt et barn kan drømme om. Tilværelsen var imidlertid ikke alltid så rosenrød som den kanskje kunne virke for en utenforstående.

- De første 12 årene av livet mitt hadde jeg privatlærer. Det betyr at den eneste interaksjonen jeg hadde med mennesker var med min egen familie og andre voksne, har hun uttalt til Harper's Bazaar.

PARADIS: Neverland-ranchen er fortsatt på markedet, og prisen har gått kraftig ned. Det var her Jackson-barna fikk vokse opp i fred sammen med faren. Foto: NTB scanpix
PARADIS: Neverland-ranchen er fortsatt på markedet, og prisen har gått kraftig ned. Det var her Jackson-barna fikk vokse opp i fred sammen med faren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Gjorde hun det dårlig på skolebenken i sitt eget hjem, ble hun i helgene straffet med å ikke få ta karusellene eller se på dyrene i sin egen hage. De vokste opp i et slags ekkokammer, og da hun begynte på en ordentlig skole i 2010, var det vanskelig å tilpasse seg.

- Jeg hadde ingen sosiale ferdigheter. Jeg måtte tvinge meg selv til å lære det, og det fort. Jeg har lært meg å kommunisere, og jeg synes jeg har blitt ganske flink til det, sa hun i samme intervju fra mai i fjor.

Norsk bånd

Det var likevel trygge omgivelser for kjendisdatteren og hennes to brødre.

Det hendte jo tidvis at de måtte forlate Neverland, og for å skjerme barna, kledde faren deres alltid på dem masker.

Saken fortsetter nedenfor.

- Jeg skjønte ikke hvorfor jeg måtte gå med maske, men i dag skjønner jeg det. Når vi gikk rundt uten ham var det ingen som kjente oss igjen, sa hun som 14-åring på besøk hos Oprah Winfrey i 2012, og fortsatte:

- Han fortalte at han ikke hadde noen barndom da han var liten. Han var i studio og sang mens andre barn var ute og lekte, men han ville at vi skulle ha det så normalt som mulig.

Neverland-ranchen hun vokste opp på er​ nå til salgs for en halv milliard kroner.

Selv om det tok tid å lære seg sosiale ferdigheter, skal det nevnes at Jackson-søsknene hadde en norsk lekekamerat som barn. Historien om Omer Bhatti er en mange har friskt i minne fortsatt, og han tilbragte mye tid på Neverland sammen med barna.

GODE VENNER: Paris Jackson og søsknene har hatt med Omer Bhatti å gjøre i store deler av oppveksten. Foto: Instagram
GODE VENNER: Paris Jackson og søsknene har hatt med Omer Bhatti å gjøre i store deler av oppveksten. Foto: Instagram Vis mer

På bursdagen til Bhatti i 2016 ga Jackson ham en hyllest han seint vil glemme.

- Han er som en bror for meg. Jeg elsker deg så mye. Du har påvirket mitt liv på flere måter enn du er klar over, og jeg er så takknemlig for vennskapet, familiebåndet og den åndelige forbindelsen vi har hatt de siste 18 åra, skrev hun på sin Instagram-profil.

Ville ende alt

Ungdom flest føler på et press for å passe inn. Dersom mediene har hatt søkelyset ditt på deg siden du var nyfødt, forsterkes muligens dette presset - som igjen leder til angst og vanskeligheter.

For Jackson-datterens del var grunnene til at hun ble deprimert og suicidal mangefasetterte.

Da faren hennes døde i 2009, ble presset stort på Jackson-barna. De stilte opp i intervjuer, snakket til masser fra scener og ble fotfulgt av fotografer.

TRAILER: Ny spillefilm om superstjerna «Michael Jackson Lifetime Biopic». Vis mer Vis mer

Hun hevder i tillegg at hun som 14-åring ble seksuelt misbrukt, uten at hun har spesifisert hva som skjedde.

Sommeren 2013 skapte den den gang 15 år gamle kjendisdatterens overskrifter verden over, da det ble kjent at hun var innlagt for et selvmordsforsøk. Hun hadde på tidspunktet problemer med både rus og depresjoner, og det ble for mye.

I senere år har hun reflektert mye rundt hvorfor ting gikk som det gjorde.

- Jeg hatet meg selv og hadde lav selvtillit. Jeg trodde ikke jeg kunne gjøre noe riktig, og at jeg ikke var verdig livet mer, sa hun til Rolling Stone i fjor.

Saken fortsetter under bildet.

TRIOEN: «Blanket», Paris og «Prince» har alle måtte delta i den virkelige verden igjen, som voksende tenåringer. At flere blant annet har betvilt at Michael Jackson er faren deres, er en påkjenning for den resterende Jackson-familien. Her er søsknene fotografert sammen i 2012. Foto: NTB scanpix
TRIOEN: «Blanket», Paris og «Prince» har alle måtte delta i den virkelige verden igjen, som voksende tenåringer. At flere blant annet har betvilt at Michael Jackson er faren deres, er en påkjenning for den resterende Jackson-familien. Her er søsknene fotografert sammen i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Dette var ikke det eneste forsøket hennes, og hun ble til slutt sendt til Utah. Her gikk hun på en terapeutisk videregående skole, noe som fikk store konsekvenser for hennes voksne liv.

- Det var bra for meg. Jeg er en helt annen person nå. Jeg var gal. Altså, faktisk gal. Jeg hadde masse tenåringsangst, og jeg led av depresjoner og angst uten at jeg fikk hjelp, sa hun i samme intervju.

Kreftsyk mor

I 2013 skrev CNN et portrett om Jackson-datteren, der det kom fram at hun den gang akkurat hadde tatt opp kontakten med mora si. ​Paris har den siste tida skapt en rekke overskrifter, blant annet i forbindelse med sin kreftsyke mor.

I oktober i fjor rørte Paris Jackson flere tusen da hun la ut et sterkt innlegg i sosiale medier, som en hyllest til mora. Rowe har tidligere skrytt av datteren i et intervju med TV-programmet Entertainment Tonight.

i'm a fighter because she's a fighter. love you mom

Et innlegg delt av Paris-Michael K. Jackalope (@parisjackson)

- Paris er min klippe. Hun har vært der for meg hele tida. Det gikk bare 30 sekunder fra hun fant ut om sykdommen, til hun kontaktet meg.

I intervjuet med Rolling Stone avslørte Paris at hun ikke visste hvem hennes biologiske mor var, før hun fylte 10 år.

- Da jeg var veldig, veldig ung, så eksisterte ikke min mor for meg. Etter hvert innså jeg at en mann ikke kan føde et barn, og spurte derfor pappa om svar. Han fortalte at hun heter Debbie, og jeg tenke «Ok, da vet jeg i alle fall navnet hennes».​

GJENOPPSTO: Den avdøde superstjernen Michael Jackson dukket opp som hologram under Billboard Music Awards i Las Vegas natt til mandag. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Gjør karriere

19-åringen ble i ung alder klar over at hun ville bli skuespiller, og ble begeistret da hun så faren spille i «Moonwalk».

Hun øvde med popkongen, og har fortalt at hun blant annet kunne gråte på kommando. Hun har tidligere ytret at det egentlig var astronaut hun ville bli, men at underholdningsbransjen fort svelget henne.

Ifølge IMBd spilte hun i fjor blant annet i flere tv-seirer og mindre filmer. Hun har vært med i en rekke musikkvideoer, og har vært å se som prisutdeler på blant annet MTV Video Music Awards og GLAAD Media Awards.

Saken fortsetter under bildet.

LEKKER: Paris Jackson bryr seg om hva hun går med, og bruker ofte bærekraftige plagg eller klær med politiske budskap. Hun har blant annet dukket opp med øreringer som støtter selvbestemt abort. Her er hun fotografert på Vanity Fair-fest tidligere i år. Foto: NTB scanpix
LEKKER: Paris Jackson bryr seg om hva hun går med, og bruker ofte bærekraftige plagg eller klær med politiske budskap. Hun har blant annet dukket opp med øreringer som støtter selvbestemt abort. Her er hun fotografert på Vanity Fair-fest tidligere i år. Foto: NTB scanpix Vis mer

Superstjernedatteren, som har begynt å skape et stort navn for seg selv, er dessuten godt kjent for sitt filantropiske arbeid. Hun bruker blant annet sosiale medier som en plattform for å inspirere andre, noe hun overfor Teen Vogue har beskrevet som viktig for henne.

Hun er for øvrig også kjent for å legge ut dristige bilder, gjerne uten en tråd på kroppen.

I fjor signerte hun også en kontrakt med IMG Models, som blant annet landet henne en Calvin Klein-kampanje, og senere i mars debuterer hun som filmskuespiller i produksjonen «Gringo».

SØSTER OG BROR: Dette bildet, tatt den 6. mars i år, viser hvor voksne de to søsknene har blitt. De har kommet seg vekk fra farens skygge, men bærer arven hans videre med stolthet på hver sine måter. «Prince» jobber blant annet aktivt som regissør i disse dager, mens søstera trives best foran kameraet. Foto: Todd Williamson/REX/Shutterstock, NTB scanpix
SØSTER OG BROR: Dette bildet, tatt den 6. mars i år, viser hvor voksne de to søsknene har blitt. De har kommet seg vekk fra farens skygge, men bærer arven hans videre med stolthet på hver sine måter. «Prince» jobber blant annet aktivt som regissør i disse dager, mens søstera trives best foran kameraet. Foto: Todd Williamson/REX/Shutterstock, NTB scanpix Vis mer

Hun kommer trolig til å fortsette som skuespiller, og oppfordrer andre til å følge drømmene sine:

- Vi er alle krigere på våre egne måter, men det er du som bestemmer om du vil fly eller sitte stille, om det så er for den rette saken eller ei. Ikke bare følg alt som kommer opp på telefonen eller dataskjermen din. Se opp til noe ærlig, sterkt, modig, elskverdig og givende, har hun uttalt.

LES OGSÅ: Dukket opp på julebilde med Jackson-barna

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer