Etterretningskilder:

- Kan være alvorlig syk

Rykter om Putins helse har lenge versert i tabloidpressen.

RYKTER OM SYKDOM: Er Putin syk? Kanskje, skal vi tro noen høyst ubekreftede teorier som angivelig sirkulerer innad i vestlige etterretningstjenester. Kreml har avvist ryktene på det sterkeste. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB
RYKTER OM SYKDOM: Er Putin syk? Kanskje, skal vi tro noen høyst ubekreftede teorier som angivelig sirkulerer innad i vestlige etterretningstjenester. Kreml har avvist ryktene på det sterkeste. Foto: Alexei Nikolsky / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere medier har over en tid omtalt ubekreftede rykter om at Russlands president Vladimir Putin (69) er alvorlig syk.

Søndag ettermiddag siterer Dan Sabbagh, forsvars- og sikkerhetsredaktør i den velrenommerte britiske avisen The Guardian, det som skal være opplysninger fra flere kilder i vestlig etterretning.

FINGEREN: Mandagens BAFTA-utdeling, der blant annet Renate Reinsvee var nominert, har fått flere til å reagere. Grunnen var at kveldens vert, Rebel Wilson, kom med et sleivspark til Russlands president Vladidmir Putin. VIDEO: Bafta. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen Vis mer

Sabbagh peker selv på at liknende påstander tidligere er omtalt i britiske tabloidaviser - og at de ikke understøttes av åpne kilder eller håndfaste bevis.

Like fullt forteller han at etterretningskilder oppgir at de i løpet av de siste fem årene har lagt merke at Putins «personlighet har endret seg dramatisk».

Kreml har tidligere avvist ryktene om Putins angivelige sykdom på det sterkeste, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin hadde lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten, men så ble gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

Flere teorier

Endringen er særlig kjennetegnet av en «åpenbar og økende helseangst», skriver Sabbagh. Denne endringen er angivelig opplest og vedtatt. Det store spørsmålet, ifølge avisens kilder, er hva som ligger bak Putins påståtte bekymring.

Kreft, Parkinsons sykdom, påbegynnende demens og steroidebehandling for en medisinsk tilstand er noen av teoriene som angivelig sirkulerer blant Russland-eksperter i vestlige etterretningstjenester.

Forklaringen har sammenheng med pandemien. The Guardian siterer en ikke navngitt etterretningskilde på følgende:

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, og tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

- Det som avslører at Putin er bekymret for helsen sin, er at han så åpenbart bekymrer seg for coronaviruset.

Vedkommende viser til det flere meter lange bordet presidenten blant annet har tatt i bruk under møter med den franske presidenten Emmanuel Macron.

- Streng helseboble

Bilder av de to statslederne på hver sin side av bordet vakte stor oppsikt, og noen tolket det dit hen at Putin ønsket å holde diplomatisk avstand eller ydmyke Macron.

Årsaken skal imidlertid ha vært at Macron nektet å ta en russisk coronatest da han ankom møtet. Dermed valgte russerne å plassere dem så langt fra hverandre, skal to kilder i Macrons følge ha opplyst til Reuters.

BLOMSTER: 97 år gamle Haldis gikk viralt etter sinneutbrudd mot «Putin». Nå får hun takkekort og blomster fra Ukraina. Vis mer

Russerne skal ha sagt at Macron måtte gjennomføre en PCR-test utført av russiske myndigheter for at de to statslederne skulle sitte nærmere hverandre. Dette nektet angivelig den franske presidenten.

- Russerne fortalte oss at Putin måtte holdes i en streng helseboble, skal en av kildene ha sagt.

Ifølge Reuters oppga Putin selv at han mottok sin tredje dose med den russiske Sputnik-vaksinen i november i fjor.

Omfattende smittevern skal også ha preget Putins siste møter med Kinas president Xi Jinping.

FOLKEHELT: Slik endte komikeren Volodymyr Zelenskyj opp som ukrainas president. Video: AP/Youtube/Reddit/Telegram. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

En annen kilde hevder ifølge The Guardian at vestlig etterretning har en blindsone når det gjelder Putins helse - mens både menneskebasert informasjonsinnhenting og signaletterretning i Vesten ellers står forholdsvis sterkt i møte med Russland.

LES OGSÅ: Skitten oligark-skilsmisse i retten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer