Kåre Willoch er død

Ble 93 år gammel.

TIDLIGERE STATSMINISTER: Kåre Willoch har gått bort. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
TIDLIGERE STATSMINISTER: Kåre Willoch har gått bort. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges tidligere statsminister, Kåre Willoch, har gått bort. Han ble 93 år gammel. Det bekrefter Høyre. Willoch døde mandag formiddag. Han sovnet stille inn i hjemmet sitt på Ullern.

- Det er med stor sorg Høyre i dag mottok den triste beskjeden om Kåre Willochs bortgang. Våre tanker går nå først og fremst til Anne-Marie, barna, barnebarna og resten av hans nærmeste, sier Erna Solberg.

GIKK BORT: Erna Solberg sammen med Kåre Willoch i 2018. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
GIKK BORT: Erna Solberg sammen med Kåre Willoch i 2018. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Willoch kom inn på Stortinget i 1957, 29 år gammel. I perioden 1981 til 1986 var han Norges statsminister, da «høyrebølgen» slo inn over landet. Han var Høyres partileder fra 1970 til 1974.

- Kåre Willoch er en av etterkrigstidens aller største politikere. Han preget Høyre og han preget Norge helt fra 1960-tallet og til det siste. Han var en markant statsminister, som var ledende i moderniseringen av det norske samfunnet. Hans samfunnsengasjement var bredt og dypt, og varte livet ut. Vi har alle mye å takke Kåre Willoch for. Hans bortgang er et stort tap for det politiske Norge, sier Solberg, og legger til:

- Kåre hadde sylskarpe meninger og analyser, men formen var alltid elskverdig. Sterk i innhold, mild i form, var en leveregel han selv alltid fulgte. Jeg kommer til å savne ham.

SYLSKARPE MENINGER: Erna Solberg uttaler at hun kommer til å savne Kåre Willoch. Her er de to avbildet i 2017. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
SYLSKARPE MENINGER: Erna Solberg uttaler at hun kommer til å savne Kåre Willoch. Her er de to avbildet i 2017. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Dannet og korrekt

Kåre Willoch ble født i Oslo 3. oktober 1928. Faren Haakon var sjøoffiser, moren Agnes Christine adjunkt. Lille Kåre var yngst av tre brødre og slapp lett unna, uten at han ble videre rebelsk av den grunn.

Hjemme på Bestum var det klima for at også barna fikk delta i diskusjonene, selv når det var gjester på besøk. På den tiden var det nok mest vanlig at barn skulle tie i forsamlinger, men Willochs farmor var interessert i barneoppdragelse og skrev en bok om emnet.

GIFT: Her er Kåre Willoch avbildet med kona Anne Marie Jørgensen. Foto: Tore Skar / Se og Hør
GIFT: Her er Kåre Willoch avbildet med kona Anne Marie Jørgensen. Foto: Tore Skar / Se og Hør Vis mer

Der slo hun fast at barn absolutt ikke burde tie stille når de voksne snakket sammen.

- Så når min fars venner fra sjøkrigsskolen, eller min mors venner fra studietiden, så satt vi og lyttet og kunne spørre. Det var nyttig for oss, fortalte han til Aftenposten.

ADJØ: Da Ari Behn døde i 2019, tok Hans-Erik Dyvik Husby et rørende avskjed med kameraten i minnestunden. Fredag 19. november 2021 gikk Dyvik Husby også bort, 49 år gammel. Video: Se og Hør Vis mer

Allerede som ung var Kåre Willoch dannet og korrekt, men han opplevde faktisk å bli utvist fra skolen. Under krigen fortalte en av klassekameratene foreldrene sine, som var NS-medlemmer, at unge Kåre var skolens største oppvigler mot nazismen.

- Den såkalte skoleinspektøren antydet at han kunne sende meg til Bastøy, som den gang var et barnehjem for uskikkelige gutter. Men han begrenset seg til utvisning i 14 dager.

RØMTE TIL SVERIGE: Under krigen måtte Kåre Willoch og moren rømme til Sverige ettersom faren deltok i motstandsbevegelsen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
RØMTE TIL SVERIGE: Under krigen måtte Kåre Willoch og moren rømme til Sverige ettersom faren deltok i motstandsbevegelsen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Senere under krigen måtte han rømme til Sverige med sin mor, fordi faren deltok i motstandsbevegelsen. Vel hjemme igjen utdannet han seg til sosialøkonom og startet politisk karriere – en karriere som ble kronet med statsministerpost i fem år.

Kjærlighet ved første blikk

Her briljerte Willoch både som lørdagsunderholder på fanget til Elisabeth Grannemann og ikke minst i temperamentsfulle debatter med Gro Harlem Brundtland. Med fraser som «Nu går alt så meget bedre», «på det nuverende tidspunkt», «laaaangt ifra» og «Fru Brundtland» klarte han å hisse opp landsmoderen – og skapte god underholdning for TV-seerne.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

Da hadde Kåre Willoch for lengst truffet kvinnen som skulle bli hans livsledsager. Møtet med kona Anne Marie beskrev Kåre som kjærlighet ved første blikk. De to møttes i et hyggelig lag, mens han var student og hun var sykepleier. Så snart eksamen var overstått tok Kåre mot til seg og fridde. Hun sa ja, og i april 1954 ble det bryllup.

Ekteskapet varte livet ut. Sammen fikk de tre barn, og etter hvert også fem barnebarn.

LIVSLEDSAGER: Kåre Willoch og kona Anne Marie giftet seg i 1954. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
LIVSLEDSAGER: Kåre Willoch og kona Anne Marie giftet seg i 1954. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

- Barnebarna er veldig betydningsfulle for meg. De gir dybde og røtter i tilværelsen. Jeg synes det er kjempehyggelig å tilbringe tid sammen med dem, både i ferier og ellers, sa han til Se og Hør på 80-årsdagen.

- Men jeg er ikke den mest lekne bestefarstypen. Jeg er jo ikke akkurat noen sportsmann, la han til.

Verdifull støtte

I april 2016 ble Kåre Willoch brått syk, og måtte hasteinnlegges på sykehus i Oslo. Her ble det oppdaget at den tidligere statsministeren hadde fått kreft.

Til Se og Hør fortalte han at kona var verdifull støtte i den vanskelige tiden.

VARM PERSON: Hans-Erik Dyvik Husby også kjent som Hank von Helvete gikk bort 19. november. Venner minnes artisten. Video: Dagbladet TV. Programleder: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg er svært takknemlig for at min kone passer så godt på meg. Hun er nøye med at vi lever sunt, og jeg medvirker. Sykdommen satte ham tilbake fysisk, men selv om Kåre Willoch måtte begrense den fysiske aktiviteten de siste årene følte han at han tross alt hadde vært heldig.

- Jeg er svært takknemlig. Når jeg ser rundt meg, føler jeg meg begunstiget. Skjebnen har vært meg barmhjertig.

LES OGSÅ: Mistet mannen: - Var mitt livs kjærlighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer