«Saturday Night Live»:

Kanye West får slakt etter opptreden

- Et tap for kulturen, sier artistkollega Lana Del Rey om rapperens Trump-tale.

<strong>KANYE WEST I HARDT VÆR:</strong> Både rapperen og kona hans Kim Kardashian (t.v.) har en tendens til å høste kritikk og skape overskrifter i media. Denne gangen er det Kanye som vekker harme. Foto: NTB scanpix
KANYE WEST I HARDT VÆR: Både rapperen og kona hans Kim Kardashian (t.v.) har en tendens til å høste kritikk og skape overskrifter i media. Denne gangen er det Kanye som vekker harme. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I april skapte artisten tidligere kjent som Kanye West blest da han tvitret en blomstrende støtteerklæring til president Donald Trump, hvor han skrev at de var brødre, og at de begge hadde «drage-energi».

Uttalelsen skapte reaksjoner i begge leirer, og West fikk kritikk fra kjente navn som som Ice-T, John Legend og Jordan Peele. Trump, på sin side, takket og kalte det «veldig kult».

West fulgte opp tweeten med en rekke omstridte stunt. Reaksjonene var spesielt sterke da rapperen uttalte i et direktesendt intervju at «slaveri var et valg». Dette melder TMZ.

Nå deler West nok en gang publikum etter et kontroversielt opptrinn under innspillingen av det populære amerikanske humorprogrammet «Saturday Night Live».

- Studio ble musestille

Som regel avsluttes programmet ved at gjesteprogramleder - denne gangen West - takker for seg og vinker til publikum. Det var imidlertid ikke det som skjedde under programmets 44. sesongpremiere 29. september.

Ifølge The Guardian valgte West i stedet å avslutte programmet med en lang monolog om ytringsfrihet, rasisme i USA, Trump og sine egne planer om å stille som presidentkandidat i 2020 - hele tiden ikledd en rød «Make America Great Again»-caps.

Talen ble kuttet fra sendingen, men komiker Chris Rock, og flere andre som satt i publikum, postet videoklipp i sosiale medier. Her kan man blant annet høre West si: «De svarte vil alltid ha demokratene … Planen deres er å ta fedre ut av hjemmene sine og sette dem på trygd. Vet noen om dette? Det er demokratenes plan».

- Ofte når jeg prater med hvite folk, sier de: Hvordan kan du like Trump? Han er rasist. Vel, hvis jeg var bekymret for rasisme hadde jeg flyttet fra Amerika for lenge side, fortsatte han, ifølge Variety.

En publikummer sier til Variety at «hele studioet ble musestille», og at de andre på scenen virket flaue, og ristet på hodet.

<strong>IMPRO:</strong> Kanye West avsluttet lørdagens «Saturday Night Live»-opptreden med en improvisert tale, iført en rød «Make America Great Again»-caps.. Foto: NTB Scanpix.
IMPRO: Kanye West avsluttet lørdagens «Saturday Night Live»-opptreden med en improvisert tale, iført en rød «Make America Great Again»-caps.. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Publikum møtte talen med en kombinasjon av jubel, latter og buing. West adresserte reaksjonene flere ganger.

- Se, de ler av meg, de skriker til meg. De mobber meg. De mobbet meg bak scenen, de sa: Ikke gå ut med den hatten, sier West.

Han fortsatte med å omtale capsen som «Supermann-kappen» sin, og sa:

- Denne betyr at du ikke kan fortelle meg hva jeg skal gjøre. Hvis dere vil at verden skal gå framover: Prøv kjærlighet, fortsatte han, før monologen gikk over i en improvisert sang.

- Et tap for kulturen

Komiker og skuespiller Chris Redd, som også sto på scenen, tok dagen etter til sosiale medier for å gjøre det klart hva han syntes om opptrinnet.

- Det var ikke det jeg var på scenen for, skriver han på Twitter.

Komiker Michael Che gjorde det også tydelig hva han tenkte under stuntet:

- Angående Kanye: Vi sto der og hørte på at han løy, klagde, prata dritt om oss og dummet ut seg selv, fordi DET er så fet beaten til «Ghost Town» er. #poopityscoop, skriver han på sin Instagram-story. Emneknaggen er en referanse til Kanye-låta «Lift Yourself».

Sanger Lana Del Rey - som for øvrig sang i bryllupet til West og kona Kim Kardashian i 2014 - er også blant dem som reagerer. I en kommentar på Wests Instagram-konto skriver hun:

- At Trump ble president var et tap for landet vårt. At du støtter ham, er et tap for kulturen.

Hun skriver videre at hun antar West relaterer til Trump personlig, og at de begge lider av «stormannsgalskap» og «ekstrem narsissisme».

Artikkelen fortsetter nedenfor.

<strong>SÅ PÅ KANYE:</strong> Kim Kardashian og datteren North West var også på plass i New York da Kanye West skulle delta på «Saturday Night Live». Her på vei til tv-innspillingen. Foto: Splash News/ NTB scanpix
SÅ PÅ KANYE: Kim Kardashian og datteren North West var også på plass i New York da Kanye West skulle delta på «Saturday Night Live». Her på vei til tv-innspillingen. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Får støtte fra Trump

Kommentaren ble postet under en melding West postet i flere sosiale medier. Posten inneholder et bilde av West i den samme «Make America Great Again»-capsen.

- Vi skal ikke lenger outsource til andre land. Vi skal bygge fabrikker her i Amerika, og skape jobber. Vi skal tilby jobber til alle de vi frir fra fengsler når vi avskaffer det trettende grunnlovstillegget. Beskjed sendt med kjærlighet, skriver han under bildet.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Det trettende grunnlovstillegget avskaffet slaveriet i 1865. Kanye har seinere uttalt at han mente at grunnlovstillegget må endres, ikke avskaffes.

Utspillet hindrer imidlertid ikke president Donald Trump fra å støtte West tilbake. I en twitter-melding skriver han at han ikke ser på «Saturday Night Live», som han kaller «en politisk reklame for demokratene», men at han har hørte gode ting om Wests opptreden.

- Jeg hører at Kanye West, som dukket opp ikledd en «Make America Great Again»-caps (selv om han ble bedt om å la være) var fantastisk. Han er virkelig en frontfigur!

Denne artikkelen ble først publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: - Ikke forsvarlig å fortsette

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer