Kanye West:

Kanyes nerve­pirrende skjebneuke

Seriøs eller ei, Kanye Wests reelle sjanse for å være med i valget avgjøres denne uken.

VIKTIG TID: Kanye West kunngjorde den 4. juli at han skulle stille som presidentkandidat. Dersom han skal holde ord, har han en hektisk og særdeles viktig uke foran seg. Foto: NTB scanpix
VIKTIG TID: Kanye West kunngjorde den 4. juli at han skulle stille som presidentkandidat. Dersom han skal holde ord, har han en hektisk og særdeles viktig uke foran seg. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Da Donald Trump kunngjorde at han skulle stille til valg, sendte redaksjonene i New York sine underholdningsreportere for å dekke pressekonferansen. «Ingen» hadde tro på den eksentriske milliardæren og realityprofilen, som i disse dager snuser på å kapre sin andre sammenhengende presidentperiode.

Derfor skal en heller ikke kimse av at rapper Kanye West har kastet seg inn i presidentracet. I motsetning til Trump ønsker han å stille som individuell kandidat, for det han kaller «Birthday Party», og må dermed konkurrere mot både Trump og Biden i den kommende kampen.

BRYTER STILLHETEN: Natt til tirsdag 21. juli gikk Kanye West hardt ut på Twitter mot blant annet Kris Jenner, nå bryter hun stillheten. Vis mer

Likevel er det ikke til å stikke under stol at Wests valgkamp er blitt overskygget av overskrifter om maniske utbrudd på Twitter, oppsiktsvekkende taler og privat familiekaos. Oppi det hele er det blitt snakket lite om hvilke reelle muligheter West faktisk har for å bli amerikanernes overhode.

Wests faktiske sjanse kan nemlig avgjøres for godt denne uken.

Frist på fredag

Litt fakta må på bordet for å kunne forstå mulighetene til rapperen. I USA er det 50 stater, hvor alle har forskjellige antall valgmenn, eller «electoral collage». Disse baserer seg på innbyggertall i statene, og det totale antallet fordelt på statene er 583. West har allerede mistet 225 av disse, fordi han ikke har rukket å registrere seg i enkelte stater.

Når amerikanerne går til urnene i november, er det ikke kandidater de stemmer på. De stemmer på disse valgmennene, som har forpliktet seg til å stemme på en gitt kandidat. Derfor er det uhyre viktig å være registrert i enkelte stater, mens andre ikke er like viktige.

FØLSOM: Da Kanye West holdt et valgkampmøte i Nord-Carolina den 19. juli, begynte han å gråte på scenen. Foto: NTB Scanpix
FØLSOM: Da Kanye West holdt et valgkampmøte i Nord-Carolina den 19. juli, begynte han å gråte på scenen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

California er den største, og har hele 55 valgmenn av de totalt 538. Andre stater, for eksempel Alaska, har bare tre. Derfor er den amerikanske «gold coast» særdeles viktig i en valgkamp, og kan bli avgjørende for artisten.

For selv om han har unnlatt å registrere seg i flere stater, deriblant Kansas og Florida, står fortsatt California og andre stater åpne som en mulighet. Dersom han skal få stille i disse, må han levere inn en rekke signaturer innen fredag ettermiddag - amerikansk tid, ifølge Forbes.

KANYE WEST: En kjent talkshowvert så helt annerledes ut etter at Kanye West kledde ham opp i sitt eget merke, YEEZY. Video: Netflix. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

Det har seg nemlig sånn at man må ha en rekke underskrifter for å havne på listene i gitte stater. I California er antallet 196 964 signaturer, som altså må leveres inn før klokka 16 fredag ettermiddag. Det er ikke kjent hvorvidt West og hans apparat jobber for å sikre disse signaturene, men det burde ikke være spesielt vanskelig.

Han har en enorm følgerskare, og kunne enkelt ha lagt ut en lenke på Twitter til en side der folk kunne ha signert. Signaturene må derimot være ekte, og blir gjennomgått før han får en godkjennelse.

KASTET HATTEN: West har tidligere vært en uttalt Trump-støtter, men tidligere i år kunngjorde han at han kastet «MAGA»-capsen fra seg. Nå stiller han som individuell kandidat. Foto: NTB Scanpix
KASTET HATTEN: West har tidligere vært en uttalt Trump-støtter, men tidligere i år kunngjorde han at han kastet «MAGA»-capsen fra seg. Nå stiller han som individuell kandidat. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I det amerikanske systemet er det helt nødvendig at man har 270 eller flere valgmenn med seg for å kunne vinne et valg. Dersom West ikke sikrer seg California, forsvinner denne sjansen. Samme dag er han for øvrig nødt til å sikre seg Colorado, Connecticut, Hawaii, Ohio, Sør-Dakota, Washington og Wisconsin, som alle krever signaturer.

- Skråsikkert nei

Jennifer Leigh Bailey er professor og USA-ekspert ved NTNU. Hun følger det amerikanske valget med stor entusiasme, men legger ikke skjul på at det ikke er Kanye West hun har størst tiltro til i november.

- Jeg kan med skråsikkerhet si at Kanye West ikke skal innta Det hvite hus. Det er egentlig det eneste jeg er sikker på ved det kommende valget, for det er svært jevnt akkurat nå, forklarer hun.

Bailey mener det er flere avgjørende faktorer her som kaster West ut av racet. Han var altfor sent ute, har ikke noe apparat av størrelse rundt seg, driver ingen aktiv kampanje, har ingen hjertesaker å gå til valg på og er ikke spesielt godt likt i politiske kretser. Hun nevner flere kandidater fra tredjepartier som har vunnet mange stemmer, men alle har hatt store saker som har skapt entusiasme.

West, som kanskje huskes best i valgkampen foreløpig for å ha uttalt at han er abortmotstander, har ikke samme kraft. Ifølge The Hill viste en undersøkelse nylig at bare to prosent av 2000 spurte registrerte velgere ønsket å stemme på rapperen. Biden og Trump kniver nokså side om side på samme måling, samt andre målinger.

Bailey mener derfor at West kan ha en viktig rolle.

- Det kan godt hende han trekker afroamerikanske stemmer bort fra både Trump og Biden. Det går rykter om at republikanerne hjelper ham. Hvis det er sant, antyder det at de regner med at han trekker flere afroamerikansk stemmer fra Biden enn fra Trump. Dette er ikke bekreftet, men det kan være viktig, sier hun, og fortsetter:

- Vi så i 2016 at et valg kan avgjøres med få stemmer, og det kan like gjerne skje igjen. Derfor kan det være lurt å bruke West på denne måten, men han vinner nok aldri selv.

Internett koker over tanken på at Kim Kardashian West kan bli førstedame. Vis mer

Blandede meldinger

Det West rent faktisk må gjøre for å kunne stille, speiler seg dårlig i det han allerede har gjort så langt. Fra han kunngjorde sitt kandidatur den 4. juli har han stått i sentrum av det som bare kan omtales som en ellevill berg-og-dalbane.

Han gikk hardt ut da, og sa i et intervju med Forbes at han tok det å stille seriøst. Like etter ble det hevdet at han hadde trukket seg, noe som ikke har samsvart med de siste ukers handlinger.

Han har blant annet valgt ut hvem som skal være hans visepresident, nemlig Michelle Tidball fra Wyoming - samme sted som West eier en ranch.

Da han søkte om å få stille i Arkansas sto navnet hennes på lista over hvem han ville ha ved sin side, ifølge The Blast. Tidball er en «bibelsk lifecoach», og har en bachelor i psykologi. Hun har tidligere hevdet at Gud besøkte henne på sykehuset da hun var baby. Hun har til gode å uttale seg om rollen som visepresident-kandidat.

West har imidlertid hatt sitt å si om å stille. Han holdt også et slags valgkampmøte i Sør-Carolina, der han iført skuddsikker vest snakket lenge om abort - mens tårene trillet. Av mediene ble det hele omtalt som et godt, gammeldags «shitshow», og skandalene har siden fulgt som perler på en snor. Han har delt konspirasjonsteorier om coronavaksiner og hevdet at myndighetene forsøkte å få en «chip» inn i folk.

TØFT: Dette bildet ble tatt etter at Kanye hadde liret av seg den vonde Twitter-tiraden om at ha ville skilles. De siste ukene har ikke vært enkel for familien Kardashian West, noe Kim åpenbart viser her. Foto: NTB Scanpix
TØFT: Dette bildet ble tatt etter at Kanye hadde liret av seg den vonde Twitter-tiraden om at ha ville skilles. De siste ukene har ikke vært enkel for familien Kardashian West, noe Kim åpenbart viser her. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det hele toppet seg utvilsomt da han i en lang tirade på Twitter skrev at han ønsket å skille seg fra kona, realitystjernen Kim Kardashian. I samme tirade skrev han under meldingene med «deres fremtidige president», som indikerte at han fortsatt var en habil kandidat. Hans mentale helse og bipolare lidelse er derimot blitt trukket frem flere ganger, og enkelte har stilt spørsmål ved om han ikke burde skjermes mot seg selv.

Kardashian skrev på Instagram at hun ville at folk skulle forstå ektemannens problemer, i stedet for å rive ham ned. De har utvilsomt hatt noen røffe siste uker.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer