(Se og Hør): «Luksusfellen» har i en årrekke tatt tak i nordmenns katastrofale privatøkonomiske situasjoner, i håp om å redde dem ut av knipa.
Første episode av serien gikk for snart ti år siden, men likevel er det nok av folk i vårt langstrakte land til å fylle TV-sendingene.

- Jeg blir sint av å høre dette
Kim André (30) har sammenlagt hatt både 18 kredittkort og forbrukslån, noe som etter hvert har resultert i en gjeld på 1,1 millioner kroner.
Han jobber til vanlig som trafikklærer og flyvert, men lønnen strekker ikke til for å betjene forbruket.
650 000 av gjelden er direkte tilknyttet forbrukslån, som har gått til nye telefoner, macer, biler og luksusferier. Han var i tillegg storkunde hos Deli de Luca, noe som gjorde matutgiftene høye.

Voksende forbruk
- De aller fleste rundt meg visste at jeg hadde noe gjeld, men jeg tror folk fikk hakeslepp da de fikk vite hvor mye det var, sier Kim André til Se og Hør, og fortsetter:
- Man vet jo at ting koster penger, men man har egentlig ganske liten oversikt over hva ting koster med renter og hva de langsiktige kostnadene da blir, sier han.
Etter å ha spist middag med søsteren sin og en kamerat, der personlig økonomi blant annet ble diskutert, kom de frem til at 30-åringen skulle melde seg på programmet. Med en samlet gjeld på over én million kroner, var ikke beslutningen vanskelig å fatte.

- Jeg gjorde det der og da. Jeg har prøvd før, men da var jeg student, men nå var tiden inne, forteller han.
I leiligheten han betaler over ti tusen kroner for månedlig er det flere dyre, elektroniske apparater, som flere macer og gamle iPhoner. På kjøleskapet har han magneter fra flere utenlandsopphold, blant annet turer til Berlin og Istanbul. USA-reiser var favoritten, og han anslår at det har blitt flere enn fem turer til statene de siste årene.
Da ekspertene fra «Luksusfellen» kom på besøk, så de at han fortsatt betalte ned reiser til «The land of opportunities» syv år etter at han hadde tatt turene.

- Jeg skulle ønske man lærte mer om privatøkonomi på skolen. Det er ikke det at man ikke skjønner penger, men konsekvenser. Jeg tror det er ganske mange som sliter med det her, forteller han til Se og Hør.
- En veldig kjip beskjed
Konsekvensen av mange år med overforbruk ble at han måtte skrive under en økonomisk fullmakt, og la ekspertene Hallgeir Kvadsheim (47) og Lene Drange (26) få orden i det kaoset som 30-åringens personlige økonomi var.
Det ble en krevende prosess.

For Kim André selv, var noe av det vanskeligste at ett av lånene hadde falt tilbake på en av medlåntakerne hans.
«Fordi du har fått lønnstrekk og ikke har betalt nok, har de nå opprettet en sak mot din medlåntaker. Fordi du ikke kan betjene det lånet, går de på han til hele det lånet er innfridd», lyder sjokkbeskjeden fra Lene Drange - som du kan se i klippet øverst i artikkelen.

- Jeg har aldri tidligere opplevd dette i «Luksusfellen»
- Det var en veldig kjip beskjed å få. Han jeg har lånet med bodde jeg sammen med som student. Jeg tror han stoler såpass på meg, at jeg ikke burde ha klart å fucke det her opp. Det lånet skulle liksom ikke gå gærent. Jeg klarte ikke overholde betalingene, fordi jeg hadde mistet oversikten, sier Kim André til Se og Hør.

76 turer på Deli
Økonomisk rådgiver i programmet, Hallgeir Kvadsheim, husker fortsatt episoden godt. Han sier at det ikke er ofte de kommer over noen med så mye i forbrukslån.
- Han er ikke gamle karen, så det er ganske voldsomt å få opparbeidet så mye gjeld på så kort tid. Dette er et klassisk eksempel på overforbruk. Vi så oss nødt til å konfrontere ham med det, men ikke bare med tall, sier Hallgeir til Se og Hør.

Her renner det over for «Luksusfellen»-eksperten
Derfor valgte ekspertene å vise ham hva pengene faktisk gikk til - noe Kim André selv har påpekt at har vært vanskelig å innse.
Han har brukt over tre ganger så mye på trening som normalt, vært innom Deli de Luca hele 76 ganger på et halvt år og bruker over 160 000 kroner på ting som transport, restaurantbesøk og elektronikk årlig.
- Da vi snakket med Kim, forsvarte han alltid forbruket sitt på en eller annen måte. Vi måtte vise ham handlekurven hans sammenlignet med noen andres, slik at han faktisk fikk se hva han bruker, sier Hallgeir, og fortsetter:
- Da blir det mye vanskeligere å forsvare de store summene.
Økonomen er selv enig i at personlig økonomi burde vært lært bort på skolen, og at det kan gjøre det vanskeligere å stå på egne bein i voksenlivet.
- Han peker på et problem, men det er igjen sånn at de aller fleste klarer seg. Man trenger ikke lære på skolen at man ikke skal handle mat på en kiosk hver dag, sier han.
Om ekspertene klarer å få Kim André ut av «Luksusfellen», får du se på TV3 onsdag kveld klokken 20.30.
LES OGSÅ: - Jeg har aldri tidligere opplevd dette i «Luksusfellen»