Jimmy Carr i hardt vær:

Kan være ferdig

Kritikken hagler etter holocaust-vits om «sigøynere» i Jimmy Carrs siste Netflix-spesial.

OVER STREKEN: Jimmy Carr er kjent for sin drøye stil, men nå mener mange han har tøyd strikken for langt. Foto: Matt Crossick/Pool via Reuters / NTB
OVER STREKEN: Jimmy Carr er kjent for sin drøye stil, men nå mener mange han har tøyd strikken for langt. Foto: Matt Crossick/Pool via Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jimmy Carr (49) er en av Storbritannias best kjente komikere, og lever av en humor som for de fleste vil fremstå som mørk. I sitt nyeste stand up-show fremførte komikeren en holocaust-vits som har skapt stort oppstuss på den andre siden av Nordsjøen.

Både politikere og minoritetsrepresentanter har rast mot vitsen. Også her hjemme vekker den sterke følelser:

- Usmakelig, respektløst og ureflektert, sier Guri Hjeltnes, direktør ved holocaustsenteret, til Dagbladet.

KRITISERES: Den russiske influenseren Alla Bruletova har publisert flere videoer på Tiktok sammen med brunbjørnen Tom. Nå raser det inn med kommentarer. Video: Tiktok. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Sjokk-komiker

«Når folk snakker om holocaust, så snakker de om tragedien og grusomheten av at seks millioner jødiske liv gikk tapt til den nazistiske krigsmaskinen, men de snakker aldri om de mange tusen sigøynerne som ble drept av nazistene. Ingen snakker om dem, fordi ingen vil snakke om de positive tingene.»

ADVARTE: Komiker Jimmy Carr skal ha advart i forkant av showet om at vitsene hans var kontroversielle. Det skulle vise seg å stemme. Foto: Brian J Ritchie/Hotsauce/NTB
ADVARTE: Komiker Jimmy Carr skal ha advart i forkant av showet om at vitsene hans var kontroversielle. Det skulle vise seg å stemme. Foto: Brian J Ritchie/Hotsauce/NTB Vis mer

Sånn lyder vitsen som Carr fremførte i sitt Netflix-produserte stand up-show, «His Dark Material». Carr er kjent for sine mørke vitser, som gjerne spiller på å si ting som er tabu eller sosialt uakseptabelt, for å sjokkere tilskueren.

Formodentlig var dette også hensikten med denne vitsen, men mange mener at komikeren nå har tråkket over streken. Deriblant har en talsperson på vegne av statsminister Boris Johnson fordømt Carrs vits, melder The Independent.

KRASS KRITIKK: Jenny Huse innrømmer at hun er glad i å lage drama. Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken Vis mer

For drøyt

Det første Carr gjør i stand up-showet etter å ha fortalt vitsen er å forklare i tre punkter hvorfor han mener vitsen er god.

Deriblant virker det å være Carrs mening at vitsen tjener til å opplyse folk om grusomhetene som rammet «sigøynerne» - eller rom - og andre utsatte grupper, under andre verdenskrig. For forsker og rådgiver ved holocaustsenteret, Carl Emil Vogt, blir dette forsvaret for dårlig.

- Frem til punchlinen er jeg med. Han trekker frem et ukjent element ved holocaust, og det er viktig å få oppmerksomhet rundt disse tingene – men punchlinen blir likevel for drøy, sier Vogt til Dagbladet.

MILLIONER AV FØLGERE: Den australske influenceren Celeste Barber har gjort suksess på Instagram med å etterligne og gjøre narr av kjendiser. Det har fått blandede reaksjoner. Video: Kine Falch / Instagram Vis mer

Forskeren beskriver også at vitser som dette treffer dårlig fordi de spiller opp til de omfattende fordommene som romer fremdeles opplever:

- Det er kanskje den mest sårbare minoriteten vi har. I Norge er det den minoriteten som kommer dårligst ut når det gjelder fordommene hos folk flest, og dette spiller opp til fordommer som ligger der, på samme måte som mot det jødiske miljøet, sier Vogt.

Avskyelig

Dagbladet har vært i kontakt med to representanter for rom i Oslo. De er begge barnebarn av holocaustoverlevende norske romer.

Simon Jansens bestefar, Milos Karoli, var en av 66 norske romer som ble transportert fra Belgia til konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau, etter å ha blitt nektet adgang til Norge som følge av den såkalte «sigøynerparagrafen».

KRITIKK: Donald Trump får kritikk etter å ha vært med på en «tomahawk chop» under en baseball-kamp i Atlanta. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Han forsøkte å fortelle oss litt av hva han opplevde da vi var små, men han klarte han aldri å fullføre historiene, for han brøt ut i tårer hver gang, forteller Jansen Dagbladet.

Blant de 66 personene som ble transportert til Auschwitz-Birkenau var Jansens bestefar én av fire som overlevde. Han mistet åtte søsken til grusomhetene.

- Når det kommer til folkemord, så er det avskyelig å sette det opp som en vits. Jeg synes det er på tide folk lærer seg historie, slutter med fordommer og begynner å ha forståelse, forteller Jansen.

Skuffet

En annen representant Dagbladet har vært i kontakt med ønsker ikke å stå frem med navn. Han sier han har snakket med romer i alle de tre skandinaviske landene, samt Tyskland, og at han opplever responsen på Carrs vits som ensidig negativ.

- Han har uttalt at det skulle være for å få oppmerksomhet rundt romfolks lidelse under holocaust, men nei. Dette oppfattes som hån og rasisme, sier mannen, som beskriver seg selv som direkte såret av Carrs vits.

MENS-REKLAME: Bianca Ingrosso befinner seg nok en gang i hardt vær, etter at hun reklamerte for intimprodukter for kvinner. Video: DeoDoc. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Han går videre til å fortelle om opplevelsen av å bli oppringt av sine fortvilte barn da nyheten om innholdet i vitsen bredte seg, og responsen hans mor skal ha hatt da hun så vitsen på TV:

- Min 78 år gamle mor så dette her på TV, og hun gråt - hun var så skuffet, uttaler han til Dagbladet.

Kan være ferdig

Jimmy Carr har i skrivende stund verken beklaget eller kommentert innholdet han er kritisert for. Ifølge BBC skal han ha fortalt et Manchester-publikum at turneen han for tida er på kan være hans siste.

I oktober 2021 sa Carr følgende til BBC, om å få vitser fremstilt utenfor kontekst:

DOBBELTGJENGERE: De to Hollywood-skuespillerne Scarlett Johansson og Margot Robbie har hver sine dobbeltgjengere på TikTok. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Når ting står skrevet i avisene så ser det ganske ille ut, men da mangler det fremførelse, så du har tatt bort konteksten, sa komikeren og forklarte:

- Det er nyansene, det er tonen, klangen i stemmen, og så mange andre ting som skjer i språket utover det som blir sagt.

LES OGSÅ: I hardt vær for «tonedøv» oppførsel

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer