Eurovision:

KEiiNO før finalen: - Vi skal gi jernet

I kveld braker det løs i Tel Aviv.

FINALEKLARE: Lørdag kveld står KEiiNO på scenen og vil gi alt for å hente hjem Eurovision-seierenFoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FINALEKLARE: Lørdag kveld står KEiiNO på scenen og vil gi alt for å hente hjem Eurovision-seierenFoto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kveld braker det løs i Tel Aviv. Etter en intens semifinale på torsdag ble det klart at Norge hadde kapret en plass i finalen, som begynner på norsk tv klokka 21:00 i kveld.

KEiiNO og deres «Spirit in the Sky» er den 15. låta som skal i ringen, og da Dagbladet møtte den norske trioen bare timer før sending, kunne de fortelle at de gledet seg stort.

- Det blir helt fantastisk. Vi er klare for å gi jernet om noen timer, sier Fred Buljo.

Under prøvene tidligere i dag var det problemer med kameraene, så artistene visste ikke hvilke kameraer de skulle se i. Tom Hugo forteller at han håper det er fikset til finalen nå i kveld.

- Jeg tror det viktigste er å prøve å se rett i kamerat og fortelle den historien vi har og litt av Norge. Jeg måtte bare gamble i stad på at jeg traff rett kamera under prøvene i stad, men jeg tror det skal være fikset. Håper vi, sier han til den norske pressen.

VARMT: KEiiNO troppet opp i nasjonaldrakt på nasjonaldagsfeiring, kun timer etter at de sto på Eurovision-scenen i Tel Aviv. Vis mer

Før de skal på scenen, skal trioen spille inn en liten sekvens med selveste Madonna. Hun skal opptre i pausen, noe det har vært knyttet stor spenning til. Trioen gleder seg stort å møte popikonet, og Buljo har en drøm om å gjøre noe ekstra for å imponere henne.

- Kanskje vi skal få til å joike? Vi får se, sier han hemmelighetsfullt.

Ikke redde

Tidligere på lørdag ble det kjent at EBU har besluttet å skjerpe sikkerheten i forkant av kveldens sending. På torsdag ble to uvedkommende menn observert mens de snek seg inn på presserommet, noe kringkasteren bestemte seg for å agere på.

Selv om sikkerheten nå skal være skjerpet, har enkelte journalister bestemt seg for å holde seg unna presserommet nå i kveld. KEiiNO sier derimot at de ikke er redde.

- Vi føler oss ikke noe mer utrygge nå enn normalt. Det er gode vibber her, og folk gleder seg til det som skal skje her i kveld, sier Alexandra Rotan i KEiiNO.

KLARE: KEiiNO møtte lørdag kveld pressen i Tel Aviv, bare kort tid før finalen. De kunne blant annet avsløre at de skal gi jernet i kveld. Foto: NTB Scanpix
KLARE: KEiiNO møtte lørdag kveld pressen i Tel Aviv, bare kort tid før finalen. De kunne blant annet avsløre at de skal gi jernet i kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Opp og ned

De siste dagene, og ikke minst det siste døgnet, har det norske bidraget beveget seg jevnt på bookmakernes lister. I skrivende stund er det Nederland som troner øverst på lista, og vi må helt ned til åttende plass for å finne Norge.

Foran dem finner vi som nevnt Nederland, men også Australia, Sveits, Sverige, Italia, Island og Aserbajdsjan.

Det skal også nevnes at Norge i skrivende stund hopper mellom åttende og niende plass på bettinglistene, men tidligere denne uka lå Norge imidlertid helt nede på en 15. plass. Låtskriver og KEiiNO-medlem, Tom Hugo, sa den gang at statistikken glemmer én viktig ting.

- Det er noen tallknusere som sier det at låter som har noe folkemusikk, eller noe som treffer folkedypet, de pleier ikke å komme så høyt på bettinglistene. Det er kanskje noen musikksynsere som velger å fokusere på andre ting. Så ifølge de tallknuserne, så vil vi gjøre det mye bedre enn en 15. plass, sa Tom Hugo til et samlet norsk pressekorps i Tel Aviv.

Slående likhet

Før semifinalen torsdag fikk likheten mellom Finlands bidrag i fjor og «Spirit in The Sky» mye oppmerksomhet i norsk presse. Dagbladet skrev blant annet at én urovekkende detalj kunne skape problemer for den norske trioen.

Flere har nemlig påpekt en klar likhet mellom den norske «Spirit in the sky», og Finlands bidrag fra 2018, «Monsters».

Denne likheten skapte problemer for KEiiNO under den norske finalen i Spektrum i mars. På tross av at trioen var storfavoritter i forkant, fikk de urovekkende få poeng fra den internasjonale juryen. Kun Israel ga låten full pott den gangen.

Årsaken skal, ifølge NRK, være likheten med våre naboers bidrag fra i fjor.

ÅRETS VINNER: Keiino skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Det er spesielt refrenget i de to låtene som har slående likheter. Da Dagbladet spilte av de to refrengene til tilfeldige israelere i Tel Aviv, bemerket samtlige at låtene liknet på hverandre.

Da Dagbladet snakket med Fred Buljo i KEiiNO like før gruppen reiste til Tel Aviv, avslørte artisten at de snakket med kvinnen bak fjorårets finske bidrag, Linnea Deb.

- Hun bekrefter også at du ikke kan skrive poplåter i dag, uten at de likner på hverandre.

- Så hun kommer ikke til å saksøke dere med det første?

- Linnea Deb kommer definitivt ikke til å saksøke oss. Det er snakk om et par toner som er litt like. Det er helt umulig at sanger ikke skal likne på hverandre. Hvis vi skal tilbake i historiebøkene, så kan vi sikkert se at Finlands låt også kan likne på andre låter, sa Buljo.

LES OGSÅ: - Jeg har fått et nytt liv

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer