Aksel Lund Svindal:

Kjæresten viser frem Aksels nye klær

Gitte Lill Paulsen er blant modellene for alpinessets første kleskolleksjon.

KJÆRESTEN SOM MODELL: Denne uken ble klesmerket Greater Than, frontet av Aksel Lund Svindal, lansert. Kjæresten hans, Gitte Lill Paulsen (t.h.), er blant modellene som viser frem klærne.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KJÆRESTEN SOM MODELL: Denne uken ble klesmerket Greater Than, frontet av Aksel Lund Svindal, lansert. Kjæresten hans, Gitte Lill Paulsen (t.h.), er blant modellene som viser frem klærne. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

(Se og Hør): Onsdag satte alpinist Aksel Lund Svindal (35) seg på flyet mot Pyeongchang, der han skal leve og konkurrere under de olympiske vinterlekene.

En skulle kanskje tro at 35-åringen ville bruke siste dag før avreise på enten trening eller avslapning, men Lund Svindal hadde andre prioriteringer.

Sammen med tre andre investorer, har han lansert det økovennlige klesmerket «Greater Than A». Ok, kult. Enda en kjendis med egen kolleksjon, tenker du kanskje. Alpinisten har gått hardt til verks for at det ikke skal være inntrykket folk får.​

Ingen posterboy

- Jeg var veldig klar på at jeg ikke ønsket å bruke mitt eget navn som merkevare. Det her skulle få egne bein å stå på, og klærne skulle snakke for seg selv, sier han til Se og Hør, og fortsetter:

GÅR GRØNT: Kolleksjonen består av flere plagg, og bærekraft har vært i fokus hele tida. Alpinisten forteller at de fortsatt har en vei å gå, men tror at hvert steg mot et grønnere hverdag er viktig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GÅR GRØNT: Kolleksjonen består av flere plagg, og bærekraft har vært i fokus hele tida. Alpinisten forteller at de fortsatt har en vei å gå, men tror at hvert steg mot et grønnere hverdag er viktig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi samla et knallag, og alle hadde innstillingen om at vi skulle stå for noe mer. Vi ble fort enige om at det er en del ting innenfor bærekraft som tekstilbransjen fortsatt kan gjøre, og at vi kunne bidra til å gå opp den stien, sier 35-åringen.

Resultatet ble tirsdag lansert rundt om i flere butikker på landsbasis, og ble feiret med motevisning og fest i Oslo mandag kveld. De har forsøkt å bruke miljøvennlige og resirkulerbare materialer i den grad det har vært mulig, og ønsker at neste kolleksjon skal være enda grønnere. Det til tross for at han ikke er noen ihuga miljøaktivist selv.

BRAGD: Det er ikke uvanlig at designerne går ned catwalken når en motevisning er over. Her spaserer Aksel foran et klappende publikum mandag kveld. Foto: Hanne Erøy / MIO Meida
BRAGD: Det er ikke uvanlig at designerne går ned catwalken når en motevisning er over. Her spaserer Aksel foran et klappende publikum mandag kveld. Foto: Hanne Erøy / MIO Meida Vis mer

- Jeg flyr verden rundt og kjører bil, så jeg har vært veldig tydelig på det at jeg ikke kan være noen posterboy for bærekraft. Den livsstilen og jobben jeg har, fungerer ikke når det kommer til å redde miljøet. Men - jeg har faktisk kjøpt miljøkvoter, forteller han og legger til at han kildesorterer hjemme i Innsbruck.

Grønne kostnader

Teamet har jobbet med Kjersti Kviseth, som er ekspert på bærekraftig design. For å slå til med en idrettsreferanse, ga hun Lund Svindal og kolleksjonen hans en tredjeplass i bærekraft og miljø.

- Men det er fortsatt en pallplass og bronse. Jeg er fornøyd med det, men vi har fortsatt en vei å gå, forteller skistjernen.

At det eksempelvis bruker elastan og polyester i plaggene er en av grunnene til at det ikke ble gull denne gangen. Det skal nevnes at kolleksjonen i aller høyeste grad benytter seg av merinoull og andre bærekraftige materialer, men at ting som sømmer og enkelte blandestoffer fortsatt kan endres mot det grønnere.

- Derfor er jo også prisene ganske høye. Bokserne ligger på opp mot 400 kroner, mens de enkelte av jakkene koster over 4000 kroner, forteller han.

TRENDY: Kjendismodeller som Kristine Ullebø (i midten) og Anders Gran (t.h) var blant dem som viste frem Greater than A-klærne for første gang. Foto: Hanne Erøy / MIO Media
TRENDY: Kjendismodeller som Kristine Ullebø (i midten) og Anders Gran (t.h) var blant dem som viste frem Greater than A-klærne for første gang. Foto: Hanne Erøy / MIO Media Vis mer

«Blackout»

Det er ingen tvil om at alpinisten er stolt av seg selv. Som følge av en kneskade har han hatt tid til å jobbe ordentlig med motedrømmen, og resultatet ser han seg fornøyd med.

- Altså, det er klart - jeg er ikke klesdesigneren her. Det er Jessy Heuvelink som har gjort alt. Han har jobbet som designer i 22 år, for blant annet Adidas til J. Lindeberg, sier idrettshelten, men legger til at han også har hatt en finger med i spillet designmessig.​​

Han skal selv bruke sine egne klær, men ikke før om en stund. Under OL får han nemlig ikke lov til å reklamere for noe, da man er underlagt en såkalt »blackout»-periode.

- Jeg bør kanskje derfor legge ut mange bilder på Instagram i dag, sier han og ler.

Dale of Norway presenterer ny kolleksjon, og i den forbindelse fikk de flere kjendiser fra alpint-landslaget til å posere på catwalken. Aksel Lund Svindal var en av dem, og han blir blant annet intervjuet om hvor mye tid han bruker på badet om morgenen. Vis mer Vis mer

Ønsker familielivet velkommen

Et kjendistungt publikum klappet for 35-åringen på Doga i Oslo mandag kveld.

Da gikk han ned catwalken sammen med modeller og andre nøkkelpersoner i selskapet etter å ha vist fram den neste kolleksjonen - som kommer til høsten.

Blant modellene finner vi alpinistens kjæreste, modell Gitte Lill Paulsen. Hun har i en rekke bilder på Instagram posert i stjernekjærestens nye klær.

Saken fortsetter nedenfor.

>A launching today 👏🏼 @greater_than_a #greaterthana

A post shared by Gitte (@gittelill) on

@greater_than_a >A #sustainablefashion 🌎

A post shared by Gitte (@gittelill) on

- Vi fikk brukt henne litt som modell, og det er jo kult. Det er liksom jobben hennes, men det er veldig snilt av henne å stille opp. Bildene ble veldig bra, og resten av gutta synes også de ble fine, sier han.

Han forteller at han har rukket å tilbringe en del tid sammen med kjæresten nå, på tross av hektisk opptrapping mot OL og designdebuten.

- Grunnen til at jeg bor i Innsbruck, er at det er veldig sentralt for de rennene jeg kjører i alpene, så jeg får liksom vært hjemme litt mellom konkurransene også. Hun har vært med på noen av dem, så vi har fått sett hverandre en hel del, faktisk, sier han.

Når OL og Worldcup-sesongen er over, håper 35-åringen på å få slappe litt av.

Han sliter fortsatt med kneet sitt, og dersom det ikke blir bedre, vurderer han å legge opp. Da venter trolig en relativt normal A4-tilværelse på ham, uten at han stresser så mye med det.

- Jeg tror det kan bli fint. Jeg har vært heldig som har hatt muligheten til å involvere meg i mange prosjekter, som har gjort at jeg får drive med mye annet enn bare alpint, sier han, og fortsetter:

-. Det er en tid for alt, og det har ikke vært så mye tid til familie ennå, men den tid kommer. Jeg har lyst til å prioritere det. Ja, jeg har selvfølgelig lyst på barn, men jeg er ikke noe stressa på det. Jeg tar egentlig alt som det kommer, forteller Aksel og lener seg tilbake.

LES OGSÅ: Nå snakker Aksel om homo-ryktene