Eurovision:

KEiiNO til finalen

Slik gikk det med KEiiNO i Tel Aviv.

TIL FINALEN: KEiiNO, her med Alexandra Rotan, Tom Hugo og Fred Buljo, sang og joiket seg til lørdagens finale i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TIL FINALEN: KEiiNO, her med Alexandra Rotan, Tom Hugo og Fred Buljo, sang og joiket seg til lørdagens finale i kveld. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TEL AVIV / OSLO (Se og Hør): I kveld ble den andre semifinalen i Eurovision arrangert i Tel Aviv. Norge var blant de 18 landene som i kveld fikk muligheten til å kvalifisere seg til finalen. Bare ti av landene skulle videre, og det var lenge usikkert om Norge var blant dem.

Torsdag hadde nemlig flere eksperter sådd tvil om Norges vinnersjanser, hovedsakelig fordi det er såpass mange forhåndsfavoritter med i samme semifinale som oss.

APPLAUS: KEiiNO ligger på en 15. plass på oddslistene, og var populære da de opptrådte i den andre semifinalen i Tel Aviv. Dette bildet ble tatt under prøvene tidligere på torsdag. Foto: NTB scanpix
APPLAUS: KEiiNO ligger på en 15. plass på oddslistene, og var populære da de opptrådte i den andre semifinalen i Tel Aviv. Dette bildet ble tatt under prøvene tidligere på torsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

KEiiNO, som består Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo, leverte etter beste evne. Opptredenen dro inn store mengder applaus fra publikum og på presserommet, og før de lukket stemmingen var det umulig å vite hvem som ville trekke de lengste stråene.

- For en opplevelse! Hele salen danset og sang med, og for en jubel. Vi storkoste oss, og vil så gjerne gjøre det igjen. Nå krysser vi fingrene, sa Rotan i en kommentar til Se og Hør etter opptredenen.

Rundt klokken 23 norsk tid kom svaret alle ventet på. Norge var det åttende navnet som ble ropt opp, og blir dermed å se i finalen.

De andre landene som gikk videre var Nord-Makedonia, Nederland, Albania, Sverige, Russland, Aserbajdsjan, Danmark, Sveits og Malta.

26 land

På tirsdag kom også ti nasjoner videre, i den første semifinalen. Landene som møter torsdagens vinnere lørdag kveld er Hellas, Hviterussland, Serbia, Kypros, Estland, Tsjekkia, Australia, Island, San Marino og Slovenia.

I finalen skal 26 land delta i konkurransen, hvor seks land er direktekvalifisert. Det er vertslandet Israel og «de fem store», som Frankrike, Italia, Spania, Storbritannia og Tyskland.

I både semifinalene og finalen gir deltakerlandene to sett med 1-8, 10 og 12 poeng, med ett sett ut fra seernes telefonstemmer og ett sett fra en nasjonal fagjury. Som alltid kan man ikke stemme på sitt eget land, med tradisjonelt sett har Sverige og Danmark stemt på Norge.

ÅRETS VINNER: Keiino skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Gjorde endringer

La du kanskje merke til at kveldens opptreden ikke var helt lik den i den norske finalen? Det er fordi trioen har endret litt på sceneshowet etter finalen i Oslo Spektrum.

Ifølge Alexandra Rotan har det nye sceneshowet mer fokus på det låta handler om og det de ønsker å formidle gjennom den, nemlig kampen for likeverd uansett etnisitet, kjønn og legning.

FAVORITTER: Storfavorittene i MGP, KEiiNO, om hvorfor de tror folk liker låta deres, og hvordan de holder nervene i sjokk. Vis mer

- Vi har lyst til å vise fram Norge. Vi skal representere landet vårt i Eurovision, og da vil vi at hele showet skal vise hvor vi kommer fra. Jeg håper og tror det blir noe som folk ikke hadde forventet seg, sa 22-åringen til TV 2 før avreise til Israel.

Blant annet fjerner de trommeslagerne og danserne i det nye sceneshowet, og ifølge kanalen vil de bare ha med seg tre korister på scenen. Trioen har også nye kostymer i norsk design, laget av TSH.

Keiino har gjort flere av endringene basert på konstruktiv kritikk fra fansen.

- Etter den norske MGP-finalen fikk vi veldig mye skryt for showet, men vi fikk også mye konstruktiv kritikk. Så det har vi tatt inspirasjon av, og nå har vi tatt sceneshowet ett steg videre. Vi fjerner litt og tilsetter litt, sa Buljo til TV 2.

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer