Kim Kardashian West:

Kims undertøy-slakt når nye høyder

Kyotos ordfører med bønn til Kim Kardashian.

OMDISKUTERT KOLLEKSJON: Siden Kim Kardashian lanserte sin nye kolleksjon med shaping-undertøy i forrige uke, har kritikken haglet inn. Nå ber ordføreren i den japanske byen Kyoto om at realitystjernen revurderer navnevalget på kolleksjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OMDISKUTERT KOLLEKSJON: Siden Kim Kardashian lanserte sin nye kolleksjon med shaping-undertøy i forrige uke, har kritikken haglet inn. Nå ber ordføreren i den japanske byen Kyoto om at realitystjernen revurderer navnevalget på kolleksjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke lanserte Kim Kardashian West (38) sitt nye prosjekt, en undertøyskolleksjon bestående av shaping-undertøy som «faktisk funker».

Men lenge før kolleksjonen har nådd butikkene, har kritikken haglet mot stjernens nye merkevare.

Det er navnet på kolleksjonen som har vakt de sterke reaksjonene. Kardashian har nemlig valgt navnet «Kimono», noe som er navnet på den tradisjonelle japanske nasjonaldrakta. Flere hevder at det å kalle undertøyskolleksjonen for «Kimono» er kulturell appropriasjon og at det regelrett vanærer det tradisjonelle plagget.

Nå har også ordføreren i den japanske byen Kyoto kastet seg inn i debatten.

KIM KARDASHIAN: Reality-stjernen har havnet i hardt vær i forbindelse med sin nye undertøyskolleksjon. Her er hun fotografert ute i L.A. i helgen. Foto: Broadimage/ Shutterstock/ NTB scanpix
KIM KARDASHIAN: Reality-stjernen har havnet i hardt vær i forbindelse med sin nye undertøyskolleksjon. Her er hun fotografert ute i L.A. i helgen. Foto: Broadimage/ Shutterstock/ NTB scanpix Vis mer

Søkte om enerett

Ifølge rapporter framlagt av kjendisnettstedet TMZ, skal Kardashian ha søkt om å få enerettigheter til navnet «Kimono Intimates». Flere har reagert på at Kardashian velger navnet på det tradisjonelle japanske klesplagget, når kolleksjonen består av undertøy.

Kommentarer som «Hvorfor kalles det kimono når det er et helt annet klesplagg», har vært gjengangere i stjernens kommentarfelt i sosiale medier.

DRAMA: I siste episode av «Keeping Up With The Kardashians», fikk vi endelig se hvordan Khloé Kardashian reagerte på utroskapen til sin daværende partner, Tristan Thompson. Video: TV2 Sumo. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

«Karate Kid»-skuespilleren Tamlyn Tomita (53) er blant dem som har latt seg provosere av Kardashians navnevalg. På Twitter har hun lagt ut to bilder, et av seg selv og en annen kvinne ikledd tradisjonelle kimonoer, og et pressebilde fra Kim Kardashians undertøykolleksjon.

«En er KIMONO. En er Kim som skamløst selger shaping-undertøy. Som dere ikke trenger», skriver Tomita.

Flere har også sendt inn forslag til nye navn - som «Kimotion» og «Kimposition».

- Bør ikke monopoliseres

Navnevalget har nå ført til at Kyotos ordfører, Daisaku Kadokawa, har skrevet et åpent brev til realitystjernen. Der ber han Kardashian om å revurdere navnet på sin kolleksjon, med begrunnelse i at navnet ikke bør monopoliseres.

«De siste årene har vi sett at det ikke bare er japanere, men også mange utenlandske turister som bærer Kimono og som vandrer rundt i Kyoto og andre japanske byer med den. Det er et bevis på at Kimono, som vi er stolte over som vår tradisjonelle kultur, er elsket av mennesker over hele verden», skriver han i brevet som er publisert på hans Facebook-profil.

KIMONO: Drakten Kimono er den tradisjonelle japanske nasjonaldrakten. Drakten svøpes rundt kroppen, alltid med den venstre siden over mot høyre og holdes på plass av et bredt tøybelte som bindes sammen bak på ryggen. Foto: NTB scanpix
KIMONO: Drakten Kimono er den tradisjonelle japanske nasjonaldrakten. Drakten svøpes rundt kroppen, alltid med den venstre siden over mot høyre og holdes på plass av et bredt tøybelte som bindes sammen bak på ryggen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Videre skriver han at landet nå er i gang med et nasjonalt initiativ om å gjøre Kimono-kulturen til et symbol på Japans kultur og ånd, registrert under UNESCOS immaterielle liste over kulturarver, og at de derfor håper at Kardashian ikke vil ta monopol på navnet.

«Vi mener at navnet Kimono er en ressurs som bør deles med alle mennesker som elsker Kimono og dens kultur, og derfor ikke bør monopoliseres», skriver han og legger til at han håper at Kardashian vil ta hensyn til deres tanker og ønske omkring denne saken.

Benektet beskyldningene

Etter at Kardashian lanserte sin kommende merkevare for en knapp uke siden, har kritikken, som nevnt, haglet mot 38-åringen.

Japanske Sono Fukoshini startet raskt underskriftskampanjen #KimOhNo på nettstedet Change.org, en kampanje som siden har gått sin seiersgang i sosiale medier. Også denne kampanjen forsøker å stanse realitystjernens navnevalg og har så langt fått nesten 120.000 signaturer.

TREKANTDRAMA: Det uvanlige forholdet til Kourtney Kardashian, Scott Disick og Sofia Richie diskuteres heftig innad i Kardashian-familien. Vis mer

De mange reaksjonene førte til at Kardashian i slutten av forrige uke gikk ut og kommenterte navnevalget. Da tydet lite på at hun vil gi etter og endre navnet.

I en uttalelse til avisen The New York Times sto hun på sitt, og benektet beskyldningene om at hun ikke har respekt for den japanske kulturen.

«Jeg forstår og har dyp respekt for betydningen av kimono i den japanske kulturen, og jeg har ingen planer om å designe eller selge noen plagg som på en eller annen måte vil likne på eller vanære det tradisjonelle plagget», sa hun.

BILDEFUSK: Samtidig som debatten går rundt barn og unges mentale helse og påvirkning fra sosiale medier, driver mangfoldige Instagram-stjerner med retusjering av egne bilder. Kine og Jonas avslører tre av de verst retusjerte bildene til en av de aller største på Instagram - Kim Kardashian. Vis mer

Nå gjenstår det å se om press fra japanske politikere kan få stjernen til å endre mening.

LES OGSÅ: Haileys store drøm knust av Justin

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer