Melodi Grand Prix 2019:

KEiiNO vant Melodi Grand Prix

Skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel.

ÅRETS VINNER: Keiino skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Det var duket for en real fest med både glitter, paljetter og pyroeffekter da Melodi Grand Prix gikk av stabelen lørdag kveld i Oslo Spektrum.

VANT: Bandet KEiiNO skal representere Norge i den internasjonale Eurovision-finalen i Israel.Foto: NTB Scanpix

De ti artistene som kjempet om å få representere Norge i Eurovision Song Contest var bandet D'Sound, Chris Medina, Carina Dahl, Anna-Lisa Kumoji, Erlend Bratland, Adrian Jørgensen, bandet KEiiNO, Kjetil Mørland, Ingrid Berg Mehus og Hank von Hell.

Til slutt var det altså bandet KEiiNO med låten «Spirit in the Sky» som overbeviste seerne, og som får æren av å representere Norge i den internasjonale finalen i Tel Aviv. Bandet består av den samiske rapperen og joikeren Fred Buljo, sangeren Alexandra Rotan og sanger-låtskriveren Tom Hugo.

FULL JUBEL: Keiino gikk helt til topps og vant årets norske Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum lørdag kveld.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
FULL JUBEL: Keiino gikk helt til topps og vant årets norske Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum lørdag kveld. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

- Helt fantastisk

Det sto igjen fire artister som superfavoritter etter at stemmene fra de europeiske juryene og fra det norske folk var talt opp, som ved siden av KEiiNO var D'Sound, Anna-Lisa Kumoji og Adrian Jørgensen. Deretter gikk Jørgensen og KEiiNO ut i gullduell, der de begge får framføre sine bidrag på nytt.

Etter en nervepirrende pause, der fjorårets Eurovision-vinner Netta Barzilai framførte fjorårets vinnerlåt «Toy», var det altså KEiiNO som trakk det lengste strået.

- Shit! Nå skal vi representere Norge på den beste måten, sier Alexandra Rotan til et samlet pressekorps på scenen etter at KEiiNO har framført vinnerlåten på nytt.

- Det er helt fantastisk. Det er helt utrolig. Det var så sykt mange bra artister og låter i år, så ... vi var... sier en målbundet og tydelig berørt Tom Hugo.

KLAR: Carina Dahl føler seg klar for kveldens finale, men forteller at generalprøvene på torsdag ikke gikk like bra. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Skal på turné

Nå skal KEiiNO ut på en lang promoturné. Fred Buljo håper at folk i ulike deler av landet kan føle stolthet over gruppa når de nå skal dra til Tel Aviv i mai.

- Så er vi oss selv hundre prosent. Vi elsker dette, og jeg håper at folk ser det, sier Alexandra, før de tre setter i gang med en skikkelig seiersbrøl - avsluttet av en seiersjoik fra Buljo.

- Takk til Ella Maria, Elle Márjá, takk til Mari Boine, Sofia Jannok og til alle de store samiske artistene, sier Buljo, som debuterte med joiking i offentligheten i dag.

- Hvem vinner festen i dag?

- Jeg tror det blir kollektiv seier, sier Tom Hugo til Se og Hør.

Nå skal trioen feire, sammen med låtskrivere og sitt eget lille plateselskap.

Saken fortsetter under.

RÅ EGG: Rå egg, karbohydrater, lykkesokker og gullundertøy. Dette er MGP-finalistenes ritualer. Video: Christian Roth Christensen. Reporter: Marie Røssland / Henriette Eilertsen Vis mer

Dramatikk på scenen

Det var riktignok artist Erlend Bratland (27) som sørget for å skape de største overskriftene i kveld. Det var en stund usikkert om han kom til å delta i MGP-finalen, etter at han pådro seg en brannskade under generalprøven tidligere i dag. Det var da Bratland skulle gjennomføre sitt bidrag på nytt, på grunn av problemer med pyroeffektene, at det gikk galt for artisten.

Og da Melodi Grand Prix omsider var i gang, og Bratland skulle i ilden, uteble nettopp ilden, altså pyro-effekter, som opprinnelig skulle være en del av sceneshowet. Dette skyldtes ikke ulykken i forveien, der han endte opp med en brannskadd hånd, men var derimot en teknisk glipp.

Bratland måtte derfor framføre på nytt, noe som ikke var spesielt populært.

- Dette er svært dårlig av NRK. Dette er det siste Erlend ønsket. Han har vært livredd for å gå på scenen etter brannskaden, og så må han gjøre dette igjen. Skulle tro at NRK i det minste ville beklaget, men det har de ikke gjort, fortalte Bratlands manager, Erland Bakke, til Se og Hør.

Se og Hørs team i Oslo Spektrum har vært i kontakt med NRK, som i skrivende stund ikke har anledning til å kommentere saken.

Finale-kontrovers

I fjorårets Melodi Grand Prix var det Aleksander Rybak som gikk av med seieren, og som fikk framføre låten «That´s How You Write a Song» under Eurovision-finalen i Portugal. Rybak vant Eurovision Song Contest i 2009 med låten «Fairytale».

MELODI GRAND PRIX: Det er duket for årets Melodi Grand Prix-finale, og Rød Løper tar en titt på deltagerne. Vis mer

Fordi Rybak endte på en 15. plass i fjor, må Norge først gjennom en semifinale for å kvalifisere seg til den store finalen. Frankrike, Tyskland, Italia, Spania og Storbritannia er direktekvalifisert til finalen, sammen med vertslandet Israel.

Det var den israelske Netta Barzilai som stakk av med seieren etter en spennende stemmeavgivning der både Israel, Sverige, Kypros og Østerrike lå i toppsjiktet. Hennes høneklukkende og metoo-inspirerte låt «Toy» overbeviste både folket og fagjuryene.

Men seieren satte også startskuddet for det som skulle bli en stor Eurovision-diskusjon i månedene som fulgte.

Saken fortsetter under.

- Jeg elsker landet mitt. Neste gang i Jerusalem! sa nemlig Netta da førsteplassen var et faktum.

Hun fikk støtte fra landets statsminister Benjamin Netanyahu, som skrev på Twitter at han ønsket at 2019-arrangementet skulle foregå i Jerusalem.

MGP-FAVORITT: Adrian Jørgensen (26) er blant favorittene under MGP-finalen i kveld. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Marie Røssland Vis mer

- Som olje og vann

Flere reagerte på utsagnet, deriblant Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage.

- Dette er politikk. «Neste år i Jerusalem» er et budskap som veldig mange jøder bruker. Det har en stor symbolsk betydning. Det er en setning som viser at «til slutt skal alle jøder samles i sitt land», i Sion, som er Jerusalem. Det er det artisten sier til verden, sa Henriksen Waage til Dagbladet.

Da Se og Hør snakket med Netta Barzilai tidligere i dag, sa hun at hun ønsket at Eurovision Song Contest skulle være en arena for å bringe folk sammen, og for å skape musikk.

- Jeg synes musikk og politikk er som olje og vann. Det er ting som aldri burde blandes sammen. Og hvis det skjer, er det en katastrofe, sa hun til Dagbladet.

I september kom imidlertid kontrabeskjeden om at Tel Aviv var blitt valgt som vertsby for Eurovision Song Contest 2019, og ikke Jerusalem. Finalen går av stabelen 18. mai.

LES OGSÅ: Avslører skade før MGP-finalen.