Stella Zwart:

Kjendisdatter med stunt i storfilm

I den første «Lange Flate Ballær»-filmen skjønte ikke stjerneregissør Harald Zwarts datter, Stella Zwart, helt hva som foregikk. Drøye 15 år etterpå skjønner hun så mye mer.

COMEBACK: Stella, datteren til regissøren Harald Zwart, gjentar rollen som «Mie» i «Lange flate ballær». Video: Bjørn Ekker/Steffen Pettersen Vis mer
Publisert

VINTERBRO (Se og Hør): - I kveld skal vi filme i Nordby-tunnelen. Det er en kjempelang tunnel, så lang at man kan være ferdig med alt man skal gjøre før man kommer ut igjen.

Se og Hør er med regissør Harald Zwart (56) og kona, produsent Veslemøy Zwart (54), på jobb. Hollywood er igjen byttet ut med hjembyen Fredrikstad - og nok en gang er det babyen, «Lange Flate Ballær», som spiser det aller meste av tiden til paret.

GOD STEMNING: Manusforfatter Pål Sparre-Enger, Stella Zwart og pappa Harald Zwart smilte og lo før 16 år gamle Stella skulle i aksjon i helga som var. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
GOD STEMNING: Manusforfatter Pål Sparre-Enger, Stella Zwart og pappa Harald Zwart smilte og lo før 16 år gamle Stella skulle i aksjon i helga som var. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Tilbake til røttene

For Zwart har gjort alt fra «Hamilton» til «One Night at McCool's». Han har gjort «Agent Cody Banks», «The Pink Panther 2 » og «Karate Kid», og har jobbet med stjerner som Liv Tyler, Matt Dillon, Michael Douglas, Jackie Chan og Jaden Smith.

Likevel kommer han stadig tilbake til røttene - til stor appplaus fra lokalbefolkningen ikke så langt fra svenskegrensa.

I 2006 kom den første filmen om de seks mennene på verkstedet EdGarasjen i Fredrikstad, som reiste på guttetur til Fotball-VM i Tyskland uten damene sine. To år etterpå, i 2008, kom oppfølgeren, mens nå, drøye 13 år etter det igjen, kommer den tredje filmen i Zwarts prosjekt.

Datteren gjør bilstunt

Tilbake til start: Se og Hør er med under innspillingen på Vinterbro i Akershus i Viken fylke, der mellom 50 og 60 personer jobber på spreng for å gjøre en scene i den 3850 meter lange Nordbytunnelen - som er sperret av hele natta for at regissør Zwart og filmcrewet skal få gjort noen spektakulære stuntscener med bil - i ekte Hollywood-stil. I hvert fall nesten.

POPULÆR GJENG: «Lange Flate Ballær»-gutta gjør comeback i ny film. Her i en scene fra den første filmen. Foto: Filmweb
POPULÆR GJENG: «Lange Flate Ballær»-gutta gjør comeback i ny film. Her i en scene fra den første filmen. Foto: Filmweb Vis mer

Men ikke nok med det: Hovedpersonen denne kvelden er ingen ringere enn Stella Zwart (16), Harald og Veslemøys egen datter.

- Kan vi vente oss drama, Harald?

- Ha ha, det er mest humor, litt i «Indiana Jones»-land. Altså, noe som gikk bra, men som kanskje ikke gikk så bra likevel. Vi har heldigvis med oss folk som vet hva de gjør. Jeg kan ikke røpe for mye om hva som skjer her, bortsett fra at en 16 år gammel jente skal gjøre «brekkslædd» inni tunnelen, sier Zwart til Se og Hør i minuttene før stuntet tar til.

- Du sikter vel til datteren din, Stella?

- Ja. Det er jo ikke hun som gjør selve stuntet, men vi vil jo at det skal se ut som at hun gjør det, sier den erfarne regissøren lattermildt.

- Veldig glade

Stella har rollen som Mie i «Lange Flate Ballær 3». Men dette er langt fra første gang at hun viser seg fram på lerretet.

Sin første skuespilleropptreden noensinne gjorde hun nemlig i den første «Lange Flate Ballær»-filmen - som nyfødt. I oppfølgeren var hun mellom to og tre år gammel, mens hun nå altså «tilsynelatende» gjør bilstunt som 16-åring i den tredje filmen.

MOR OG DATTER: Stella og Veslemøy Zwart har et svært nært forhold, noe som kom tydelig fram under helgas filminnspilling. Foto: Petter Grindahl
MOR OG DATTER: Stella og Veslemøy Zwart har et svært nært forhold, noe som kom tydelig fram under helgas filminnspilling. Foto: Petter Grindahl Vis mer

- Det var vel ingen av oss som trodde at det skulle bli en film nummer tre, så hun hadde vel egentlig slått det fra seg. Vi kunne jo ikke caste noen andre heller, siden det var Stella som var med i de to første filmene. Vi er veldig glade for at hun er synes det er like gøy som oss, bedyrer pappa Zwart.

Vil være bak kamera

Men Stella har ikke bare vært å se i farens egne produksjoner. Hun har blant annet hatt hovedrollen i NRK Super-serien «Pubertetskamp», som var på skjermen så seint som i 2020.

- Har hun bestemt seg for å bli skuespiller nå?

- Nei, hun er veldig flink og synes det er gøy. Men jeg tror hun heller har lyst til å være bak kamera, forteller regissøren.

PÅ SETTET: Stella Zwart på plass under innspilling av de tredje «Lange Flate Ballær»-filmen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
PÅ SETTET: Stella Zwart på plass under innspilling av de tredje «Lange Flate Ballær»-filmen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

Kona Veslemøy, som også har fungert som produsent på de to første «Lange Flate Ballær»-filmene, mener at datteren gjør Mie-karakteren med hele sin sjel - selv om det kanskje ikke er skuespiller hun egentlig vil bli.

- Stella sier at hun kjenner Mie. Og så er hun Mie når hun spiller Mie. Det er fint å se at hun har så eierskap til den rollen. Det var en stund der hun lurte på om hun ville bli skuespiller, men nå ser hun så mange ting i film og tv og vurderer å gå en annen vei.

- Roen til mor

«Lange Flate Ballær»-produksjonen har jobbet dag og natt de siste ukene for å få gjort alle nødvendige opptak, noe som kommer til å vedvare i flere uker. Og stuntet Stella tok del i, ble helt perfekt, mener ekteparet Zwart.

I AKSJON: Harald Zwart regisserer under innspillingen. Foto: Petter Grindahl
I AKSJON: Harald Zwart regisserer under innspillingen. Foto: Petter Grindahl Vis mer

Heldigvis kom samtlige fra fredagens stunt med helsa i behold også.

- Vi kom oss veldig fint igjennom det. Takket være superproffe norske stuntsjåfører og en dansk stuntkoordinator, som jeg jobbet med på «Hamilton» for 20 år siden. Og Graarud transport, de har vært helt fantastiske. Det er ufattelig gøy når alt fungerer som det har gjort til nå, mener de.

- Stella virket ganske rolig underveis også?

- Ja, hun har roen til sin mor, tror jeg. Uansett hvor mye det brenner på dass, så er hun helt avmålt og rolig, bedyrer Hollywood-regissøren.

- Ingen stor forskjell

«Lange Flate Ballær 2» fikk stor oppmerksomhet i pressen, og opplevde svært gode besøkstall premierehelgen i 2008. Besøkstall i seg selv er imidlertid ikke det viktigste av alt, mener Harald Zwarts høyrehånd, kona Veslemøy.

- Målsettingen er vel heller å holde på DNA'et i dette universet. Hvordan vi kan ta karakterene og historiene videre - det folk identifiserer seg med. Og så kommer gode eller dårlige besøkstall i kjølvannet av det. Det viktigste for oss er å fokusere på det vi skal lage og å få det best mulig. Dette er jo hverdagsproblematikk. Hver dag er en kamp, sier hun med et smil.

POST MORTEM: I Harald Zwarts nye Netflix-serie er en vampyr løs på Skarnes. Se traileren Vis mer

- Hva er forskjellen på Hollywood og en «Lange Flate Ballær»-innspilling i hjembyen, Harald?

- Rent filmteknisk gjør man jo det samme. Da vi gjorde «Karate Kid» hadde vi vel 500 mennesker i staben. Da er det vanskelig å forandre location siden 30 busser allerede er parkert. Ellers er det ikke stor forskjell, egentlig.

MANGE INVOLVERTE: Produksjonen er likevel ikke helt i klassisk Hollywood-skala, ifølge Harald Zwart. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
MANGE INVOLVERTE: Produksjonen er likevel ikke helt i klassisk Hollywood-skala, ifølge Harald Zwart. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

I de to første filmene har flere store kjendiser medvirket, deriblant Don Johnson, José Mourinho og ikke minst avdøde Ari Behn. Denne gangen er popstjernen Samantha Fox det store trekkplasteret.

Fredag ble det også kjent at Harald Rønneberg og Stian «Staysman» Thorbjørnsen er blant de involverte i filmen.

Hele familien involvert

Harald og Veslemøy Zwart har i tillegg til Stella også sønnen Zander (19), som studerer bildesign. Han er også involvert på settet i «Lange Flate Ballær 3».

- Det er kanskje noe alle drømmer om: Å få med seg alle ungene på jobb - litt som det var før i tiden, at familien jobbet sammen. Nå er det jo mer vanlig at man er spredt for alle vinder, mener Harald og Veslemøy Zwart, som også avslører at «stuntkvinnen» Stella nå vurderer filmskole i New York.

- Men her om dagen lurte hun litt på hva hun skulle gjøre med tanke på jobber og slikt. Hun sier hun ikke kjenner folk i filmbransjen, humrer Harald Zwart overfor Se og Hør.

LES OGSÅ: Fredrik Skavlan utelukker ikke reality

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer