Oscar «Blade Runner» Pistorius

Kan være over

Fredag tas det stilling til om Oscar Pistorius (36) skal prøveløslates eller ikke.

DREPT: Reeva Steenkamp ble drept av kjæresten Oscar Pistorius. Nå kan sistnevnte snart være en fri mann. Foto: NTB
DREPT: Reeva Steenkamp ble drept av kjæresten Oscar Pistorius. Nå kan sistnevnte snart være en fri mann. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag skal en rettsinstans i Sør-Afrika ta stilling til om Oscar Pistorius kan prøveløslates eller ikke. For ti år siden drepte den tidligere olympiske og paralympiske utøveren kjæresten Reeva Steenkamp.

The Guardian skriver at spørsmålet om prøveløslatelsen vil finne sted i den administrative hovedstaden Pretoria, og at avgjørelsen sannsynligvis vil bli det siste kapittelet i det forferdelige drapet som rystet en hel idrettsverden.

- De må vurdere om han har oppfylt kravene for prøveløslatelse, sier talsperson for kriminalomsorgen, Singabakho Nxumalo, ifølge The Guardian.

SKUTT: Ana Abulaban ble skutt av mannen sin, Ali Abulaban, grunnet sjalusi. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Dømt etter anke

Pistorius ble opprinnelig dømt for uaktsomt drap og så forsettlig drap i to rettsrunder i 2014 og 2015. Han fikk fem og seks års fengsel. Påtalemyndigheten anket og hevdet at dommen var for mild. Sør-Afrikas høyesterett økte så straffen til 13 år i 2017 - for overlagt drap.

I Sør-Afrika er lovbrytere automatisk kvalifisert for prøveløslatelse etter å ha sonet halvparten av straffen.

Jusprofessor ved universitetet i Cape Town, Kelly Phelps, sier til avisen at kriminalomsorgen vil vurdere om Pistorius har blitt rehabilitert eller om han fortsatt utgjør en fare for samfunnet.

Pistorius ble i 2016 flyttet til Atteridgeville kriminalomsorgssenter der han siden har vært gjennom et rehabiliteringsprogram. Hvordan han har oppført seg der vil være sentrale temaer for en eventuell prøveløslatelse, skriver The Guardian.

ÅPNET OPP: June Steenkamp, moren til Reeva Steenkamp, fulgte rettssaken i 2016. Foto: Phill MAGAKOE / POOL / AFP)
ÅPNET OPP: June Steenkamp, moren til Reeva Steenkamp, fulgte rettssaken i 2016. Foto: Phill MAGAKOE / POOL / AFP) Vis mer

Moren åpnet opp om sorgen

I midten av februar stilte foreldrene til Steenkamp opp i «ITVs Good Morning Britain». Der åpnet de opp om sorgen de har kjent på siden den skjebnesvangre februardagen i 2013.

- Vi elsker henne bare så mye og savner henne. En del av livet vårt er borte. Men vi vil se henne en dag, det er det vi ser fram til, sa moren June Steenkamp i intervjuet.

Steenkamp var 30 år gammel, jurist og modell, da hun ble brutalt tatt av dage for nøyaktig ti år siden. Hun ble truffet av fire skudd mens hun var innelåst på toalettet i leiligheten hun delte med Pistorius i Pretoria.

ÅPNER OPP: Stig André Berge forteller om den tunge tiden. Les hele saken her: https://www.seher.no/kjendis/ma-begynne-a-ta-vare-pa-henne/78237858 Video/reporter: Andreas Fadum. Vis mer

Pistorius insisterte på at drapet skjedde etter at han trodde det var en innbruddstyv inne på toalettet, og at han dermed reagerte med å skyte.

Påtalemyndigheten trodde ikke på ham - de mente at skuddene var en bevisst handling rettet mot Steenkamp og fant også beviser på at paret hadde kranglet i forkant.

LES OGSÅ: - Jeg er et godt menneske

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer