India Oxenberg og NXIVM:

Kjendisdatter bryter tausheten om sexkulten

I fjor slo nyheten om hva som hadde skjedd i kulissene av kulten NXIVM ned som ei bombe i Hollywood. For første gang forteller et av medlemmene om sine år i deres rekker.

VAR MEDLEM: India Oxenberg (til høyre) sammen med skuespillermoren Catherine Oxenberg og bestemoren, prinsesse Jelisaveta Karadjordjevic av Jugoslavia, i 2004. Foto: Reuters/ NTB
VAR MEDLEM: India Oxenberg (til høyre) sammen med skuespillermoren Catherine Oxenberg og bestemoren, prinsesse Jelisaveta Karadjordjevic av Jugoslavia, i 2004. Foto: Reuters/ NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjor foregikk rettssaken som fikk massiv oppmerksomhet over hele verden. Kulten NXIVM og grunnlegger Keith Raniere havnet under lupen, og det kom fram grufulle hendelser som hadde funnet sted opp gjennom årene.

Særlig fikk «Smallville»-stjernen Allison Mack oppmerksomhet, da det kom fram at hun hadde rekruttert intetanende kvinner inn i kulten, hvor de i praksis ble sexslaver for gruppas leder. Hun erklærte seg skyldig i saken.

Gruppa ble markedsført som en selvhjelpsgruppe, men var i realiteten en sexkult.

De grufulle påstandene omhandler blant annet kvinnelige «slaver» som utførte perverse handlinger under tvang, brennemerking og grove kriminelle aktiviteter. Det skal også ha blitt arrangert seremonier - der handlingene som fant sted ble beskrevet som noe fra «en skrekkfilm».

SJOKKERER: Konseptet «Sex Island» går av stabelen denne måneden, og det sjokkerer på mange måter. Video: Good Girls Company / Rød Løper Vis mer

Snakker for første gang

I fjor kom det fram at en av dem som hadde tilhørighet i gruppa var datteren til «Dynastiet»-stjernen Catherine Oxenberg, India Oxenberg (29).

Det ble under rettssaken hevdet at India skal ha blitt sultet, slik at hun kunne bevare det kulten anså som en ideell vekt. Hun skal også ha blitt truet med å bli sultet ytterligere, dersom hun ikke fulgte ordre.

Keith Raniere ble funnet skyldig på alle punkter i juni i fjor - for sexhandel, pengeutpressing og besittelse av overgrepsmateriale mot barn. Han har foreløpig ikke fått straffeutmålingen.

I en ny dokumentar, «Seduced: Inside the NXIVM Cult», som har premiere torsdag, snakker India ut for første gang. Hun har også latt seg intervjue i forbindelse med lanseringen av dokumentaren.

Hemmeligheter og nakenbilder

Overfor People forteller den nå 29 år gamle skuespilleren at hun var fire år i NXIVM før hun ble rekruttert til DOS - det hemmelige «søsterskapet» innad i gruppa. Hun forteller at hun ble rekruttert av nettopp Allison Mack. Hun skal ha følt at hun var spesiell, og at ble valgt ut.

Hun forteller at de fire første årene besto av hjernevasking og indoktrinering. Inne i DOS, som er en forkortelse for «Dominus Obsequious Sororium», som grovt oversatt betyr «mester over slave», skal hun ha fått tildelt «Smallville»-skuespilleren som mester.

- Hun trengte noe for å være sikker på at jeg ikke ville dele videre det hun skulle fortelle. Jeg var slik jeg endte opp med å gi henne pressmiddel. I praksis var det som om jeg ga henne nøklene til å låse meg selv inn i fengsel, forteller hun.

Hun forklarer at pressmidlene i første omgang dreide seg om familiehemmeligheter og nakenbilder.

Skammet seg

I kulten skal hennes oppgaver ha vært å lage mat og vaske for Mack, samtidig som hun ble nektet å innta mer enn 500 kalorier om dagen.

I tillegg skal opplæringen i NXIVM ha gjort henne utmattet, og mangelen på søvn og mat gjorde at hun mistet evnen til å tenke kritisk og selvstendig, ifølge henne selv.

Det var slik hun ble forledet til å bli sexpartner for kultens leder, forklarer hun.

- En av mine første kommandoer var å forføre Keith. Allison sa det skulle få meg til å føle meg mindre sårbar. Og jeg ville tro på henne.

Om hun ikke gjorde som hun fikk beskjed om, ventet det angivelig straff. Oxenberg forteller at hun selv trodde hun fortjente det.

- Jeg ville ikke se på det som seksuelt overgrep. Jeg følte skam og flauhet over hva som skjedde, men jeg har også tilgitt meg selv. Kvinner som opplever denne type misbruk forteller seg selv rare ting for å takle det, sier hun.

ÅPNER OPP: India Oxenberg forteller for første gang sin historie i en ny dokumentar som sexkulten NXIVM. Foto: Skjermdump/Starz
ÅPNER OPP: India Oxenberg forteller for første gang sin historie i en ny dokumentar som sexkulten NXIVM. Foto: Skjermdump/Starz Vis mer

Dekket over brennemerke

Oxenberg har også snakket om tida i kulten i tv-programmet «Good Morning America», i forbindelse med dokumentarlanseringen.

Her kaller hun kultlederen for et «rovdyr», som var en mester på å manipulere, ifølge NY Post.

Hun forteller også at de ble tvunget til å få brennemerket initialene hans på kroppen. Nå har hun dekket til merket med en tatovering av et ondt øye og en latinsk frase som betyr «lærer fortsatt».

SKANDALE: I fjor ble den tidligere skuespilleren Allison Mack tiltalt for å ha rekruttert kvinner til Nxivm, en såkalt sexkult. Nå har hun sagt seg skyldig i saken. Video: Reuters. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

29-åringen forklarer at det var umulig for henne å si nei til sex, og at det var vanskelig å komme seg vekk, ettersom hun hadde oppgitt informasjon som ville skade andre.

- Jeg hadde gitt pressmidler som automatisk fjernet valget mitt. Jeg hadde ikke mulighet til å si nei. Å si nei betydde å skade familien min eller vennene mine, og jeg ville ikke gjøre det, sier hun.

SEXY SERIE: Etter suksess med realityprogrammene «The Circle» og «Love is Blind», kommer Netflix med enda et nytt kjærlighetskonsept; «Too hot to handle». Og dette virker helt sykt! Video: Netflix / Rød Løper Vis mer

«Skrekkfilm»

Oxenbergs historie er bare den seneste i rekken. Flere kvinner har fortalt om sine opplevelser tidligere. Flere har fortalt lignende historier, om brennemerking og tvungen sex. Det skal også ha blitt arrangert seremonier - der handlingene som fant sted ble beskrevet som noe fra «en skrekkfilm».

Tidligere vitner har hevdet at kultleder Raniere foretrakk at sexslavene hans var tynne, tappet for søvn og lydige. Han skal også ha hatt kallenavn på damene, hvor Oxenberg ble kalt for «the princess» og Mack ble omtalt som «the brat».

Oxenberg er barnebarn av prinsessa av Jugoslavia, Jelisaveta Karadjordjevic, som også var presidentkandidat i Serbia.

Også den kanadiske skuespilleren Sarah Edmondson (41) og en kvinne under navnet «Sylvie» fortalt sine versjoner fra innsida av sexkulten.

BYR PÅ SEG SELV: Netflix-serien «Sex Education» er ute med sin andre sesong, og et kjent skandinavisk fjes er med. Video: Rød Løper / Netflix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor reagerte hun på brudd-omtalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer