Kim Kardashian støtter drapsdømte Cyntoia Brown

Flere av verdens største stjerner tar nå den drapsdømte amerikaneren i forsvar.

MASSIV STØTTE: Flere store stjerner, deriblant Kim Kardashian, går hardt ut i sosiale medier og støtter Cyntoia Brown i drapet hun utførte i 2004. Foto: NTB Scanpix
MASSIV STØTTE: Flere store stjerner, deriblant Kim Kardashian, går hardt ut i sosiale medier og støtter Cyntoia Brown i drapet hun utførte i 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Den 5. august i 2004 i Nashville, Tennessee ble livet til 16 år gamle Cyntoia Brown snudd på hodet. I hjemmet til en kunde, en mann som hadde betalt henne for seksuelle tjenester, ble det avfyrt et skudd. Eiendomsmegleren Johnny Allen (43) ble drept, og Cyntoia ble arrestert samme dag - etter å ha tatt med seg to pistoler, mannens lommebok og bil vekk fra åstedet.

Den amerikanske jenta ble tidligere det året mishandlet fysisk og psykisk av en hallik med navnet «Cut-throat», som også skal ha tvunget henne inn i prostitusjon.

Hun har sittet i fengsel siden hun ble arrestert, og ble i 2006, på tross av sin lave alder, dømt til livstid i fengsel. Det har fått flere til å reagere. Flere kjente profiler, med Rihanna og Kim Kardashian i spissen, har de siste dagene sørget for at den nå 29 år gamle fangen har fått massiv, internasjonal oppmerksomhet.

Dømt for drap

I retten for elleve år siden var det Cyntoias ord mot aktoratet. Hun hevdet i retten at hun var redd for Johnny, som tidligere den kvelden hadde plukket henne opp i en pickup for å ha sex med henne.

Cyntoia hevdet at han oppførte seg merkelig, og at hun ikke ble noe mindre urolig av at det var flere skytevåpen i huset hans. Da de to lå i sengen, skal han ifølge henne ha forsøkt å få tak i våpenet sitt. Hun reagerte ved å ta opp sin egen pistol fra vesken, og å skyte ham i hodet. 16-åringen uttalte at hun handlet i selvforsvar.

#FREECYNTOIABROWN

Et innlegg delt av badgalriri (@badgalriri)

Her er imidlertid aktoratet uenig. I rettssaken ble det konkludert med at 16-åringen tok livet av Johnny for å stjele fra ham, noe de forsøkte å bevise ved å trekke frem at hun tok med seg blant annet lommeboken og pistolene hans.

Juryen fant henne skyldig i overlagt drap, og sa seg enige i en livstidsdom. Hun kan først søke om prøveløslatelse etter 51 år bak murene, når hun er 67 år gammel.

I ettertid er det stilt spørsmål ved hvorfor den 16 år gamle tiltalte ikke fikk vitne i rettssaken selv. I 2012 uttalte hun til AP at hun gjerne hadde fortalt sin historie, om hun bare hadde hatt sjansen. Nyhetsbyrået spekulerer om det kunne påvirket saken mot det positive.

Cyntoia har nemlig en vond historie bak seg, som nye advokater på saken og flere av verdens største stjerner mener hadde vært et viktig poeng i rettsprosedyren.

Tvunget til å selge sex

Medier som AP, lokalavisen Tennessean og People har gjennom tidene omtalt rettssaken - som det allerede den gang ble stilt spørsmål ved. Cyntoia hadde vært på rømmen hjemmefra samme år som hun ble arrestert for drapet.

Den sommeren, bare en måned før hun avfyrte skuddet som sørget for at hun ble dømt til å leve hele sitt voksne liv bak lås og slå, møtte hun en mann i Nashville. Mannen, som senere ble hallik, ble omtalt av andre, og i rettspapirer av den tiltalte selv, som «Cut-throat».

De to bodde sammen på forskjellige hoteller i en periode, der det ble mye festing og kokain. Han skal ha slått henne og utsatt henne for psykisk mishandling.

En gang skal han blant annet ha tatt kvelertak på henne, som følgelig sørget for at hun besvimte. Halliken skal også ha truet 16-åringen med pistol. For å tjene penger, sa han angivelig at hun måtte selge seg selv.

- Han forklarte til meg at noen mennesker er født som horer, og at jeg var en av dem. Jeg var billig, og at ingen andre enn han ville ha meg. Derfor var det beste jeg kunne gjøre å lære meg å være en god hore, har hun selv uttalt under en høring i 2012.

Cyntoia har gjennom årenes løp blitt intervjuet flere ganger til både avisartikler og tv-dokumentarer. Saken har likevel ikke blitt begjært gjenopptatt. Det er flere ganger stilt spørsmål ved Cyntoias mentale tilstand.

Moren hennes skal ha drukket store mengder alkohol da hun gikk gravid, som ifølge medisinske undersøkelser har ført til psykiske skader og en lavere IQ enn normalt. Dette ble ikke vist til juryen under rettssaken.

Ifølge New York Daily News har Tennessee endret lovverket sitt etter at Cyntoia ble dømt. Nå må du være over 18 år for å kunne bli drømt for prostitusjon, og barn blir automatisk sett på som den fornærmede part i saker som omhandler menneskehandel og tvang. Seksuell lavalder i den amerikanske staten er for øvrig 18 år.

Massiv støtte

«Se for deg at du som 16-åring blir solgt av en hallik ved navn Cut-throat. Etter å ha blitt dopet ned i flere dager og voldtatt av forskjellige menn, blir du kjøpt av en 43 år gammel overgrepsmann som tar deg med hjem for å bruke deg. Du klarer å finne nok mot i deg til å slå tilbake, skyte ham og drepe ham. Du blir arrestert som et resultat av dette, blir dømt som en voksen og får livstid i fengsel».

Dette er innholdet i et bilde som over 22 000 brukere på Instagram har lagt ut de siste dagene, som har fått emneknaggen #freecyntoiabrown. Popstjerna Rihanna var en av de første som rettet oppmerksomheten mot saken. Hun la ut bilde av teksten og et bilde av Cyntoia på Instagram, som fikk over 1,6 millioner likerklikk.

Andre fulgte på. Reality-dronning Kim Kardashian gikk langt i å kritisere det amerikanske systemet i et egenkomponert innlegg.

FORSVARER: Popstjerna Rihanna er en av de mange stjernene som de siste dagene har tatt drapsdømte Cyntoia Brown i forsvar. Hun stiller spørsmål ved hvorvidt det amerikanske lovverket har feilet. Foto: NTB scanpix
FORSVARER: Popstjerna Rihanna er en av de mange stjernene som de siste dagene har tatt drapsdømte Cyntoia Brown i forsvar. Hun stiller spørsmål ved hvorvidt det amerikanske lovverket har feilet. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det er hjerteskjærende å se en ung jente bli tvunget inn i prostitusjon, og når hun først har mot nok til å slå tilbake, blir hun fengslet resten av livet. Vi må gjøre ting bedre og vi må gjøre det som er riktig. I går ringte jeg mine advokater for å se hva vi kan gjøre for å fikse dette, skriver hun på Twitter, til fansens store glede.

Meldingen er delt videre over 150 000 ganger og er likt av nesten 400 000 brukere. Cara Delevingne er også blant stjernene som har kastet seg inn i debatten. Hun kaller rettssystemet i USA for bakvendt.

UNDERSØKER: Kim Kardashian hevder hun har kontaktet sine egne advokater med spørsmål om hva de kan gjøre for Cyntoia Brown. Foto: Shutterstock/Rex, NTB scanpix
UNDERSØKER: Kim Kardashian hevder hun har kontaktet sine egne advokater med spørsmål om hva de kan gjøre for Cyntoia Brown. Foto: Shutterstock/Rex, NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Røper Kris Jenner døtrenes graviditeter her?