SE SÅ SØT: Kattunger er nydelige når de er små - og blir vakre når de er store, men pass på at barna skjønner ansvaret. Foto: All Over
SE SÅ SØT: Kattunger er nydelige når de er små - og blir vakre når de er store, men pass på at barna skjønner ansvaret. Foto: All OverVis mer

Kanskje du skal si ja til å få pusekatt?

Det finnes mange fordeler ved å la ungen din få en liten pusekatt.

ANNONSE: Maser barna om å få katt? Det har faktisk mange fordeler å gi etter for ønskene. Så lenge ingen av dere er allergiske, og dere alle er forberedt på ansvaret som følger med det lille nøstet.

Barnet lærer mye om ansvar og omsorg, og får bedre selvbilde og selvkontroll av å ha kjæledyr. Og det er jo ingen dum konsekvens av å ha en firbent venn i familien.

Prater og leker

Studier viser altså at barn som vokser opp med et dyr i familien ofte kommuniserer bedre enn barn som ikke har gjort det.

- Barn som har kjæledyr utvikler en bedre evne til å tolke ikke-verbale kommunikasjonssignaler hos mennesker. Dette lærer de ved å ha kontakt med dyrene, skriver Bjarne O. Braastad ved Norges landbukshøgskole på Ås.

-En annen studie viste at barn som har kjæledyr utvikler et bedre selvbilde enn andre barn. I sin omgang med dyret lærer barna selvtoleranse og selvkontroll, fortsetter han.

LÆRER Å KOMMUNISERE: Ved å leke sammen med kjæledyr lærer barna også om ikke-verbal kommunikasjon mellom mennesker. Foto: All Over
LÆRER Å KOMMUNISERE: Ved å leke sammen med kjæledyr lærer barna også om ikke-verbal kommunikasjon mellom mennesker. Foto: All Over Vis mer

Gir omsorg

Allerede fra de er seks måneder gamle vil barn smile, holde, følge og «prate» mer med kjæledyr enn med leker. De myke dyrene som er varme og levende, gir respons på barnas bevegelser og kjærlighet, og det utvikler seg ofte et veldig nært forhold mellom de små.

Eldre barn får lære mye om omsorg hvis de har et kjæledyr, ved at de skjønner at den firbeinte bestevennen trenger både mat, stell, lek og kos for å ha det bra.

Pus elsker også å ha barn rundt seg fordi det fører med seg mye moro, lek og kos.

Og du kan stimulere ansvarsfølelsen ved å gi barnet ansvar for deler av dyrestellet. Barnet må selvsagt ikke ha hele ansvaret, du som voksen må ha overoppsyn og passe på at katten får godt stell.

Les dere opp

Hvis barna dine absolutt vil ha katt, burde dere dra på besøk til noen som har katt fra før slik at de kan fortelle barna - og deg - om gledene og arbeidet.

Finn ut om hjemmet deres er kattesikkert, og eventuelt hva som må gjøres for at det skal bli det. Er barna med på å alltid rydde bort alle småleker som katten kan sette i halsen, eller leker som de er redd for at den skal ødelegge?

Klikk her for flere artikler om kjæledyr!

Sett opp en liste over hvem som skal ha ansvaret for hva, og avklar hva slags konsekvenser det får om ikke man gjør sin del av jobben.

Først når alt dette er avklart og dere er enige om å skaffe katt, kan dere begynne å lete etter det nye familiemedlemmet deres. Kanskje dere kan overta en voksen katt som trenger et nytt hjem?

NAM NAM: Friskies kommer i mange varianter, og gir katten riktige næringsstoff.
NAM NAM: Friskies kommer i mange varianter, og gir katten riktige næringsstoff. Vis mer

Gi katten sunn mat

Katten trenger ikke bare kos, lek og moro. Den må også ha god og næringsrik mat.

Friskies har et utvalg av smakfulle produkter – slik at det alltid finnes noe katten liker. Med et variert sortiment, finnes det alternativer for katter i alle livsstadier og med ulike behov.

Friskies gir 100 prosent fullstendig og balansert ernæring som inneholder proteiner, fettstyrer, vitaminer og mineraler av høy kvalitet som bidrar til din katts helse, vitalitet og lykke.

Friskies er utviklet av Purina-eksperter med over 85-års erfaring innen dyrematernæring, og er derfor et trygt valg til din katt.

 

Klikk her for flere artikler om kjæledyr!